Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011


ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ
Αθώοι για το Αποπηγάδι
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 10-11-2011

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καντάνου οι 14 κάτοικοι και πολίτες από τα Παλαιά Ρούματα, τον Σέμπρωνα και το Σέλινο, που κατηγορούνταν ότι τον Φλεβάρη του 2010 εμπόδισαν μηχανήματα να προσεγγίσουν χώρο κατασκευής ανεμογεννητριών στο Αποπηγάδι.
Τόσο η Εισαγγελική Αρχή όσο και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου έκαναν δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων ότι ήταν συνταγματικό τους δικαίωμα η καθιστική διαμαρτυρία με την οποία προσπάθησαν να αποτρέψουν την κίνηση των μηχανημάτων.
Μετά το τέλος της δικαστικής διαδικασίας οι κατηγορούμενοι δήλωσαν τη θέλησή τους να επιμείνουν στον αγώνα τους για να αναγνωριστούν τα συμβόλαια που έχουν στην κατοχή τους και τους κατοχυρώνουν τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση των υβριδικών έργων που προγραμματίζονται για τον ορεινό όγκο των περιοχών τους.

«ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ»
«Βρέθηκα στο Αποπηγάδι για να υπερασπιστώ το δίκιο των κατοίκων για τις ιδιοκτησίες τους», ανέφερε η κα Στέλλα Αλφιέρη, δημοτική σύμβουλος Καντάνου - Σελίνου και μία εκ των κατηγορουμένων. Η ίδια σημείωσε πως «οι κάτοικοι προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στις δικές τους περιουσίες ζητώντας να αποκατασταθεί το δίκιο. Ο αγώνας αυτός έφερε ένα θετικό αποτέλεσμα καθώς έδωσε εντολή το Υπουργείο Περιβάλλοντος να γίνουν οι αναρτήσεις των δασικών χαρακτηρισμών, ενώ επίσης ξεκαθαρίστηκε με στοιχεία ότι υπάρχουν ιδιοκτησίες στο Αποπηγάδι και γεωργική γη και κτηνοτροφικές ζώνες και οι κάτοικοι έχουν συμβόλαια».
«Οταν είδαμε τις μπουλντόζες, χωρίς να έχουμε ενημερωθεί από κανένα, να μπαίνουν στη γη και στα χειμαδιά δεν κάναμε τίποτα περισσότερο παρά να καθίσουμε ειρηνικά, διαμαρτυρόμενοι γιατί καταπατούσαν τα εδάφη μας, τη γη των παππούδων μας», ανέφερε ο Σπύρος Παναγιωτάκης, σημειώνοντας πως οι Αστυνομικές Αρχές δεν δίστασαν να βάλουν χειροπέδες ακόμα και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε πως «εμείς είμαστε υπέρ των Α.Π.Ε., αλλά αυτές να γίνονται από τοπικούς Συνεταιρισμούς με τη συμμετοχή των απλών ανθρώπων και από τους Δήμους, ώστε να έχουν φτηνότερο ρεύμα οι κάτοικοι. Αυτό που θέλουν να κάνουν οι πολυεθνικές, πατώντας σε όλες τις κορυφές της Κρήτης, είναι να βάλουν χέρι στον πλούτο και στο περιβάλλον μας. Σημειώνω ότι δεν πρέπει να τους έχει ο κόσμος καμία εμπιστοσύνη. Μιλούσαν για την περιοχή μας για τρεις ανεμογεννήτριες, ενώ από την αρχή τους καταγγέλαμε και τώρα, δυστυχώς, δικαιωνόμαστε, ότι ήθελαν να βάλουν χέρι και στο νερό της περιοχής, δημιουργώντας υβριδικό πάρκο».
Τα συμβόλαια της γης του στο Αποπηγάδι επέδειξε ο κ. Στρατής Αντωνάκης, κατηγορούμενος και αυτός, ενώ ο κ. Αντώνης Μιχελάκης έδειξε συμβόλαια ιδιοκτησίας από το 1899. «Μας κατηγορούν ότι εμείς είμαστε οι καταπατητές που έχουμε συμβόλαια μεταγεγραμμένα στα Υποθηκοφυλακεία Αλικιανού και Κολυμπαρίου, που αφορούν όλη την περιοχή του Αποπηγαδιού. Εχουμε προχωρήσει σε αγωγές σε βάρος του Δημοσίου γιατί τα δικά μας χωράφια χαρακτηρίζονται δασικά χωρίς καν να μας ενημερώσουν», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στη Δημοτική Αρχή του τέως Δήμου Μουσούρων για την όλη στάση της στο θέμα.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους δήλωσαν πρωτοβουλίες πολιτών από άλλες περιοχές. «Ηρθαμε να συμπαρασταθούμε στον δίκαιο αγώνα των ανθρώπων για να κρατήσουν τον τόπο τους μακριά από τα ξένα συμφέροντα, να κρατήσουν την ιστορία τους, την παράδοση, τον πολιτισμό, την οικονομία πέρα από την επιβουλή των ετέρων μας βορειοευρωπαίων και των μεγάλων εταιρειών τους. Ολη η Κρήτη και όλη η Ελλάδα πρέπει να συμπαραταχθεί ενάντια στη νέα κατοχή και νέα λαίλαπα που έρχεται να βρει τον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Ιερωνυμάκης από την «Πρωτοβουλία Πολιτών Σφακίων», ενώ εκπρόσωποι από την Πρωτοβουλία Κατοίκων του Αμαρίου, που επίσης βρέθηκαν στον χώρο του Δικαστηρίου, δήλωσαν τη συμπαράστασή τους.
Το «παρών» έδωσαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Γιώργος Νταγκουνάκης, ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στον Δήμο Καντάνου Σελίνου, κ. Γ. Ζουρίδης και σύμβουλοί του, o γραμματέας του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, κ. Σταυριανουδάκης κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου