Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

NASA ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΑΘΜΗΣ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Απειλή για τον άνθρωπο
15-09-2010

'Δυστυχώς για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, πέρα από τη μέτρησή της και την απομάκρυνση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων από τις ακτές'.
Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος επιστήμονας του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA δρ. Lee-Lueng Fu, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα Χανιά προσκεκλημένος του Πολυτεχνείου Κρήτης και ξεκίνησε μια σειρά από διαλέξεις με θέμα: «Αλλαγή του Κλίματος της Γης», την «Ωκεανογραφία» και τη «Δορυφορική Αλτιμετρία».
Ειδικότερα ο κ. Fu ανέπτυξε τη δράση του εργαστηρίου της NASA πάνω στο θέμα των κλιματικών αλλαγών και την άνοδο της στάθμης και τόνισε τη συνεργασία που έχει με το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο μέσω του σταθμού μέτρησης που διατηρεί στην Γαύδο δίνει σημαντικά στοιχεία πάνω στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
"Η NASA δουλεύει την τελευταία 20ετία πάνω στην τεχνική που λέγεται 'Δορυφορική Αλτιμετρία'. Για πρώτη φορά μπορούμε με δορυφόρους να παρατηρήσουμε την αλλαγή του κλίματος της γης. Η τεχνική αυτή δουλεύει στην βασική αρχή των ραντάρ. Υπάρχει ένας δορυφόρος που εκπέμπει ένα σήμα που ανακλάται στην επιφάνεια της θαλάσσης και επιστρέφει στον δορυφόρο. Με τον χρόνο μετάδοσης που κάνει το σήμα από τον δορυφόρο μέχρι την επιστροφή του σε αυτόν, υπολογίζεται το ύψος της θάλασσας από το κέντρο μάζας της γης. Με αυτήν την τεχνική μπορούμε να μετρήσουμε πώς ανεβοκαταβαίνει η στάθμη ή τι αλλαγές γίνονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για μια τεχνική που ξεκίνησε ουσιαστικά από τη NASA πριν από 30 χρόνια υλοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια σε συνεργασία με τη
Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία. Εχουμε συλλέξει αρκετά στοιχεία και μπορούμε να δούμε αυτή τη στιγμή τις δομές της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο και να δούμε π.χ. τις διαφοροποιήσεις μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου" ανάφερε ο κ. Fu.
O καθηγητής υπογράμμισε πως "η μεγαλύτερη ανακάλυψή μας ήταν ότι παρατηρούμε μια ανοδική αύξηση της στάθμης της θάλασσας της τάξης των 3 χιλιοστών το έτος. Είναι ένα μέγεθος που ενώ ακούγεται μικρό δεν είναι γιατί πριν από 10.000 χρόνια που είχαμε τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές η τάξη μεγέθους ήταν το 1 εκ..
Επομένως μιλάμε για μια επιταχυνόμενη αύξηση. Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα διαβρώσει τις ακτές, επομένως κάποιες ανθρώπινες δραστηριότητας θα καταστραφούν. Σε μερικά χρόνια ίσως κάποια μέτρα της ακτογραμμής θα αρχίσουν να καταλαμβάνονται από την θάλασσα, ενώ επίσης οι ακτές θα είναι πιο ευάλωτες σε καταιγίδες και έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυροί άνεμοι, κυματισμοί). Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε".
Σε ερώτηση μας για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να αποτρέψει αυτήν την άνοδο της θάλασσας ο κ. Fu αφού σημείωσε πως η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της μόλυνσης είναι τεράστια με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων να μην αντιμετωπίζεται, τόνισε πως: "Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Μπορούμε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο και να βρούμε τα μέτρα αντιμετώπισης των καταστροφών. Ισως το να απομακρυνθούμε από τις ακτές θα ήταν ένα μέτρο".
Ο κ. Fu ευχαρίστησε το Πολυτεχνείο Κρήτης και ειδικά τον καθηγητή Μερτίκα για την πρόσκληση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου