Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ανάγκη για χωροταξικό σχεδιασμό
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 20-06-2011
Την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες για θέματα που αφορούν τον χωροταξικό σχεδιασμό της Κρήτης επισημαίνει, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμ. Δυτικής Κρήτης, κ. Αντώνης Πιταριδάκης.
Ερωτηθείς αναφορικά με την πορεία του χωροταξικού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Πιταριδάκης επεσήμανε πως 'δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα για όλη την Κρήτη'.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης υπογραμμίζει πως 'αυτό που σήμερα είναι σε εξέλιξη και έχει μια σημαντική καθυστέρηση -με ευθύνη του Υπουργείου- είναι η αναθεώρηση του γενικού χωροταξικού της Κρήτης, που εγκρίθηκε, όπως όλοι θυμόμαστε, το 2003. Σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχει γίνει μια προεργασία που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Πρέπει να δουλευτεί το ίδιο και για την υπόλοιπη Κρήτη και να προχωρήσει η όλη διαδικασία'.
Για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων απορριμμάτων, ένα ζήτημα που θα απασχολήσει άμεσα όλους τους Δήμους, την Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος για όλη την Κρήτη ο κ. Πιταριδάκης τονίζει πως 'θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μελέτες του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρόλο που έρχονται σε αντίθεση για τον τρόπο διαχείρισης που προτείνουν'.
ΑΠΕ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
'Ενα άλλο κυρίαρχο θέμα που για μας είναι πολύ σημαντικό και έχει καθυστερήσει είναι η ολοκλήρωση της μελέτης που είχε αναθέσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης η προηγούμενη Περιφέρεια αναφορικά με τη χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας', υπογραμμίζει ο κ. Πιταριδάκης, συμπληρώνοντας πως 'αυτήν τη στιγμή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δίνει άδειες παραγωγής ρεύματος σύμφωνα με τον νόμο σε οποιονδήποτε υποβάλλει αίτημα χωρίς να έχουμε ορίσει τα επιστημονικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με βάση αυτήν τη μελέτη θα πρέπει να παρθεί μια πολιτική απόφαση για το πού και πώς θα αναπτυχθούν οι ΑΠΕ'. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης χωροθέτησης των ΑΠΕ είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο Αποπηγάδι, αλλά και η δέσμευση δεκάδων κορυφών σε όλη την Κρήτη για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Επιτακτική είναι και η ανάγκη να προχωρήσει η αναθεώρηση του ειδικού πλαισίου για το χωροταξικό του τουρισμού, που είχε εγκριθεί επί υπουργίας στο πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. του Γ. Σουφλιά και για το οποίο το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης είχε επισημάνει από την αρχή ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί καθώς παρουσίαζε τεράστιες αδυναμίες.
ΣΧΟΟΑΠ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ΓΠΣ και τα ΣΧΟΟΑΠ που αφορούν τους Δήμους, ο κ. Πιταριδάκης σημείωσε πως 'θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν καθώς είναι ένας τομέας που είμαστε πολύ πίσω, ειδικά στη Δυτική Κρήτη και στην περιοχή Χανίων π.χ. δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης για το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου. Το ΣΧΟΠ, η ΕΠΑΕ όλες οι επιτροπές συστάθηκαν και δεν υπάρχει δικαιολογία καθυστέρησης για να εγκριθεί. Ούτε υπάρχει δικαιολογία για να μην ανατεθούν τα ΓΠΣ των υπόλοιπων Καλλικρατικών Δήμων'.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου