Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΟ NATIONAL GEOGRAPHIC ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Δρόμοι της ελιάς...
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 03-11-2011

Η παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου και οι μνημειακές ελιές των Χανίων είναι ανάμεσα στα θέματα που κατέγραψε το συνεργείο του παγκοσμίου φήμης περιοδικού «National Geographic», που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα Χανιά, στο πλαίσιο της έρευνας «Η οδύσσεια της ελιάς».
Η έρευνα ξεκίνησε τον Αύγουστο από την Ισπανία, συνεχίστηκε στην ηπειρωτική Γαλλία, στην Κορσική, στη Σαρδηνία, στην Τυνησία, στη Σικελία, στην ηπειρωτική Ιταλία, στην Πελοπόννησο στην Κρήτη, άλλα ελληνικά νησία, στην Τουρκία, στην Κύπρο και θα καταλήξει στη Συρία.
«Στόχος του ταξιδιού είναι να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία της ελιάς και του ελαιολάδου, τον τρόπο παραγωγής του και πώς έχει επηρεάσει τον σύγχρονο κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελιά ήταν κοινό πολιτιστικό γνώρισμα για τους αρχαίους Ελληνες, τους Ρωμαίους, τους Φοίνικες, τους Μινωίτες. Στην Αμερική καταναλώνεται το ελαιόλαδο, όμως, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την ιστορία και τον πολιτισμό της ελιάς», τόνισε, μιλώντας στα «Χανιώτικα νέα», ο κ. Colin Angus, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Julie, κάνουν την έρευνα που χρηματοδοτείται από το «National Geographic».
Στα Χανιά ήδη κατέγραψαν τη λειτουργία του πρότυπου βιολογικού ελαιουργείου της «Biolea» στον Αστρικα Κολυμπαρίου και τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούν τις μνημειακές ελιές, αλλά και άλλα μνημεία και χώρους δουλειάς που σχετίζονται με το δέντρο της ελιάς και το βασικό του παράγωγο, το λάδι.
«Ειδικά για την Ελλάδα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η δουλειά που γίνεται για το βιολογικό ελαιόλαδο, αλλά και το θέμα των μνημειακών ελαιόδεντρων. Εχουμε μιλήσει με απλούς αγρότες, τυποποιητές, ιδιοκτήτες ελαιουργείων, επιστήμονες, αρχαιολόγους σε όλο αυτό το ταξίδι και όλο το υλικό που θα συγκεντρώσουμε θα αξιοποιηθεί από το περιοδικό που βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την πρότασή μας για μια έρευνα στην ιστορία και στο παρόν του ελαιολάδου, τους ανθρώπους γύρω από αυτό, την ποιότητά του, τη διατροφική του σημασία», υπογράμμισε ο κ. Agnus.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου