Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011


ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ «ΞΕΝΙΑ»
Αποκατάσταση προμαχώνα
Δημοσιεύθηκε στις: 28-11-2011

Ενα σημαντικό τμήμα του προμαχώνα San Salvatore, στο βορειοδυτικό τμήμα των ενετικών τειχών των Χανίων (παλιό Ξενία), έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.
Τα συνεργεία του Γραφείου Τειχών της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εργάζονται από το καλοκαίρι έχουν ήδη αποκαταστήσει ένα σημαντικό τμήμα του προμαχώνα, που καταστράφηκε τη δεκαετία του ’60, όταν κτιζόταν το ξενοδοχείο «Ξενία» για να γίνουν τα μαγειρεία και οι χώροι εστίασης του ξενοδοχείου.
«Το έργο συνολικής δαπάνης 740.000 ευρώ, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες και πιστεύουμε ότι θα είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων», αναφέρει ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ κ. Μιχάλης Ανδριανάκης.
Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης το ταμείο διαχείρισης πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων και προβλέπει την αποκατάσταση του βορειοδυτικού τμήματος των οχυρώσεων Χανίων και ειδικότερα του προμαχώνα San Salvatore και του επιπρομαχώνα Santa Catarina και την ενοποίηση της Δυτικής Τάφρου. Ενα μεγάλο μέρος των «καμαρών» που προϋπήρχαν έχει αποκατασταθεί με πέτρες, ενώ επεμβάσεις γίνονται και στον υπόλοιπο χώρο, ώστε να γίνει επισκέψιμος.
Παράλληλα αποκαθίσταται και ένα πέρασμα προς τη Δυτική Τάφρο, το οποίο θα πλακοστρωθεί και με αυτό θα μπορεί ο επισκέπτης να κατεβαίνει στην Τάφρο αλλά και να ανεβαίνει προς τη δυτική πλευρά του τείχους. Αυτές οι εργασίες δεν φαίνονται καλά τώρα, θα φανούν. Στο πλαίσιο των επομένων εργασιών είναι η πλήρης απομάκρυνση των κτισμάτων από το τείχος, η ανάπλαση του χώρου της πισίνας και η αποκάλυψη της Δυτικής Τάφρου με εργασίες στον χώρο του πάρκου στην οδό Πειραιώς κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου