Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011
ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΛ. Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Καλή η Δημόσια Υγεία στην Κρητική Πολιτεία
Δημοσιεύθηκε στις: 16-06-2011
Βελτιωμένη, σε σύγκριση με το ελληνικό κράτος, ήταν η Δημόσια Υγεία στην Κρητική Πολιτεία, σύμφωνα με το βιβλίο 'Η Δημόσια Υγεία στην Κρητική Πολιτεία' του Γιάννη Πολυχρονίδη. Το βιβλίο, προϊόν σκληρής εργασίας, εδώ και χρόνια, του συγγραφέα, παρουσιάστηκε στην αίθουσα 'Σταύρος Σ. Νιάρχος' του Εθνικού Ιδρύματος 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος' στη Χαλέπα.
'Η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898 - 1913), με την παρουσία των ξένων Δυνάμεων, που ήταν πιο καλά οργανωμένες υγειονομικά από το Ελληνικό Βασίλειο, βοήθησαν την Κρήτη. Οι επιδημιολογικοί δείκτες, τα στοιχεία για τη διάρκεια ζωής, τη θνησιμότητα από τη φυματίωση, την ελονοσία, ήταν πολύ καλύτερα στην Κρήτη από την Ελλάδα. Και κάνω την υπόθεση ότι, αν συνεχιζόταν η Κρητική Πολιτεία, αν καθυστερούσαν λίγο οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα στο θέμα της Υγείας. Γιατί είχαμε μια νέα κυβέρνηση ενθουσιώδη να νομοθετήσει και να πάρει μέτρα και τις ξένες Δυνάμεις που πίεζαν για μέτρα, όχι γιατί νοιάζονταν για την υγεία του κρητικού λαού, αλλά για να μην κολλήσουν διάφορα νοσήματα οι στρατιώτες τους', τόνισε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο συγγραφέας, ο οποίος και ευχαρίστησε την προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, Ζ. Σημανδηράκη, ενώ μνημόνευσε την εργαζόμενη στο Ιστορικό Αρχείο Σ. Κρομμυδάκη (που έχει φύγει από τη ζωή) για τη βοήθειά της.
Ανάμεσα στα περιστατικά, που καταγράφει ο συγγραφέας για την εποχή, ήταν η σύγκρουση των γιατρών με τους φαρμακοποιούς καθώς οι πρώτοι ήθελαν να μπορούν να διατηρούν φαρμακεία στα ιατρεία τους, αλλά και ένα σκάνδαλο γιατρών που έφτασαν στο Δικαστήριο, γιατί δεν αντιμετώπιζαν σωστά τις 'κοινές' γυναίκες.
'Γενικά φαίνεται ότι το επίπεδο της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη, κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, ήταν καλύτερο, συγκριτικά με την Ελλάδα την αντίστοιχη περίοδο, λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψιν τις διαφορές μεγέθους και πληθυσμού', ανέφερε κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο κ. Μ. Σκουλάκης, δήμαρχος Χανίων. 'Η ιστορία της Ιατρικής σε μια χώρα έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι συνδέεται στενά με το σύνολο του πολιτισμού της καθώς οι μεταβολές στις ιδέες της κάθε εποχής επηρεάζουν τις αλλαγές των ιατρικών αντιλήψεων, αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων σε θέματα της υγείας και της αρρώστιας', ανέφερε ο κ. Μ. Παπαδάκης, περιφερειακός σύμβουλος. Από τη μεριά του ο τέως δήμαρχος, κ. Κ. Βιρβιδάκης, τόνισε πως ο συγγραφέας, αν και δεν είναι ιστορικός, 'κατάφερε με επάρκεια και μεθοδικότητα, με τη χρήση σημαντικού αρχειακού υλικού, αλλά και σύγχρονης βιβλιογραφίας, να αποδώσει σε βάθος την ιστορία της δημόσιας υγείας της Κρητικής Πολιτείας. Το επαρκές αρχειακό υλικό καθιστά πρόσφορη τη μελέτη της περιόδου της Κρητικής Πολιτείας, επιτρέποντας να αναδειχθούν οι θεσμοί του αυτόνομου καθεστώτος, οι εξελίξεις στην οικονομία, οι απόπειρες βελτίωσης των υποδομών του νησιού, αλλά και οι προσπάθειες υλοποίησης σχετικών μέτρων'.
Ανοίγοντας την παρουσίαση του βιβλίου ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, κ. Ν. Παπαδάκης, υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μια εκ των αρτιοτέρων που έχει εκδώσει το Ιδρυμα 'Ελ. Κ. Βενιζέλος'.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου