Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011


ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Πρόληψη ενάντια στην «καρκίνωση» της πατάτας
Δημοσιεύθηκε στις: 29-11-2011

Η πρόληψη, ώστε να μην εμφανιστεί στην Κρήτη η «καρκίνωση της πατάτας», θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα των πατατοπαραγωγών στα Χανιά. Αυτό, μεταξύ άλλων, τόνισε στη χθεσινή του ομιλία στους Λάκκους ο γεωπόνος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Παντελής Βογιατζάκης.
Σκοπός της ενημερωτικής συνάντησης είναι η ενημέρωση των παραγωγών για τον επιβλαβή οργανισμό «Synchytrium Endobioticum» που προκαλεί την ασθένεια γνωστή και ως «καρκίνωση της πατάτας».
«Για μας το ζήτημα είναι να μην μπει στην Κρήτη η ασθένεια αυτή, γιατί, αν μπει, το χάσαμε το παιχνίδι και η ζημιά για τους παραγωγούς θα είναι μεγάλη. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, ώστε να είναι προσεκτικός και με τον πατατόσπορο που αγοράζει και με τα μέτρα τα προληπτικά που πρέπει να πάρει», δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο κ. Βογιατζάκης.
Σύμφωνα με τους γεωπόνους απαιτείται από τους παραγωγούς μεταξύ άλλων:
- Να απολυμαίνουν πολύ καλά τα μαχαίρια με τα οποία κόβουν τις πατάτες για να τις φυτέψουν.
- Να πάρουν μέτρα υγιεινής με καταπολέμηση των ζιζανίων και του νηματώδη, ο οποίος ευνοεί το μόλυσμα.
- Να μην αφήνονται υπολείμματα της πατάτας στο χωράφι (π.χ. μικρά πατατάκια) που διαιωνίζουν τον μύκητα.
- Να μην φυτεύουν πατάτες που αγοράστηκαν για φαγητό.
Οι περιοχές όπου γίνεται παραγωγή πατάτας στα Χανιά είναι τ’ Ασκύφου στα Σφακιά, ο Ομαλός, ο Δραπανιάς στην Κίσαμο, το Βαρύπετρο στον κάμπο των Χανίων, το Γεράνι και αλλού. «Το παν είναι η πρόληψη καθώς δεν έχεις περιθώρια καταστολής της ασθένειας, αν παρουσιαστεί. Δεν είναι μεγάλος κόπος για τον παραγωγό να βάλει ένα καμινέτο και να απολυμαίνει το μαχαιράκι με το οποίο έκοψε την πατάτα. Μπορεί να καθυστερήσει μια - δυο ημέρες το φύτεμα, αλλά δεν σημαίνει αυτό τίποτα, αν πρόκειται να γλυτώσεις το μόλυσμα», καταλήγει ο κ. Βογιατζάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου