Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011


ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ:
«Να ελεγχθούν οι καταγγελίες για τη Μονή Χρυσοπηγής»
Δημοσιεύθηκε στις: 24-11-2011

Να προχωρήσει στη διενέργεια αυτοψίας στον Κάστελο Βαρυπέτρου για όσα επισημαίνουν σε έγγραφά τους οι Εφορείες Βυζαντινών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και αφορούν καταγγελίες σε βάρος της Μονής Χρυσοπηγής ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Απ. Βουλγαράκη, κάτοικοι και ιδιοκτήτες της περιοχής. Από τη μεριά του ο κ. Βουλγαράκης επεσήμανε πως οι Υπηρεσίες, που υπάγονται στην Αντιπεριφέρεια, θα κάνουν τη δουλειά τους, θα προχωρήσουν σε αυτοψία του χώρου και ό,τι στοιχεία φέρουν θα αποσταλλούν στο Υπουργείο.
Οι κάτοικοι, που είχαν συνάντηση με τον κ. Βουλγαράκη, ήταν ενημερωμένοι για το έγγραφο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ειδικότερα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προς το Kέντρο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (κλιμάκιο που λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα), με το οποίο του ζητά να προχωρήσει σε αυτοψία στην περιοχή του Κάστελου Βαρυπέτρου.
Στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε έγγραφα των ΚΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που κάνουν λόγο για περιβαλλοντικές υπερβάσεις και παραβάσεις από πλευράς της Μονή τόσο στο θέμα του κτηριακού συγκροτήματος που κατασκεύασε, στη διάνοιξη δρόμου, σε αυθαίρετες εγκαταστάσεις κοπής πέτρας, εκβραχισμούς, στην περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και σε αυθαιρεσίες σε σπήλαια αρχαιολογικής σημασίας. Η Υπηρεσία του Υπουργείου ζητά από την Υπηρεσία της Π.Ε. Χανίων να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της αυτοψίας την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και σε περίπτωση παραβάσεων τον εισαγγελέα Χανίων.
«Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Βουλγαράκη και ζητήσαμε το κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος να επιληφθεί του θέματος που προέκυψε και για το οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει στείλει έγγραφο για να γίνουν έλεγχοι στην περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί, αν έχουν δίκιο σε αυτά που καταγγέλλουν οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Επίσης, να αφήσουν το κλιμάκιο να κάνει τη δουλειά του χωρίς παρεμβάσεις. Ο κ. Βουλγαράκης μας διαβεβαίωσε ότι οι Υπηρεσίες του θα κάνουν τη δουλειά τους, όπως πάντα και ό,τι στοιχεία συγκεντρώσουν θα σταλούν στο Υπουργείο», ανέφερε εκ μέρους των κατοίκων ο κ. Μυλωνάκης. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ε. Κονταξάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου