Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΣΑΜΠΙΟΝΑΡΑ
Μνήμες από τη Μικρά Ασία
20-09-2010
Μνήμες από την Μικρά Ασία, τους ανθρώπους της, τον πολιτισμό τους, την καθημερινότητά τους παρουσιάζονται στην έκθεση που ξεκίνησε χθες στη πύλη 'Σαμπιονάρα' στο Κουμ Καπί, από την αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων 'Ο Αγιος Πολύκαρπος'.
Πρώτη ημέρα της έκθεσης και αρκετός κόσμος βρέθηκε στον χώρο προκειμένου να δει σπάνια εκθέματα, που κουβάλησαν κυριολεκτικά στις πλάτες τους οι πρόσφυγες.
'Ερχόμενος ο επισκέπτης στον εκθεσιακό χώρο παίρνει μια ανάσα της Μικράς Ασίας. Είδη λαϊκής τέχνης, χρήσιμα σκεύη που αξιοποιούσαν στην κουζίνα τους, ρούχα, φωτογραφίες, ακόμα και ομόλογα της εποχής για τα ανταλλάξιμα έχουμε ως εκθέματα', ανάφερε ο κ. Μπαλής, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών. Τα εκθέματα συγκεντρώθηκαν από τα μέλη του Συλλόγου μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια. 'Πολλοί που έχουν ρίζες από τις αλησμόνητες πατρίδες και έρχονται στην έκθεση συγκινούνται. Αλλά και άλλος κόσμος βλέπει με ενδιαφέρον τον πολιτισμό των Μικρασιατών. Ο στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια μόνιμη στέγη. Ο πρώτος μας στόχος ήταν η δημιουργία του αγάλματος στην Κισάμου που υλοποιήθηκε, ο επόμενος είναι η δημιουργία του στεκιού Μικρασιατών όπου θα εντάξουμε και αυτήν την έκθεση. Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια των αρχών των Χανίων θα το κάνουμε πραγματικότητα', υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας όπου και εκφώνησε λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου, κα Στέλλα Χαριτάκη. 'Η ιστορία των Μικρασιατών διδάσκει πως είμαστε ίσως μοναδικοί σε επιμονή και δύναμη. Παρά τις τρομερές δοκιμασίες που αντιμετώπισαν οι ίδιοι και παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η στέγασή τους, η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία υπήρξε τελικά τονωτική για την οικονομία της χώρας και ειδικά για το εμπόριο και τη βιομηχανία. Αραιοκατοικημένες ή άγονες περιοχές, ιδίως στη βόρειο Ελλάδα, μεταβλήθηκαν με την εργασία τους: καλλιεργήθηκαν εκτάσεις, ιδρύθηκαν βιοτεχνίες, αναπτύχθηκαν εμπορικές επιχειρήσεις. Οι πρώτοι πρόχειροι προσφυγικοί συνοικισμοί εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε πόλεις και η ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού με ένα τμήμα του, από τα πιο ζωντανά, επηρέασε τις κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο', ανάφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της.
ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σήμερα Δευτέρα στο Μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας στη συμβολή των οδών Κισάμου και Μ. Μπότσαρη, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που περιλαμβάνει: χαιρετισμούς από τους διοργανωτές, απαγγελία ποιήματος από το μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων κα Ηλέκτρα Τσίκα - Μαράκη, ομιλία από την κα Βίκυ Κόλλια, φιλόλογο, με θέμα 'Ιωνία πατρίδα μας'.
Θα ακολουθήσουν μικρασιάτικα τραγούδια από τη χορωδία μικρασιατών Ν. Χανίων 'Ο Αγιος Πολύκαρπος', μουσική και χοροί της Μ. Ασίας από την Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Ωδείου 'Ιωάννης Μανιουδάκης', υπό τη δ/νση του κ. Ιωάννη Καστρινάκη και το χορευτικό συγκρότημα 'Αροδαμός'.
Ποντιακούς χορούς θα χορέψει το χορευτικό συγκρότημα Ποντίων Ν. Χανίων 'Παναγία Σουμελά' με το λυράρη κ. Διαμαντή Γιώργο.
Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 7.45 μ.μ. στον κινηματογράφο "Αττικόν" (θερινό) θα γίνει προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου '1922' με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου