Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΚΑΥΣΙΜΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ


ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Δεξαμενή καυσίμων - Ποτέ, πού και πώς;
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 15-06-2011

Κόλπος Κισάμου, Πέρα Πλατάνι Σούδας και Αγιος Ονούφριος είναι οι τρεις περιοχές όπου μπορούν να χωροθετηθούν δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η μελέτη ανατέθηκε στο ανώτατο Ιδρυμα από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ολοκληρώθηκε εδώ και μερικούς μήνες και πλέον βρίσκεται στα χέρια της Περιφέρειας Κρήτης.
Οι τοπικές Αρχές της κάθε περιοχής δηλώνουν άγνοια για το περιεχόμενο της μελέτης, για το οποίο γνώση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν πηγές από την Περιφέρεια είναι ότι η μελέτη δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποκλειστικά για τον Νομό Χανίων, αλλά θα ενταχθεί στο γενικό χωροταξικό της Κρήτης και η όποια χωροθέτηση δεξαμενών καυσίμων θα αφορά στο εξής ολόκληρο το νησί και όχι τους τέως Νομούς.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ
'Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία τέτοια χωροθέτηση δεξαμενών καυσίμων στον κόλπο της Κισάμου', δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Κισάμου, κ. Γ. Μυλωνάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Δήμος δεν είχε καμία ενημέρωση ούτε από το Πολυτεχνείο ούτε από τη Νομαρχία ή την Περιφέρεια σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής. 'Δεξαμενές καυσίμων δεν πρόκειται να δεχθούμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο γιατί δεν συνάδουν με την τουριστική ανάπτυξη στην οποία στοχεύουμε ως περιοχή', τονίζει ο κ. Μυλωνάκης. Από την πλευρά του Δήμου Χανίων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Ξυνίδης, κληθείς να σχολιάσει το ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις περιοχές που προβλέπεται η κατασκευή δεξαμενών καυσίμων είναι το Πέρα Πλατάνι και ο Αγιος Ονούφριος (ήδη υπάρχουν στην περιοχή από το παρελθόν δεξαμενές), απάντησε πως δεν έχει καμία πληροφόρηση για το θέμα και δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
'Αυτή η μελέτη παραδόθηκε στην προηγούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά δεν την ενεργοποίησε καθόλου ούτε τη συζήτησε', ανέφερε στα 'Χ.Ν.' o αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Αποστόλης Βουλγαράκης. Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη η όλη μελέτη 'πρέπει να τύχει ευρύτατου διαλόγου, να τεθεί υπόψιν του τεχνικού συμβούλου του κράτους του Τεχνικού Επιμελητηρίου και όλων των παραγωγικών τάξεων του Νομού. Αφού τεθεί σε ευρύ διάλογο, η άποψή μου είναι ότι, όταν ξεκινήσουν να συζητούνται τα ειδικά πλαίσια του χωροταξικού Κρήτης, ασφαλώς και είμαστε αναγκασμένοι το θέμα με τις οχλούσες βιομηχανίες να το θέσουμε και να χωροθετήσουμε και για αυτές. Δεν μπορούμε να το μεταθέτουμε επ’ άπειρον'. Χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγαράκης τονίζει πως το θέμα της χωροθέτησης δραστηριοτήτων, όπως οι δεξαμενές καυσίμων, 'είναι ένα θέμα που πιθανόν να έλθουμε σε ρήξεις και αντιθέσεις, αλλά πρέπει να λυθεί, όπως πρέπει να λυθούν και τόσα άλλα στο γενικό χωροταξικό. Ηδη έχει περάσει ο χρόνος που θα πρεπε να είχαμε κάνει πρόταση συγκεκριμένη για να ανανεώσουμε την πρότασή μας για το γενικό χωροταξικό. Το καθυστερήσαμε, ξεκινήσαμε με τις υδατοκαλλιέργειες και θα συνεχίσουμε κομμάτι - κομμάτι'.
Η όποια λύση σε θέματα, όπως αυτά των δεξαμενών καυσίμων, θα πρέπει να δοθεί συνολικά σε επίπεδο Κρήτης αναφέρει ο κ. Βουλγαράκης. 'Δεν μπορούμε πλέον κανένα ειδικό χωροταξικό να το σχεδιάζουμε μεμονωμένα για Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι. Θα πρέπει όλη η Κρήτη να τη βλέπουμε ενιαία γιατί μόνο έτσι θα έχουμε μια σωστή άποψη και λύση', τόνισε.
Την ολοκλήρωση και το περιεχόμενο της μελέτης την είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμά της η μηνιαία εφημερίδα 'Πολίτης των Χανίων', στην οποία γινόταν αναφορά και στα κριτήρια που έλαβαν υπ’ όψιν τους οι μελετητές, αλλά και το σύνολο των περιοχών που εξέτασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου