Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011


ΤΟΠΙΚΑ
Αναβίωση της χαρουμπίας
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Γιώργος Κώνστας | 12.11.2011

Η αναβίωση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων όπως η «χαρουμπία», ο χυμός που παρασκευάζεται από χαρούπια, είναι ανάμεσα στους στόχους του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας.
Η γνωστή σε όλους τους Χανιώτες κάποιας ηλικίας «χαρουμπία» αποτελούσε για τα μεταπολεμικά χρόνια μια από τις βασικές, αγαπημένες γεύσεις.
Μεταπολεμικά, πολλοί θυμούνται τους πλανόδιους διακινητές της να τη σερβίρουν με πάγο που είχαν φέρει από τα Λευκά Όρη, μέχρις ότου αυτός αντικατασταθεί από παγοκολόνες από το «Ψυγείο» δίπλα στη Δημοτική Αγορά.
«Η χαρουμπία στην ουσία είναι ένας συμπυκνωμένος χυμός που τον αραίωναν οι πλανόδιοι με νερό και πάγο και τον προσέφεραν στον κόσμο στις πλατείες, στην 1866 και στη Δημοτική Αγορά. Αυτό συνεχιζόταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70», αναφέρει ο κ. Γιάννης Αποστολάκης μέλος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, το οποίο και προσπαθεί να συμβάλει στην προώθηση τοπικών προϊόντων.
Ο ίδιος παρασκευάζει χαρουμπία την οποία και προσφέρει σε εκδηλώσεις. «Έχει τη γεύση του χαρουπιού και είναι ένας πολύ υγιεινός και δροσιστικός χυμός», τονίζει.

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Η παρασκευή της είναι πολύ εύκολη. «Απαιτούνται φυσικά χαρούπια, από τα οποία, αφαιρούμε τους σπόρους και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Μέσα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 κιλό χαρούπια, 1 κιλό ζάχαρη και νερό μέχρι να σκεπαστεί η κατσαρόλα. Χρειάζεται βράσιμο περίπου 20 - 25 λεπτών μέχρι να ´δέσει´ το σιρόπι και να απορροφηθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια το σουρώνουμε και το ρόφημά μας είναι έτοιμο», αναφέρει ο κ. Αποστολάκης, συμπληρώνοντας πως «μπορούμε να το βάλουμε σε μπουκάλι και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο αλλά και αν κάνουμε πιο μεγάλη ποσότητα διατηρείται μια χαρά και στην κατάψυξη. Αν βάλουμε περισσότερη ποσότητα ζάχαρης τότε μπορεί να μείνει και για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου».
Πρόσφατα ο κ. Αποστολάκης έφτιαξε και σέρβιρε χαρουμπία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Διατροφής σε μικρούς και μεγάλους με τα σχόλια να είναι κάτι παραπάνω από θετικά, αφού «οι μικροί γνώρισαν μια καινούργια γεύση και οι παλιοί ξαναθυμήθηκαν ένα προϊόν που πλέον δεν το συναντούν. Κατά την άποψή μας αρχικά είναι σημαντικό να αρχίσει και πάλι να παρασκευάζεται η χαρουμπία στα σπίτια. Αντί να αγοράσει αναψυκτικά η νοικοκυρά μπορεί να φτιάξει το δικό της. Χαρούπια βρίσκεις εύκολα στο εμπόριο και επίσης πολύ εύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου