Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ
Ενδιαφέρον για την Παλιά Πόλη
Από: Γιώργος Κώνστας και Δημήτρης Μαριδάκης
Δημοσιεύθηκε στις: 28-11-2011

Ανάδειξη των μνημείων, προστασία και αναπαλαίωση των κτηρίων, που προσδίδουν στην παλιά πόλη το ιδιαίτερό της χρώμα, είναι ανάμεσα στα πράγματα που θέλουν να δουν Χανιώτες και επισκέπτες. Μια μικρή περιήγηση στην παλιά πόλη είναι αρκετή για να συγκεντρώσεις πλήθος απόψεων για το πως βλέπει ο κόσμος -ίσως το σημαντικότερο- μνημείο της πόλης.
«Σε κάθε παλιά πόλη, που έχει αρχαιολογικά μνημεία, αυτά είναι πολύ σπουδαίο να μην κρύβονται. Οπως και στο Ρέθυμνο, έτσι και στα Χανιά, οι τέντες κρύβουν σε πολλές περιπτώσεις την ομορφιά των κτηρίων και αυτό πρέπει να αποκατασταθεί», λέει η Δόξα, που ήθελε να μείνει αναλλοίωτη η εικόνα των παλιών κτηρίων και να σταματήσουν οι σύγχρονες επεμβάσεις. Η ίδια τονίζει πως «είναι άσχημο να κυκλοφορούν οχήματα στην παλιά πόλη, αλλά, αν είναι απαραίτητο, ας γίνει τουλάχιστον σε ώρες που δεν κυκλοφορεί ο κόσμος».
Φανατικός του λιμανιού δηλώνει και ο Παναγιώτης. «Είμαι από την Αθήνα και πραγματικά τα Χανιά με έχουν μαγέψει και ειδικά η παλιά πόλη. Προσωπικά μου αρέσει πολύ όπως είναι», τονίζει, ενώ ο φίλος του Νικόλας τονίζει την ηρεμία που σου προσφέρει η επίσκεψη στο λιμάνι. «Είναι καλό ότι δεν κυκλοφορούν οχήματα και έτσι μπορείς να κυκλοφορήσεις άνετα. Ξεφεύγεις από τη 'βαβούρα' των μεγαλουπόλεων. Επίσης, η αρχιτεκτονική των σπιτιών είναι ιδιαίτερη και είναι θετικό ότι κρατούν την παλιά τους εικόνα. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί όπως είναι γιατί το λιμάνι είναι ένα εξαιρετικό μνημείο για την Κρήτη και την Ελλάδα», υπογραμμίζει.
Υπέρ της ανάδειξης των μνημείων τοποθετείται και ο Σταύρος. «Πρέπει να αναδειχθούν περισσότερο τα μνημεία της παλιάς πόλης, να διατηρηθούν και να γνωστοποιηθεί η ιστορία που κρύβουν. Αυτό όχι τόσο για τους επισκέπτες, αλλά για τους ίδιους τους Χανιώτες, ώστε να κατανοήσουν την αξία τους και να τα αγαπήσουν. Αυτό θα συμβάλει και στον περιορισμό των όποιων αυθαιρεσιών υπάρχουν μέχρι σήμερα», επισημαίνει.
Κάτοικος της παλιάς πολης ο κ. Νίκος τη ζει καθημερινά χειμώνα - καλοκαίρι. «Ατέλειες υπάρχουν πάντα και απαιτείται να διορθωθούν. Π.χ. για μας, τους κατοίκους της παλιάς πόλης, ίσως θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη πρόβλεψη σε ό,τι αφορά τα οχήματα για να μπορούμε να παρκάρουμε. Σε γενικές γραμμές τα μνημεία των Χανίων είναι καλά διατηρημένα και έχουν γίνει πράγματα σημαντικά τα τελευταία χρόνια», αναφέρει.
Επισκέπτρια των Χανίων η Κριστίν από τις Η.Π.Α. δηλώνει γοητευμένη από την πόλη. «Θα μπορούσα να παρομοιάσω την παλιά πόλη των Χανίων με τη Βενετία και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι πολύ πιο καθαρή και οι άνθρωποι πολύ φιλικοί. Εχω πάει σε πολλές χώρες με παλιές πόλεις και μνημεία και πραγματικά μπορώ να πω ότι είναι μια εξαιρετική και θαυμάσια πόλη για να την επισκεφτείς», αναφέρει.
Τακτικός θαμώνας του λιμανιού και ο Νικόλας, φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης. «Γενικά η εικόνα της πόλης είναι καλή, ίσως θα έπρεπε να ανοικοδομηθούν τα Νεώρια, που είναι πολύ σημαντικά και να γίνουν κάποιες μικροβελτιώσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στον φάρο με κάποιο καραβάκι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου