Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Ζημιές στο παλιό λιμάνι
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 15-11-2011

Ζημιές σε φωτιστικά σώματα, πλακόστρωτο, παγκάκια αλλά και στα σημεία πρόσδεσης των σκαφών πάνω στις ξύλινες γέφυρες του ενετικού λιμανιού Χανίων προκάλεσε η κακοκαιρία από τα ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Οι ζημιές θα ήταν μεγαλύτερες αν δεν ήταν άμεση η κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που ασφάλισε και προσέδεσε την πλωτή εξέδρα στον λιμενοβραχίονα του φάρου, ασφάλισε τα σκάφη και ειδοποίησε τους ιδιοκτήτες.
Ειδικότερα, με βάση μια πρώτη καταγραφή των ζημιών που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα όταν η κακοκαιρία κόπασε διαπιστώθηκαν:
• Δύο μαντεμένιοι φανοστάτες κόπηκαν από τη δύναμη των κυμάτων κάτω από τον Φιρκά! Ο πρώτος κόπηκε στη μέση και ο δεύτερος σχεδόν από τη ρίζα!
• Προκλήθηκαν ζημιές στα φωτιστικά σώματα σε διάφορα σημεία της παραλιακής ζώνης του παλιού λιμανιού.
• Ζημιές προκλήθηκαν στο πλακόστρωτο του λιμανιού αλλά και στο ασφαλτοστρωμένο τμήμα του.
• Έσπασαν καλαθάκια απορριμνάτων και παγκάκια σε διάφορα τμήματα του λιμανιού.
• Από τη συνεχόμενη ταλάντωση υπήρχε ο κίνδυνος να κοπούν τα σχοινιά από τις βάρκες.
• Τα συστήματα ανεφοδιασμού των σκαφών υπέστησαν ζημιές λόγω των ξύλινων προβλητών.
Χαρακτηριστικό της έντασης της κακοκαιρίας, όπως μας είπαν οι υπάλληλοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ήταν ότι «κόπηκε το 28άρι σχοινί με το οποίο ήταν δεμένη η πλωτή εξέδρα, ενώ μετακινήθηκαν ακόμα και οι πλωτές γέφυρες».
Σημειώνεται ότι η σημαδούρα έξω από το λιμάνι παρέμενε στη θέση της μέχρι χθες το βράδυ, ωστόσο έχει σβήσει λόγω βλάβης στο σύστημα ηλεκτροφωτισμού της. Μόλις φτιάξει ο καιρός θα ξεκινήσει η αποκατάσταση του φωτισμού της.

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ
Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Οπως μας ενημέρωσε ο κ. Κουρουπάκης υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας για τα Χανιά, δύο συνεργεία της ΔΕΣΕ ανέλαβαν την απομάκρυνση χωμάτων και πετρών σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου από Βαμβακόπουλο προς Γεωργιούπολη το 1ο και από Βαμβακόπουλο προς Κίσαμο το 2ο. Κατολισθήσεις είχαμε και στο Πέτρα Σελί, στον δρόμο Κάντανο - Παλιόχωρα και στον κάθετο οδικό άξονα Βρύσες - Σφακιά.

Χιόνια στον Ομαλό!
Χιονοπτώσεις είχαμε χθες στα βουνά γύρω από τον Ομαλό, ωστόσο ο δυνατός αέρας δεν επέτρεπε τη διατήρηση του χιονιού πάνω στο οροπέδιο. Ανάμεσα σε Λάκκους και Ομαλό οικογένεια εγκλωβίσθηκε στο αυτοκίνητό της καθώς παρουσιάσθηκε μηχανικό πρόβλημα, ωστόσο πολύ γρήγορα επενέβη συνεργείο από τον Δήμο Πλατανιά και τους απομάκρυνε από το συγκεκριμένο σημείο.
Μέχρι χθες το βράδυ είχε αναφερθεί ότι το χιόνι έφτανε τους 10 πόντους σε διάφορα σημεία του Ομαλού χωρίς, όμως, να προκαλούνται ιδιαίτερα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου