Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011


ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΥΝΙΟΥ
Καταστροφική πυρκαγιά
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 23-11-2011

Κατεδαφιστέο κρίνεται το κτήριο που στέγαζε τα γραφεία της τέως Κοινότητας και έως χθες το αγροτικό ιατρείο Ορθουνίου και το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρωινές ώρες προχθές.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία πρόκειται για εμπρησμό από άτομο της περιοχής, με τον Δήμο να καλεί τις Υπηρεσίες να μην καταχωρίσουν την περίπτωση στο αρχείο, αλλά να τη φτάσουν ως το τέλος.
«Και από το πόρισμα της Πυροσβεστικής προκύπτει, αλλά και είναι οφθαλμοφανές, ότι ήταν εμπρησμός, για να μην πω ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια. Είχε βάλει λάστιχα μέσα ο εμπρηστής προκειμένου να αυξήσει το μέγεθος της ζημιάς», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πλατανιά, κ. Μανώλης Σολιδάκης.
Η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο κτήριο, ώστε σήμερα να κρίνεται ακατάλληλο για επαναχρησιμοποίηση. Παράλληλα, όμως, εξαφανίσθηκε το αρχείο του χωριού, ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας. «Εκτός από το αρχείο της Κοινότητας Ορθουνίου, τα αρχεία του σχολείου, τον εξοπλισμό του ιατρείου του χωριού, που κάηκε ολοκληρωτικά, έχει υποστεί βλάβες και το κτήριο και μάλλον θα βγει και κατεδαφιστέο. Περιμένουμε το πόρισμα της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έσκασε η ταράτσα», ανέφερε ο κ. Σολιδάκης, συμπληρώνοντας ότι ανάλογο περιστατικό προσπάθειας εμπρησμού είχαμε προ μηνών. Ο ίδιος, τέλος, επεσήμανε πως «είναι φανερό ότι πρόκειται για κάποιον από την περιοχή. Διάφορα μηνύματα φτάνουν στα αφτιά μας για τον γνωστό - άγνωστο και κάνω έκκληση στις Υπηρεσίες -Αστυνομία και Πυροσβεστική- να μην μείνει η υπόθεση στο αρχείο». Κάτοικοι της περιοχής, που μίλησαν στα «Χ.Ν.», εξέφρασαν τη λύπη τους για τον εμπρησμό καθώς χάθηκε ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του χωριού και παράλληλα ζήτησαν από τις Αρχές να βρουν τον ένοχο.

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πλατανιά είναι ο μεγαλύτερος της χώρας σε ό,τι αφορά τους ενεργούς οικισμούς, 184 περίπου, οι περισσότεροι εκ των οποίων διατηρούν κοινοτικά γραφεία, ιατρεία κ.ά. «Προσπαθούμε όσο μπορούμε με τα παλιά κτήρια είτε είναι κοινοτικά κτήρια είτε εγκαταλελειμμένα ιατρεία είτε συνεταιριστικές αίθουσες να τα συντηρούμε, να τα παραχωρούμε στους Πολιτιστικούς Συλλόγους και στο πλαίσιο του προγράμματος 'Εξοικονομώ' έχουμε εντάξει κάποια σχολεία», ανέφερε ο κ. Σολιδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου