Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ


ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Οχι σε περικοπές στη δακοκτονία
Δημοσιεύθηκε στις: 10-06-2011

Βολές εναντίον της Περιφέρειας Κρήτης, της Αντιπεριφέρειας Χανίων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δακοκτονία στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά, το οποίο αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας και παράλληλα να επιδιωχθεί συνάντηση των Δήμων της Κρήτης με τον κ. Σκανδαλίδη προκειμένου να του εκθέσουν τη σοβαρότητα του θέματος. Οπως επισημάνθηκε από πολλούς δημοτικούς συμβούλους 'η ολιγωρία της Περιφέρειας και οι περικοπές του Υπουργείου πάνε να διαλύσουν οικονομικά τον αγροτικό κόσμο'.
Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τα Αγροτικά, κ. Χαλακατεβάκης, ανέφερε πως η μείωση του αριθμού των γεωπόνων και των παγιδοθετών προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας. Για καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής έκανε λόγο και ο κ. Πενταράκης, σημειώνοντας πως ο δάκος βρίσκεται σε έξαρση και πλέον θα υπάρξει πρόβλημα στην αντιμετώπισή του, ενώ ο κ. Βολάνης ζήτησε να αναλάβει ρόλο η Δημοτική Επιχείρηση του Πλατανιά προκειμένου να γίνει μία δακοκτονία έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Για σοβαρές ευθύνες της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας Χανίων καθώς 'δεν έκαναν κανέναν προγραμματισμό', μίλησε ο κ. Νταγκουνάκης, συμπληρώνοντας πως ο '«Καλλικράτης» διέλυσε τις Διευθύνσεις Γεωργίας και έρχεται τώρα το μνημόνιο και αυτοί που το ψήφισαν και λένε μειώστε τους γεωπόνους'. Να υπάρξει εντονότερη διεκδίκηση από το Υπουργείο ζήτησε ο κ. Αλυγιζάκης, ενώ ο κ. Αγοραστάκης, αφού τόνισε πως είναι απαράδεκτο για οικονομικούς λόγους να γίνονται περικοπές στη δακοκτονία, την οποία έχουν πληρώσει με τις κρατήσεις που τους γίνονται οι αγρότες, σημείωσε πως 'τεράστια ευθύνη φέρει η Περιφέρεια, γιατί δεν προχώρησε έγκαιρα στους διαγωνισμούς για την προμήθεια των φαρμάκων'. Πολλοί σύμβουλοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι, αν δεν προχωρήσει άμεσα η δακοκτονία, πολλοί παραγωγοί θα πάνε σε ολικές καλύψεις, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα του ελαιολάδου. Από τη μεριά του ο δήμαρχος, κ. Μαλανδράκης, πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος από Επιτροπή του Δ.Σ. και τόνισε πως είναι έτοιμος να μεταβεί στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον υπουργό για να του θέσει το ζήτημα.

AΝΑΚΛΗΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
Αίτηση ανάκλησης της παραίτησης, που είχε υποβάλει για το θέμα του Εφετείου, κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Γ. Τσαγκαράκης. Μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο κ. Τσαγκαράκης ανέφερε πως 'μετά από παρεμβάσεις των δικηγόρων ότι οι λόγοι των παραιτήσεων δεν έχουν σημασία, από τη στιγμή που δεν παραιτηθήκαμε όλοι και η πίεση των δημοτών ότι εν πάση περιπτώσει σε εκλέξαμε σύμβουλο και για το Εφετείο, αλλά κυρίως για τον Δήμο ήταν μεγάλη, έτσι ανακάλεσα την παραίτησή μου από τη στιγμή που τα γεγονότα του Εφετείου έχουν δρομολογηθεί και εκκρεμεί η συζήτηση στο ΣτΕ της αίτησης των δικηγόρων των Χανίων, ενάντια στην απόφαση για το Εφετείο στο Ηράκλειο'. Η ανάκληση πάντως σχολιάστηκε από τον αντιδήμαρχο, κ. Μ. Σολιδάκη, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για την παρουσία του κ. Τσαγκαράκη, με τον τελευταίο να αναφέρει πως δεν θα απολογηθεί στον κ. Σολιδάκη για τις επιλογές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου