Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Προς ανακατασκευή η "Στράτα των Μουσούρων"
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 09-11-2011

Στην ανάπλαση - ανακατασκευή της ιστορικής και χιλιοτραγουδισμένης «Στράτας των Μουσούρων» στοχεύει ο Δήμος Πλατανιά και για τον λόγο αυτό εγκρίθηκε η ένταξη του όλου έργου στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδας 2007 - 2013», με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για το μονοπάτι που συνέδεε ένα μέρος του ορεινού όγκου των Λευκών Ορέων και αναφέρεται στο τραγούδι «Πότε θα κάνει Ξαστεριά».
«Πρόκειται, κατά την άποψή μας, για ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς θα προστατευθεί ένα μνημείο του Δήμου μας με τεράστια ιστορική και αρχαιολογική αξία», δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Σολιδάκης. Τα έργα αυτά είχαν σε πρώτη φάση ενταχθεί από τον τέως Δήμο Μουσούρων στο πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη» ως τέως Δήμος Μουσούρων. Ωστόσο, μετά το ουσιαστικό πάγωμα του προγράμματος και την αδυναμία εύρεσης πόρων, το Δ.Σ. Πλατανιά αποφάσισε να το εντάξει στο πρόγραμμα «Αγροτικής Τουριστικής Ανάπτυξης» με το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ άλλα 200.000 ευρώ θα δοθούν για την αποκατάσταση δύο ακόμα περιπατητικών διαδρομών σε χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων.
«Η Στράτα των Μουσούρων ξεκινάει από τον Ομαλό, περνάει από τα Καράνου και καταλήγει στον Πρασέ. Είναι η ξακουστή περίφημη Στράτα των Μουσούρων, που είναι κατασκευασμένη με καλντερίμι. Είναι πανάρχαια στράτα και ο στόχος μας είναι η διάσωση και η ανάδειξή της. Γι’ αυτό και όπου έχει υποστεί βλάβες από τον χρόνο θα γίνουν επισκευές στο μονοπάτι, θα δημιουργηθούν στάσεις αναψυχής με παγκάκια», υπογραμμίζει ο κ. Σολιδάκης, συμπληρώνοντας πως «το μονοπάτι αυτό είναι ξακουστό σε όλο τον κόσμο λόγω του τραγουδιού και πιστεύουμε ότι θα προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών».
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη» αναμένεται να ενταχθούν άλλα δύο μονοπάτια. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
• Ανάδειξη και αξιοποίηση του μονοπατιού στο φαράγγι «Σαρακήνα» στην Τοπική Κοινότητα Μεσκλών. Το συγκεκριμένο φαράγγι εκτείνεται μέχρι και τη Ζούρβα και προβλέπονται καλντερίμια, στάσεις αναψυχής με παγκάκια, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων κ.ά.
• Αξιοποίηση και ανάδειξη του φαραγγιού «Κυδώνι» στα Καράνου, μια πολύ ωραία περιπατητική διαδρομή που υπάρχει στους τουριστικούς χάρτες, έχει επισκεψιμότητα αλλά απαιτείται μια περαιτέρω αναβάθμιση.
«Τα έργα αυτά μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλα αλλά αναβαθμίζουν την περιοχή μας και την κάνουν επισκέψιμη και παράλληλα αναδεικνύονται οι ιδιαιτερότητές της», καταλήγει ο κ. Σολιδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου