Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ασπίδα υγείας ο θηλασμός
Δημοσιεύθηκε στις: 07-11-2011
Την καλύτερη ασπίδα για την υγεία του παιδιού, αλλά και της ίδιας της μητέρας, αποτελεί ο μητρικός θηλασμός, με τα ποσοστά των γυναικών, που συνεχίζουν τον θηλασμό και μετά τις πρώτες 40 ημέρες, να είναι ψηλά στα Χανιά, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας.
Η παραπάνω ήταν μία από τις πολλές επισημάνσεις που διατυπώθηκαν στην εσπερίδα για τον θηλασμό, που πραγματοποίησε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου η Μαιευτική Κλινική - Μονάδα Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.
Κεντρικό σύνθημα της προσπάθειας ενίσχυσης του μητρικού θηλασμού το «Μίλα μου», με στόχο την καλύτερη επικοινωνία των μητέρων με τους ειδικούς (μαίες, γιατρούς κ.ά.).
«Με την επικοινωνία θέλουμε να βοηθήσουμε τις μητέρες, ώστε να ξεπεράσουν τα οποιαδήποτε προβλήματα και να μην σταματήσουν γρήγορα τον μητρικό θηλασμό», ανέφερε ο γιατρός κ. Ε. Καραβιτάκης, υπογραμμίζοντας πως σε αυτόν τον τομέα τον κύριο λόγο τον έχουν «οι μαίες, που ασχολούνται και προγενετικά όσο και μετά τη γέννηση με τις μητέρες, σε συνεργασία πάντα με τους γυναικολόγους και τους γιατρούς. Τα ευεργετικά αποτελέσματα του μητρικού θηλασμού δεν συγκρίνονται με τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα παιδί που δεν θηλάζει έχει αρνητικές συνέπειες, όμως, δεν επωφελείται από τα σημαντικά οφέλη του μητρικού γάλακτος», ανέφερε ο κ. Ε. Καραβιτάκης.
ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ
Στο πόσο ο θηλασμός προστατεύει πέρα από το παιδί και την ίδια τη μητέρα αναφέρθηκε η κα Χ. Χριστοδουλάκη, επιμελήτρια στη Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων. «Ο θηλασμός προστατεύει τη μητέρα από ασθένειες, όπως οι καρκίνοι του μαστού, των ωοθηκών, από τον διαβήτη, την οστεοπόρωση και γενικά τη βοηθά να είναι καλά μετά τον τοκετό. Πολλές γυναίκες μετά τη γέννα, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, σταματούν τον θηλασμό και ίσως και να φταίμε και εμείς που δεν τις προετοιμάζουμε από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν τους επισημαίνουμε κάποια πράγματα, ώστε να καταλάβουν επαρκώς πόσο κρίσιμος είναι ο θηλασμός. Ομως στη σύγχρονη εποχή οι ρυθμοί ζωής είναι τόσο δύσκολοι και πιεστικοί που, δυστυχώς, οι περισσότερες μητέρες δεν καταφέρνουν να κάνουν ό,τι θέλουν».
Για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, που διαρκούν πολύ περισσότερο από τη βρεφική ηλικία του παιδιού, μίλησε η παιδίατρος - παιδοπνευμονολόγος, κα Α. Πετροχείλου: «Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού διαρκούν πολύ περισσότερο και έχουν προστατευτικό ρόλο σε παθήσεις, όπως το άσθμα, οι τροφικές αλλεργίες και η ατοπική δερματίτιδα. Και για τα τρία φαίνεται ο θηλασμός να είναι προστατευτικός. Είναι πράγματα που βλέπει ο γονιός και τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, αλλά και στη συνέχεια όπως μεγαλώνει. Ο θηλασμός είναι μια δύσκολη διαδικασία, ωστόσο, με αυτόν οι γυναίκες προασπίζουν την υγεία των παιδιών τους για πολλά χρόνια και αξίζουν να τον προσπαθήσουν».
«Το πρώτο ανθρώπινο δικαίωμα του παιδιού είναι ο θηλασμός», υπογράμμισε η μαία κα Α. Μαρινάκη, δίνοντας στη συνέχεια στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον θηλασμό.
ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Η μαία και σύμβουλος μητρικού θηλασμού του Νοσοκομείου Χανίων, κα Δήμητρα Σιγιολτζάκη, αναφέρθηκε στην εκδήλωση, σημειώνοντας πως πραγματοποιήθηκε «με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θηλασμού. Συμμετέχουμε ενεργά, η Μαιευτική Κλινική και η Μονάδα Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, στη διάδοση και διατήρηση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, ενεργοποιώντας έναν σημαντικό διάλογο, μια επικοινωνία, με σκοπό τη διάδοση, τη γνώση και τη σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού. Γι? αυτό και κάνουμε αυτήν την εκδήλωση για να ενημερώσουμε τις Χανιώτισσες για το ποσό σημαντικός είναι η ο μητρικός θηλασμός». Η ίδια τόνισε στη συνέχει πως «σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και οι γυναίκες απογαλακτίζονται πολύ νωρίς. Στην Ελλάδα, ενώ το 80% ξεκινά να θηλάζει, τα ποσοστά πέφτουν πάρα πολύ μετά από 2 - 3 μήνες. Μετά από πολλές προσπάθειες της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων ο αριθμός των γυναικών που τοπικά συνεχίζουν τον θηλασμό είναι μεγαλύτερος».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου