Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011


ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ
Αλλάζει όψη το Γιαλί Τζαμί
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 01-11-2011

Αλλάζει όψη το τέμενος Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμί) αλλά και μια σειρά από σημαντικά μνημεία της παλιάς πόλης καθώς προχωρούν και ολοκληρώνονται σε λίγες εβδομάδες οι εργασίες ανάδειξης τους. Τα έργα πραγματοποιούνται στο πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης μεταξύ Δήμου Χανίων και Υπουργείου Πολιτισμού που έχει ως τίτλο: «Μνημεία της παλιάς πόλης Χανιών».
«Οι παρεμβάσεις μας γίνονται με χρηματοδότηση του Δήμου Χανίων και με προσωπικό αποκλειστικά της Υπηρεσίας μας. Το κόστος είναι μικρό γιατί το έργο γίνεται με αυτεπιστασία και μόνιμα συνεργεία της 28ης ΕΒΑ», αναφέρει ο κ. Κώστας Ψαράκης από την 28η ΕΒΑ.
Μέχρι στιγμής, ένα μεγάλο μέρος των εργασιών έχει πραγματοποιηθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα ως το καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο.
Το πιο σημαντικό τμήμα των εργασιών αφορά την παρέμβαση στο Γιαλί Τζαμί. «Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο Τέμενος καθώς η δύσκολη δουλειά γίνεται και ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες», τονίζει ο κ. Ψαράκης.
Ειδικότερα οι εργασίες που γίνονται αφορούν:
- Την αποκατάσταση των όψεων της ανατολικής και νότιας πλευράς του Τεμένους Κιουτσούκ Χασάν με επιχρίσματα, αντικατάσταση και συμπλήρωση των φθαρμένων γωνιόλιθων, αποκατάσταση της χρωματικής επιφάνειας των τρούλων. Μετά τις εργασίες αυτές, ουσιαστικά αναπαλαιώνεται ένα μεγάλο μέρος του μνημείου και απομένουν οι παρεμβάσεις στη δυτική του πλευρά από όπου είναι και η κύρια είσοδος και στο εσωτερικό του.
- Ολοκλήρωση της πλακόστρωσης του αύλειου χώρου του φρουρίου Φιρκά και συγκεκριμένα του τμήματος που οδηγεί προς τον πυργίσκο και το δώμα των θόλων του φρουρίου. Αυτή αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές της χρονιάς.
- Αποκατάσταση και ανάδειξη του ερειπίου, του βομβόπληκτου κτηρίου στο παλιό λιμάνι, που αφορά τη στερέωση των εξωτερικών τοιχοποιιών και περίφραξη με μεταλλικό κιγκλίδωμα. Ηδη η αποχωμάτωση έγινε με συνεργεία του Δήμου Χανίων και στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μνημείο για να θυμίζει τις μεγάλες καταστροφές της πόλης κατά τη διάρκεια των ναζιστικών βομβαρδισμών το 1941.
- Ηδη έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων των γραφείων της 28ης ΕΒΑ.
Tέλος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ψαράκη, «οι εργασίες αυτές είναι μικρού μεγέθους και κόστους, ωστόσο αλλάζουν σημαντικά πράγματα στην εικόνα της παλιάς πόλης και βελτιώνουν την εικόνα μνημείων της. Παράλληλα, στη διαδικασία της εκπόνησης βρίσκεται από τη συνάδελφο κα Αγγελάκη η μελέτη πλακόστρωσης της πλατείας, που δημιουργήθηκε μετά το γκρέμισμα του Λιμενικού Περιπτέρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου