Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Αναστάτωση για τη δακοκτονία
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 03-06-2011
'Αν δεν ξεκινήσει άμεσα η δακοκτονία ο κίνδυνος για μειωμένη παραγωγή, αλλά κυρίως και για προβλήματα στην ποιότητα του ελαιολάδου, είναι κάτι παραπάνω από σοβαρός'.
Ανάστατοι είναι αγρότες και γεωπόνοι των Χανίων, που δηλώνουν στα 'Χ.Ν.' έντονα δυσαρεστημένοι τόσο για τις περικοπές στη δακοκτονία όσο και για την καθυστέρηση στην έναρξή της.
Οι ανησυχίες είναι έντονες και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ποιότητα του ελαιολάδου η όποια καθυστέρηση, αλλά και για το ότι, αν δεν γίνει σωστά η δακοκτονία, είναι πιθανόν πολλοί παραγωγοί να προχωρήσουν σε ολικές καλύψεις με φυτοφάρμακα, που θα είναι ζημιογόνες για το παραγόμενο λάδι.
'Σε καιρούς που κάθε μέρα συρρικνώνεται το εισόδημα του αγρότη έχουμε φτάσει στο σημείο να καταργηθεί η δακοκτονία και να οδηγήσουν τον κόσμο να κάνει καλύψεις που θα προκαλέσουν προβλήματα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και θα επιβαρύνει και την τσέπη του αγρότη το κόστος των φαρμάκων', αναφέρει ο αγρότης Μανώλης Βαρουξάκης από το Ξηροκάμπι του Δήμου Πλατανιά.
Αλλες χρονιές τέτοια εποχή η βασική προεργασία για τους δολωματικούς ψεκασμούς είχε ξεκινήσει. Φέτος, μετά και τις μεγάλες περικοπές από το Υπουργείο σε γεωπόνους και εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, στα χωριά υπάρχει μεγάλη ανησυχία. 'Η χρονιά που διανύουμε, λόγω πολλών βροχών και υγρασίας, θα έχει ως αποτέλεσμα να οργιάσει ο δάκος και αν δεν γίνει έγκαιρα η δακοκτονία, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Συνήθως στις αρχές Ιουνίου ξεκινούσε η δακοκτονία, τώρα δεν ξέρουμε τίποτα, αν πάμε στον Ιούλιο θα είναι χειρότερα τα πράγματα. Αλλες φορές που είχαμε καθυστέρηση οργίασε ο δάκος και το λάδι από 3 - 4 γραμμές έπεσε στη 1 γραμμή, αυξήθηκε η οξύτητα και έγινε δύσκολη και η τυποποίησή του', αναφέρει ο κ. Βαρουξάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Στέλιος Δασκαλάκης, αγρότης και αρχιεργάτης στη δακοκτονία από τον Βατόλακκο. 'Είμαστε κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού', λέει και συνεχίζει: 'Αν η δακοκτονία καθυστερήσει κι άλλο θα προκληθεί τεράστιο πρόβλημα. Τώρα θα έπρεπε να ήταν όλα έτοιμα, γιατί από ό,τι φαίνεται, ο δάκος θα είναι σε έξαρση φέτος. Αν ξεκινήσουμε τον Ιούλιο τη δακοκτονία τότε καταστραφήκαμε'. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω όσοι συμμετείχαν στην περυσινη δακοκτονία δεν έχουν ακόμα πάρει τα χρήματά τους!
ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
'Δεδομένου ότι η χρονιά δεν είναι πολύ παραγωγική δημιουργούνται κίνδυνοι δύο μορφών. Το ένα είναι ότι οι ελιές είναι πιο ευπρόσβλητες από τον δάκο και αν υπάρξει αδιαφορία θα χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής. Το δεύτερο -και πιο σοβαρό- είναι ότι θα πανικοβληθεί ο κόσμος, γιατί υπάρχει απόλυτη αδιαφορία από το Υπουργείο και θα κάνει καλύψεις. Το προϊόν είναι ανταγωνιστικό, επειδή είναι ποιοτικό. Αν βρεθούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο λάδι τότε δεν θα μπορεί να πουληθεί. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορούν να αδιαφορούν απέναντι σε αυτό;', λέει ο γεωπόνος και αγρότης Γιώργος Πρεκατσάκης.
Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από την 'απαξίωση της δακοκτονίας' από όλους τους αρμόδιους φορείς. 'Πέρυσι είχαμε 21 γεωπόνους για τη δακοκτονία, πριν 3 - 4 χρόνια ήταν 28, φέτος 11. Είναι η λογική της απαξίωσης, ότι δεν χρειάζονται οι γεωπόνοι, ότι έχουν διεκπεραιωτικό ρόλο και αυτό έχει περάσει, δυστυχώς, στην τοπική κοινωνία. Αυτή η δουλειά χρειάζεται να έχει συντονισμό και είναι απαραίτητος ο ρόλος του γεωπόνου. Το αν κάνει ή όχι σωστά τη δουλειά του η τοπική κοινωνία πρέπει να πιέσει, ώστε η δουλειά να γίνεται σωστά. Αλλά δεν μπορεί το Υπουργείο στη λογική του κόβω από παντού να κτυπήσει έτσι τον αγροτικό τομέα. Η Περιφέρεια δεν πρέπει να το δεχθεί. Είναι αιρετή και πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κόσμου που την ψήφισε, δεν μπορεί να αδιαφορεί και να λέει «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αφού το κράτος δίνει τα λεφτά». Δεν υπάρχουν δικαιολογίες'.
Οπως σημειώνουν οι αγρότες το Υπουργείο αντιμετωπίζει επιπόλαια το θέμα της δακοκτονίας, δίχως να υπολογίσει τη μεγάλη ζημιά που κινδυνεύουν να υποστούν οι παραγωγοί και το βασικό προϊόν της Κρήτης, το ελαιόλαδο.
Ερώτηση Μαρκογιαννάκη
Για τις περικοπές του εποχιακού προσωπικού που θα εργαστεί στη δακοκτονία και για το αν προτίθεται να επανορθώσει την ενέργεια αυτή σε βάρος των ελαιοπαραγωγών ρωτά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Χ. Μαρκογιαννάκης. Ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως 'στη δραματική μείωση του εποχικού προσωπικού δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, που φθάνει το 75% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, προέβη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η μείωση αυτή του προσλαμβανόμενου κατ’ έτος προσωπικού είναι δεδομένο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη ορθή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας και την εντεύθεν ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής του ελαιολάδου, σε μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά.
Η ενέργεια, όμως, αυτή ενέχει και συμπεριφορά ληστρικής κρατικής αναλγησίας, αφού για τη δακοκτονία παρακρατείται από τους παραγωγούς το 2% του ελαιολάδου που παράγουν, κάτι που επιτρέπει αποτελεσματική δακοκτονία και όχι με εκπτώσεις, προκειμένου το κράτος να εξοικονομήσει λίγα χρήματα κλέβοντας τους αγρότες.
Κατόπιν των παραπάνω: Ερωτάται ο κ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: α) Ποιοι λόγοι επέβαλαν την ως άνω περικοπή εποχικού προσωπικού και β) αν προτίθεται να επανορθώσει τη σε βάρος των ελαιοπαραγωγών άστοχη αυτήν ενέργεια'. 0
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου