Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ 2011 ΧΑΝΙΑ



Ικανοποίηση για το παρόν - Αγωνία για το μέλλον
ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Από: Γιώργος Κώνστας και Δημήτρης Μαριδάκης
Δημοσιεύθηκε στις: 21-06-2011

Κοπίασαν πολύ, διάβασαν αρκετά -όχι μόνο φέτος αλλά χρόνια τώρα καθώς η γνώση συσσωρεύεται- αγχώθηκαν, ξέκλεψαν λίγο χρόνο για να βγουν και να αποβάλουν την πίεση, με τη στήριξη των γονιών τους και τη βοήθεια των καθηγητών τους τα κατάφεραν. Τα 'Χ.Ν.' εντόπισαν ορισμένα από τα Χανιωτάκια που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μεγάλες βαθμολογίες στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις και μίλησαν μαζί τους για την προσπάθειά τους, ζήτησαν τις συμβουλές τους για τους νεότερους και μοιράσθηκαν για λίγο την αγωνία τους για το μέλλον... μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Ιωάννα Παλληκαράκη 18.924 μόρια 'Σημαντική η στήριξη γονιών και καθηγητών'
Αυτή η χρονιά ήταν πολύ πιεστική και είχαμε πάρα πολύ άγχος γιατί δεν ξέραμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Απλά, με τη βοήθεια των καθηγητών και των γονιών μας μπορέσαμε και το ξεπεράσαμε. Νομίζω ότι το κλειδί είναι το καλό συστηματικό διάβασμα και οι συχνές επαναλήψεις. Η στήριξη και η καθοδήγηση από τους καθηγητές, κυρίως του φροντιστηρίου, ήταν πολύ σημαντική τόσο σε ό,τι αφορά τα μαθήματα όσο και ψυχολογικά.
Η σχολή που θέλω είναι η Οδοντιατρική αλλά θα δούμε. Τη φοιτητική ζωή τη φαντάζομαι ωραία. Σίγουρα καλύτερη από φέτος. Αυτό που θα συμβούλευα ένα παιδί που ξεκινάει τώρα για τις Πανελλήνιες είναι να διαβάζει καλά και να ακούει τις συμβουλές των καθηγητών.
Πάντως, φέτος ήταν δύσκολα τα θέματα και πολλά παιδιά που το άξιζαν δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τη βαθμολογία που ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ικανότητες.

Ηρώ Μαστοράκη 18.957 μόρια 'Ηταν μια ψυχοφθόρος χρονιά'
Ηταν η δεύτερη φορά που έδινα Πανελλήνιες και ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρος χρονιά από την άποψη ότι υπήρχε πολλή πίεση από τα μαθήματα αλλά και άγχος που δημιουργούσε μια ενδεχόμενη αποτυχία. Το 'κλειδί' ήταν το αρκετό διάβασμα και οι συχνές επαναλήψεις. Η στήριξη από την οικογένεια αλλά και από τους καθηγητές -φέτος κυρίως από το φροντιστήριο για εμένα που δεν πήγαινα σχολείο- ήταν πολύ σημαντική. Και η στήριξη δεν αφορούσε μόνο τα μαθήματα αλλά και τις στιγμές που χάναμε την αισιοδοξία μας. Νομίζω ότι για ένα παιδί που μπαίνει στη διαδικασία των Πανελληνίων δεν είναι μόνο η προετοιμασία που παίζει ρόλο αλλά και η ψυχραιμία την ώρα των εξετάσεων. Η σχολή που ονειρεύομαι είναι η Αρχιτεκτονική.



Βασιλική Ρενιέρη 19.000 μόρια 'Οι εξετάσεις θέλουν ψυχραιμία'
Η χρονιά ήταν ωραία με τα μαθήματα και τους καθηγητές, που πραγματικά μας στήριξαν. Ωστόσο, δεν περιμέναμε αυτό που έγινε στο τέλος, δηλαδή τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Μας έπεσε η ψυχολογία τρομερά. Ξέρω πολλά παιδιά που άξιζαν πολλά παραπάνω από όσα έγραψαν και κύριος παράγοντας της αποτυχίας τους ήταν η ψυχολογία. Άγχος υπήρχε σε μικρό βαθμό κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά αυξήθηκε λίγο πριν τις εξετάσεις. Αμφιταλαντεύομαι ακόμα ως προς τη σχολή. Σκέφτομαι για την Ιατρική, σκέφτομαι και για Πολυτεχνείο. Θα δούμε. Η συμβουλή που θα έδινα στους επόμενους υποψηφίους είναι ψυχραιμία. Ό,τι ισχύει για τους ίδιους ισχύει και για όλους και δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε ούτε να απογοητευόμαστε γιατί είναι μόνο μια στιγμή που θα περάσει και δεν καθορίζει τη ζωή μας. Σίγουρα όποιος έχει όνειρα θα βρει τρόπο να τα πετύχει. Οπότε, χαλαρά με όρεξη και με διάθεση.


Μαρία Κουκουβιτάκη 19.198 'Η πίεση και το άγχος δεν βγήκαν σε κακό'
Εννοείται ότι ζορίστηκα και υπήρχαν πίεση, άγχος και σίγουρα κάποια πράγματα τα στερήθηκα, όπως οι βόλτες και ο ελεύθερος χρόνος. Ωστόσο, πιστεύω ότι αν έχεις ένα πρόγραμμα και τη στήριξη της οικογένειας πάνε όλα καλά.
Το 'κλειδί' πάνω από όλα είναι το πρόγραμμα και να είσαι οργανωτικός. Να λες ότι αυτές οι ώρες της ημέρας είναι για το διάβασμα και να το τηρείς αυτό το πρόγραμμα. Επίσης, χρειάζεται να πιστεύεις στον εαυτό σου, να έχεις αυτοπεποίθηση και φυσικά αν έρθει κάποια αποτυχία δεν πρέπει να απογοητευτείς. Υπάρχει και η επόμενη χρονιά. Σημαντικό είναι, ακόμα, να έχεις ανθρώπους δίπλα σου που να σε στηρίζουν και να πιστεύουν σε σένα. Από τη χρονιά αυτή θα κρατήσω ότι όλη αυτή η πίεση και το άγχος δεν βγήκαν σε κακό και ότι το διάβασμα απέδωσε και αυτό έχει σημασία. Η σχολή που θέλω είναι η Νομική. Η νέα αυτή φάση ξέρω ότι θα είναι δύσκολη και ότι από τώρα ξεκινάνε τα ζόρια αλλά ανοίγει ένας καινούριος κύκλος και τώρα αρχίζει ουσιαστικά η ζωή μου.


Δημήτρης Κατσιγαράκης 18.709 μόρια 'Οποιος προσπαθεί συνήθως τα καταφέρνει'
Ηταν μια δύσκολη χρονιά. Προσωπικά, από πολύ μικρός ήθελα να γίνω δικηγόρος αλλά έχω και άλλους στόχους. Πιστεύω ότι θα ήταν πραγματικά άδικο ένας μαθητής που γράφει καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς να μην γράψει καλά τον Ιούνιο. Δικαιώθηκα, όμως, από το αποτέλεσμα.
Για να πετύχεις νομίζω ότι χρειάζεται διάβασμα και εννοώ καλό διάβασμα. Αυτό δεν σημαίνει πολύ ή λίγο, αυτό είναι θέμα του μαθητή. Σίγουρα, επίσης, χρειάζεται ο μαθητής στήριξη από τους καθηγητές στο σχολείο και το φροντιστήριο, από τους γονείς αλλά και από τους φίλους -που είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν- και βεβαίως χρειάζεται το ίδιο το άτομο να έχει αυτοπεποίθηση και να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια. Η τύχη και το μέλλον μας εξαρτώνται από μια στιγμή, από μια λεπτομέρεια. Επομένως, χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, υπομονή και επιμονή. Αυτός που προσπαθεί συνήθως τα καταφέρνει και όποιος δεν τα καταφέρει δεν πρέπει να τα παρατήσει αλλά να ξαναπροσπαθήσει.


Ραφαέλα Πατσαρίκα 18.786 μόρια 'Είχα έναν στόχο και ήθελα να τον πετύχω'
Η χρονιά ήταν ωραία αλλά και δύσκολη. Ήταν μια εμπειρία και αυτή. Σε βάζει στη ζωή. Υπήρχε άγχος και ειδικά στο τέλος πάρα πολύ. Αυτό που με βοήθησε ήταν ότι έβαλα έναν στόχο και ήθελα να τον πετύχω. Επίσης, η στήριξη από τους γονείς και από τους δασκάλους. Ακόμα και όταν σε πιέζουν σίγουρα το κάνουν για το καλό σου.
Αυτό που θα συμβούλευα ένα παιδί που ξεκινάει τώρα είναι να βάλει έναν στόχο, να κάνει μεθοδικό διάβασμα και να μην έχει άγχος.
Η σχολή που ονειρεύομαι είναι η Νομική. Τη φοιτητική ζωή τη φαντάζομαι ως κάτι τελείως καινούριο. Νέα πράγματα, νέα ζωή, νέοι άνθρωποι, νέες εμπειρίες.

Εμμανουέλα Πετράκη 19.124 μόρια 'Στερήθηκα την ξεγνοιασιά'
Η χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη. Πολύ διάβασμα, αυστηρό πρόγραμμα και γενικότερα πίεση. Στερήθηκα τον ελεύθερό χρόνο -κατά κύριο λόγο- ορισμένες εξόδους, την ξεγνοιασιά και την ξεκούραση. Μετά από χρόνια θα θυμάμαι από αυτή τη χρονιά ότι αν βάλεις έναν στόχο και προσπαθήσεις τελικά μπορείς να πετύχεις και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Θα θυμάμαιν επίσης τα άτομα που γνώρισα και μου συμπαραστάθηκαν είτε αυτά ήταν καθηγητές είτε νέοι φίλοι. Ένα παιδί που ξεκινάει τώρα θα το συμβούλευα να έχει αυστηρό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του φυσικά. Ονειρεύομαι τη Νομική Αθήνας. Η νέα αυτή περίοδος είναι σίγουρα κάτι καινούριο για εμένα. Θα γνωρίσω πολλά νέα πράγματα, νέα πρόσωπα, νέα μαθήματα.

Κλειώ Βουτσαδάκη 19.284 μόρια 'Αναγκάστηκα να διακόψω δραστηριότητες που μου άρεσαν'
Η αλήθεια είναι ότι η χρονιά κύλησε με πολύ άγχος και πίεση. Γενικότερα στερείσαι πολλά πράγματα και υπάρχει πολλή κούραση. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι αναγκάστηκα να διακόψω δραστηριότητες που μου άρεσαν και όλο αυτό ήταν πολύ επιβαρυντικό. Αυτό που με ξεκούραζε ήταν να βγαίνω έξω με την παρέα μου και να ξεχνιέμαι λίγο. Και η τηλεόραση με χαλάρωνε όσο χρόνο είχα να βλέπω αλλά κυρίως ο χορός και η μουσική. Οι άνθρωποι που με βοήθησαν ήταν σίγουρα οι γονείς μου, που με στήριξαν πολύ σε όλα τα επίπεδα και επίσης οι καθηγητές που με ενθάρρυναν, με βοηθούσαν όταν υπήρχαν στιγμές που λύγιζα και χρειαζόμουν στήριξη. Αυτό που θα συμβούλευα έναν υποψήφιο είναι να κάνει συστηματικό και μεθοδικό διάβασμα αλλά, κυρίως, να μην έχει άγχος. Επίσης, να αφήνει πάντα λίγο χρόνο να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν γιατί έτσι θα μπορέσει να ισορροπήσει. Η σχολή που θέλω είναι η Ιατρική. Στη φοιτητική ζωή νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά. Θα κάνω έναν νέο κύκλο γνωριμιών και από την άλλη θα ασχοληθώ με ένα αντικείμενο που πραγματικά μου αρέσει.


Χλωράκης Γιώργος 19.200 'Υπομονή και επιμονή'
Eίμαι σε δίλημμα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού μου. Σκέφτομαι Ιατρική ή Φαρμακευτική. Η πρώτη μου επιλογή θα έχει να κάνει με την επαγγελματική αποκατάσταση και στη συνέχεια με την πόλη της προτίμησης μου, που είναι η Θεσσαλονίκη. Αν λάβουμε υπόψιν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, αν επικρατεί και όταν τελειώσω, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για μένα αλλά και όλους όσοι τελειώσουμε τις σπουδές μας. Για να συγκεντρώσω αυτούς τους βαθμούς έκανα την προσπάθειά μου και έβαλα προτεραιότητες. Το διάβασμα πάνω από όλα σε αρκετές περιπτώσεις, περιόρισα τη διασκέδαση, αλλά δεν μπορώ να πω ότι στερήθηκα κάτι πολύ. Ίσως το πιο 'μεγάλο όπλο μου' ήταν η σταθερή προσπάθεια που έκανα όλο τον χρόνο και οι επαναλήψεις που έκανα προς το τέλος. Με βοήθησαν πολύ οι καθηγητές, οι γονείς, οι φίλοι. Από όλους γενικά είχα στήριξη. Σε ένα παιδί που τώρα μπαίνει στη διαδικασία των Πανελληνίων θα του έλεγα υπομονή και... επιμονή!


Γιώργος Παππουδάκης 19.000 μόρια 'Πρώτη επιλογή: Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι'
Ηπρώτη προτίμησή μου είναι η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών Υπολογιστών στη Θεσσαλονίκη. Επιλέγω αυτή τη σχολή γιατί δίνει ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση στο μέλλον. Δίνει και προοπτικές και για το εξωτερικό, όπου θα φύγουν πολλά παιδιά τα επόμενα χρόνια καθώς η επιστήμη των υπολογιστών εξελίσσεται συνεχώς. Τα τελευταία 3 χρόνια εντατικοποίησα τις προσπάθειές μου, ξεκίνησα φροντιστήριο γιατί το σχολείο μόνο δεν φτάνει και διάβαζα χαλαρά χωρίς άγχος. Σε ένα παιδί που θα μπει από τώρα στη διαδικασία των Πανελληνίων η δική μου συμβουλή είναι το σταθερό διάβασμα, να προσπαθήσει να καλύψει όλα του τα κενά από τις προηγούμενες τάξεις χωρίς άγχος.


Σήφης Μπικάκης 19.159 'Ημουν αγχωμένος αλλά... τα κατάφερα'
Μου αρέσει πολύ η Χημεία και γενικά η έρευνα και θα δηλώσω στο μηχανογραφικό κάτι σχετικό. Θα προτιμήσω σπουδές που να μου αρέσουν, να βρίσκω ελκυστικό το αντικείμενο, αφού έτσι και αλλιώς όταν τελειώσω τις σπουδές δεν ξέρουμε τι κατάσταση θα αντιμετωπίσουμε. Τα παιδιά ας δηλώσουν αυτό που θέλει η καρδιά τους και όχι με βάση τα στερεότυπα της κοινωνίας. Προσωπικά ήμουν πολύ αγχωμένος. Ολη τη χρονιά βγήκα μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα. Διάβαζα ως τη μια το βράδυ. Πλέον θεωρώ ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Και εγώ που στερήθηκα εξόδους δεν έγραψα πολύ παραπάνω από παιδιά που έκαναν τις βόλτες τους. Ειδικά, αν κάποιο παιδί έχει και κάποιο άθλημα ή άλλη δραστηριότητα είναι καλό να την συνεχίσει καθώς τον βοηθάει στην καταπολέμηση τους άγχους.


Μαλανδράκης Π.:
Στόχος μου ήταν η Ιατρικής Αθήνας και με τους βαθμούς μου την πετυχαίνω. Με ενδιαφέρει η Ιατρική, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια άρχιζε να μου αρέσει πάρα πολυ ως επιστήμη γιατί είναι πολύ ευρεία, μπορείς να κυνηγήσεις πολλά διαφορετικά πράγματα σε όλους τους τομείς, μπορείς να βγεις έξω αν χρειασθεί. Ξέρω ότι θα υπάρχει θέμα επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά είμαι προετοιμασμένος ώστε αν τα πράγματα στην Ελλάδα είναι όπως σήμερα ή και χειρότερα, όπως θα έλεγε κάποιος απαισιόδοξος, να πάω στο εξωτερικό για να εργαστώ. Η Ιατρική σου δίνει αυτή τη δυνατότητα, που δεν την δίνουν άλλες σχολές. Το ότι κατάφερα αυτήν τη βαθμολογία πιστεύω ότι οφείλεται στο ότι ποτέ δεν εγκατέλειψα το διάβασμα. Είχα μάθει από μικρός να διαβάζω, έτσι όταν κλήθηκα φέτος να ξυπνάω στις 7 το πρωί και να κοιμάμαι στη 1 το βράδυ, δεν με έβγαλε έξω από τα 'νερά' μου. Σε ένα παιδί που θα μπει από φέτος στη διαδικασία των Πανελληνίων η δική μου συμβουλή θα ήταν υπομονή, μεθοδικό διάβασμα από την αρχή ως το τέλος και στην περίπτωση που περνάει από το χέρι του να τελειώσει την ύλη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο γιατί εμένα με διευκόλυνε ότι τελείωσα νωρίτερα και είχα χρόνο για επαναλήψεις, σίγουρα ηρεμία αλλά και δημιουργικό άγχος. Οι γονείς πρέπει να έχουν τρομερή αντοχή. Γιατί το παιδί αναγκάζεται να περνάει κάποια όρια, δημιουργεί νεύρα, κούραση, οργή για το σύστημα που σε οδηγεί σε αυτό το πράγμα και αυτό το βγάζουν πολλές φορές τα παιδιά στους γονείς. Γι’ αυτό και οι τελευταίοι πρέπει να έχουν αντοχή για να αντεπεξέλθουν στις μεταπτώσεις του παιδιού, να στηρίζουν τις επιλογές του και να μην το πιέζουν να ξεπεράσει τα όριά του. Οταν δίνεις Πανελλήνιες στερείσαι κάποια πράγματα. Εδινα κάθε Κυριακή πρωί διαγώνισμα. Δεν είναι δυνατόν το προηγούμενο βράδυ να είσαι έξω και να γλεντάς. Αυτούς που άκουγα να το κάνουν μου φαινόταν αδιανότητο.

Ασαριωτάκη Μ.:
Πάντα ήθελα να σπουδάσω Αγγλική Φιλολογία και αυτό θα κάνω! Ηταν κάτι που μου άρεσε από το Γυμνάσιο. Κατά την άποψή μου κατάφερα να γράψω καλά γιατί δεν άφησα κενά αλλά με βοήθησαν και η αγάπη και η στήριξη από την οικογένεια μου. Οι γονείς πάντα παίζουν μεγάλο ρόλο γιατί πολλές φορές ακούμε για παιδιά που έχουν δυνατότητες, αλλά η πίεση από την οικογένεια και το άγχος δεν τους κάνει καλό καθώς προσπαθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των γονιών τους και όχι των ιδίων. Η Αγγλική Φιλολογία δίνει διεξόδους στην επαγγελματική αποκατάσταση και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό ως καθηγήτρια ή διερμηνέας και αυτό είναι ενθαρρυντικό.


Μίνως Βανδουλάκης 19.000 'Σημαντικές οι επαναλήψεις'
Για μερικά μόρια δεν πιάνω Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης αλλά δεν ξέρω πως θα πάνε οι βάσεις. Μέχρι τον Μάρτιο δεν είχα στερηθεί κάτι, έκανα και τις βόλτες και τις εξόδους μου. Μετά τον Μάρτιο κλείστηκα στο σπίτι και διάβασα. Εγραψα καλά πιστεύω γιατί έκανα πολύ καλές επαναλήψεις και φυσικά έπαιξαν ρόλο οι βάσεις από το παρελθόν, το μεθοδικό διάβασμα, οι καθηγητές. Οι γονείς είναι καλό να στηρίζουν τα παιδιά τους χωρίς να τα αγχώνουν αν και λίγο άγχος πολλές φορές είναι εποικοδομητικό.


Σφακιωτάκης Κ 19140: Και οι δύο γονείς μου είναι οδοντίατροι και έχω μεγαλώσει σε αυτούς τους χώρους επομένως, όπως είναι φυσικό, οι πρώτες μου επιλογές θα είναι οι Οδοντιατρικές σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Διάβαζα όλο τον χρόνο συστηματικά χωρίς να αφήσω κενά και αυτό πιστεύω ότι με βοήθησε. Είχα βέβαια και τη στήριξη των γονιών μου, που δεν με άγχωσαν καθόλου. Δεν στερήθηκα κάτι όλη αυτή τη χρονιά, τα Σάββατα έκανα τη βόλτα μου. Στα παιδιά που θα δώσουν στο μέλλον Πανελλήνιες θα τους έλεγα καλή επιτυχία γιατί έτσι όπως πάνε τα πράγματα..! Από φέτος τα θέματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ.

Χαιρετάκης Κ. 19480: Μου αρέσουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ασχολούμαι από τη Γ΄ Δημοτικού και η πρώτη επιλογή μου θα είναι οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Από τη Β΄ Λυκείου είχα δημιουργήσει τις βάσεις ώστε να πάω καλά ειδικά στα Μαθηματικά. Οι γονείς μου με βοήθησαν πολύ, χωρίς να με πιέσουν ή να με αγχώσουν. Τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις θα πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και να μην αγχώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου