Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Στην παρανομία τα... τασάκια
170 έλεγχοι την πρώτη ημέρα της καπνοαπαγόρευσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ Φωτεινή Στεφανοπούλου Γιώργος Αράπογλου Γιώργος Κώνστας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
▅Πολλοί καταστηματάρχες κατά τους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας δεν είχαν αφαιρέσει τα σταχτοδοχεία και οι πελάτες συνέχιζαν να απολαμβάνουν το τσιγαράκι τους
«Ναι» στην καπνοαπαγόρευση, αλλά με τον φόβο των επιχειρηματιών ότι θα μειωθεί η κίνηση στα καταστήματά τους με τα πρώτα κρύα, είπαν χθες οι περισσότεροι πολίτες: τα τασάκια ήταν είδος προς εξαφάνιση στους χώρους εργασίας, τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα.
Την ίδια ώρα οι είσοδοι των κτιρίων μετατρέπονταν σε υπαίθρια καπνιστήρια, ενώ οι υπάλληλοι στις δημοτικές αστυνομίες σε όλη την Ελλάδα έκαναν ελέγχους και συστάσεις στους παραβάτες. Τα πρόστιμα θα αρχίσουν να επιβάλλονται περίπου σε έναν μήνα, αφού ο Σεπτέμβριος αποτελεί περίοδο προσαρμογής στη γενική απαγόρευση του καπνίσματος. Οπως επιμένει μάλιστα το υπουργείο Υγείας, αυτή τη φορά τα μέτρα θεσμοθετήθηκαν για να εφαρμοστούν.
Στην Αθήνα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν περισσότερους από 170 ελέγχους προκειμένου να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ για τις υποχρεώσεις τους και τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Οι ιδιοκτήτες ήταν συνεργάσιμοι, πλήρως ενημερωμένοι και παρ΄ όλες τις ελλείψεις, έδειξαν πρόθυμοι να συμμορφωθούν. Τα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας επισκέπτονταν τα καταστήματα προκειμένου να βεβαιωθούν πως οι ιδιοκτήτες είναι ενήμεροι για τις υποχρεώσεις τους να αναρτήσουν ανά 15 τ.μ. στο κατάστημά τους πινακίδες όπου αναφέρεται πως το κάπνισμα απαγορεύεται, να αφαιρέσουν όλα τα σταχτοδοχεία από τον χώρο και να προμηθευτούν το ειδικό βιβλίο αναφορών, το οποίο στο εξής θα συμπληρώνουν οι αρμόδιοι φορείς κάθε φορά που θα κάνουν υγειονομικούς ελέγχους. Δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες
Οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν είχαν προμηθευτεί τα ταμπελάκια, πολλοί δεν είχαν αφαιρέσει τα σταχτοδοχεία, ενώ ελάχιστοι είχαν βιβλίο αναφορών, ωστόσο, άπαντες διαβεβαίωναν πως μέχρι να τελειώσει ο μήνας προσαρμογής θα έχουν διευθετήσει τα πάντα. Ενθαρρυντικό παρ΄ όλα αυτά είναι το γεγονός ότι διαμαρτυρίες, τόσο από την πλευρά των ιδιοκτητών όσο και από τους πελάτες, δεν υπήρχαν.
«Πλέον έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση και όλοι ξέρουν ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε η πόλη να γίνει πιο ανθρώπινη. Αλλωστε, αρχικά πήγαμε για να δώσουμε οδηγίες και να κάνουμε υποδείξεις, προκειμένου να γίνει σωστή ενημέρωση, ώστε μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου το μέτρο να έχει αφομοιωθεί από όλους», λέει στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαδάκης.
Αλλά και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες δείχνουν πως έχουν αρχίσει να αποδέχονται την καινούργια κατάσταση. Πολλοί, μάλιστα, είχαν φροντίσει να προετοιμαστούν πολύ καιρό νωρίτερα. «Τα ημίμετρα, όπως αυτά που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα, δεν κάνουν καλό. Είχα απαγορεύσει το κάπνισμα από τον καιρό που εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος, και ήμουν απόλυτα προετοιμασμένος για ό,τι χρειάζεται», δηλώνει ο κ. Γιάννης Βασδέκης, ιδιοκτήτης καφετέριας στο Κολωνάκι. Παρ΄ όλο που ο ίδιος είναι καπνιστής, θεωρεί πως η ολική απαγόρευση του καπνίσματος είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση: «Το να μην καπνίζει κανείς σε τέτοιους χώρους είναι δείγμα πολιτισμού». Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν πως η απαγόρευση του καπνίσματος θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα καταστήματα, καθώς πάνω από 80% των πελατών τους είναι καπνιστές.
Εξω γεμάτο και μέσα άδειο
«Τώρα το μαγαζί είναι χωρισμένο στα δυο. Εξω γεμάτο και μέσα άδειο. Θα επαναληφθεί αυτό που έγινε την προηγούμενη φορά όταν ίσχυσε το μέτρο. Θα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να δουλεύουμε με τον μισό χώρο, με λιγότερους πελάτες. Υπολογίζω ότι θα υπάρχει μείωση της τάξης του 35%. Και αυτό είναι δεδομένο για τα καφέ. Το γεγονός αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στον επιχειρηματία αλλά και στους υπαλλήλους. Θα χαθούν θέσεις εργασίας. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει χρόνος προσαρμογής για τους πελάτες, αλλά φοβάμαι ότι οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Τον πρώτο καιρό το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Σε συνδυασμό με την κρίση, θα είναι απογοητευτικό. Αυτό το μέτρο δεν έπρεπε να εφαρμοστεί αυτήν τη χρονική στιγμή», λέει ο υπεύθυνος καφετέριας κ. Γιώργος Παπακύριος.
Αντίθετη άποψη έχει ο ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στην οδό Μητροπόλεως κ. Γιάννης Κουροπλής: «Αν και είμαι καπνιστής, θεωρώ ότι το μέτρο είναι σωστό. Ο κόσμος σιγά σιγά θα συμμορφωθεί. Θα βγαίνει έξω, θα καπνίζει ώστε να μην ενοχλεί και τους υπόλοιπους και θα επιστρέφει να συνεχίσει το φαγητό του. Είναι θέμα συνήθειας. Με ημίμετρα, όπως στο παρελθόν, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα».
Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει το μέτρο και στους ιδιοκτήτες περιπτέρων. «Ηταν η χαριστική βολή μετά την αύξηση του ΦΠΑ», λέει ιδιοκτήτρια περιπτέρου στο κέντρο της Αθήνας. «Από το πρωί έχω πουλήσει ελάχιστα πακέτα. Ο χρόνος θα δείξει», υποστηρίζει.
«Μεγάλο βήμα για τη δημόσια υγεία»
«ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ πρώτοι μήνες είναι οι κρίσιμοι για την επιτυχία της εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων»: Αυτό δήλωσε χθες το μεσημέρι η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο με τίτλο «1η Σεπτέμβρη, κόβουμε το τσιγάρο κερδίζουμε τη ζωή».
Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνεται λεπτομερής καταγραφή για τις παραβάσεις των πολιτών που θα επιμένουν να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους έως και τον Δεκέμβριο. Με βάση τα στατιστικά δεδομένα οι ειδικοί θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν εάν το πρώτο κρίσιμο διάστημα οι Ελληνες προσαρμόστηκαν στη νέα αντικαπνιστική πραγματικότητα. Για ακόμη μία φορά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε αποφασισμένη για την εφαρμογή του νόμου και αισιόδοξη, υπογραμμίζοντας πως οι πολίτες έχουν ωριμάσει.
«Είμαστε σε θέση να πούμε σήμερα ότι η ολική απαγόρευση είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας. Είναι ένα βήμα που θα δούμε στα επόμενα χρόνια τα ευεργετικά αποτελέσματά του», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
«Είναι ένα βήμα σεβασμού κοινωνικού και συμπεριφοράς, καθώς ακόμα έρχεται να βοηθήσει κι αυτούς που καπνίζουν. Εμείς δεν έχουμε καμία λογική να κάνουμε κυνήγι μαγισσών για τους καπνιστές, αλίμονο. Από την άλλη όμως ερχόμαστε να πούμε ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες συμπεριφοράς που είναι σεβαστοί για όλους», πρόσθεσε.
Εργαζόμενοι καπνιστές γέμισαν τα πεζοδρόμια
Η ΠΡΩΤΗ ημέρα της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος και το κλείσιμο των καπνιστηρίων μετέτρεψε τους δρόμους σε καπνιστήρια. Εργαζόμενοι καπνιστές, στα διαλείμματα της εργασίας τους γέμιζαν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια και μπροστά σε αρκετά κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία είχαν σχηματιστεί αυτοσχέδιες συγκεντρώσεις και πηγαδάκια. Ιδια κατάσταση και στον πεζόδρομο της Ερμού, όπου οι καταναλωτές περπατούσαν με το τσιγάρο στο χέρι μπροστά από τις βιτρίνες, ενώ στους υπαίθριους χώρους των καφετεριών οι περισσότεροι πελάτες συνέχιζαν να καπνίζουν. «Το μέτρο είναι σωστό. Μη βλέπετε εμένα που καπνίζω», λέει ο κ. Διονύσης Νασιόπουλος, που στο διάλειμμα της εργασίας του βγήκε στον πεζόδρομο για να καπνίσει. «Μου αρέσει το κάπνισμα, το παραδέχομαι όμως ότι ο καπνός ενοχλεί - ειδικά σε κλειστούς χώρους- κάποιους άλλους που δεν καπνίζουν. Στην εργασία μου είχαμε καπνιστήριο, αλλά έκλεισε με την απαγόρευση. Ηταν άλλωστε μεταβατικό στάδιο. Ξέραμε ότι θα ίσχυε κάποτε το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης και το περιμέναμε. Πιστεύω ότι ακόμα και η λειτουργία καπνιστήριου δεν λύνει το πρόβλημα, επειδή ο καπνός μεταφέρεται. Η λύση είναι οι ανοιχτοί χώροι», αναφέρει. Οπως σημειώνει, δεν σκοπεύει να κόψει το κάπνισμα: «Προς το παρόν θα συνεχίσω. Απλά τον χειμώνα θα επισκέπτομαι πιο συχνά τα καφέ που έχουν υπαίθριους χώρους».
Σε ένα πεζούλι η δικηγόρος Μαριλένα Νικοπούλου και ο αδελφός της Δημήτρης απολαμβάνουν το τσιγάρο τους συζητώντας. «Τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι μη καπνιστές έχουμε κι εμείς οι καπνιστές. Βέβαια, δεν λέω να αναγκάζονται να αναπνέουν τον καπνό μας. Πιστεύω ότι τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τώρα με τα καπνιστήρια ήταν σωστά. Καπνίζαμε και δεν ενοχλούσαμε», λέει η κ. Νικοπούλου και συμπληρώνει: «Θα έπρεπε ως χώρα με τις ιδιαιτερότητές μας να είμαστε πιο ευέλικτοι σε αυτό το θέμα και δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε τη νόρμα της Ευρώπης. Στην περιφέρεια, όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν άλλες σχέσεις, το μέτρο αποκλείεται να εφαρμοστεί. Στις μεγάλες πόλεις είναι διαφορετικά. Πάντως από τη στιγμή που οι καπνιστές αποτελούν πλειονότητα, το καλύτερο θα ήταν να διαμορφωνόταν ένας χώρος γι΄ αυτούς», υποστηρίζει. Ο Δημήτρης, που μπήκε φέτος στο πανεπιστήμιο, προσθέτει: «Τώρα ως φοιτητής δεν “παίζει” να σταματήσω το κάπνισμα. Να έχεις το άγχος με τα μαθήματα και να σου επιβάλλουν να μην καπνίσεις;».
«Δεν αλλάζω συνήθειες»
Η ιδιωτική υπάλληλος κ. Σία Αποστολοπούλου πιστεύει ότι σύντομα το μέτρο θα ατονήσει. «Καπνίζω δώδεκα χρόνια και δεν σκοπεύω να αλλάξω τις συνήθειές μου. Στην Ελλάδα δεν ισχύουν για πολύ τέτοια μέτρα. Αλλωστε από πέρσι είχαν αρχίσει την εφαρμογή του και δεν έγινε τίποτα. Στην επιχείρηση δεν είχαμε ούτος ή άλλως καπνιστήριο. Κάναμε το διάλειμμά μας, βγαίναμε έξω και καπνίζαμε. Πιστεύω ότι το μέτρο θα επηρεάσει τη λειτουργία των καφετεριών. Στα εστιατόρια το καταλαβαίνω να ισχύει η απαγόρευση. Να μην τρως στο ντουμάνι. Στην καφετέρια όμως είναι διαφορετικό, γιατί ο καφές συνδέεται με το κάπνισμα. Με αυτά που γίνονται θα γεμίσει καπνούς η Αθήνα, αφού θα καπνίζουμε έξω».
«Με πειράζει αυτός ο διωγμός»
Στο μέτρο της απαγόρευσης αντιδρά και η κ. Βάνα Μολογούση: «Με πειράζει αυτός ο διωγμός. Με ενοχλεί να θέλω να πάω κάπου το βράδυ για να διασκεδάσω και να μου λένε ότι απαγορεύεται το κάπνισμα. Καπνίζω 25 χρόνια και δεν θα αλλάξω απότομα συνήθειες. Σέβομαι βέβαια το δικαίωμα του άλλου που δεν θέλει να εισπνέει τον καπνό μου. Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να υπάρχουν χώροι για όλους. Ούτε εγώ να αναγκάζω τους άλλους να εισπνέουν τον καπνό μου, αλλά ούτε και οι άλλοι να με υποχρεώνουν να μην μπορώ να καπνίσω».
Διχασμένοι οι πελάτες
ΟΜΑΛΑ εξελίχθηκε η χθεσινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου για το κάπνισμα στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι η δημοτική αστυνομία δεν άρχισε τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Σε αυτό, βέβαια, ευνόησε και ο καιρός, που επέτρεψε στους καπνιστές να καθήσουν στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων.
Η εικόνα που παρουσίαζαν χθες το μεσημέρι όλα τα παραλιακά καφέ της πόλης ήταν γεμάτα τραπέζια έξω και λίγοι μοναχικοί μη καπνιστές να απολαμβάνουν την ησυχία των εσωτερικών χώρων, από όπου φυσικά έλειπαν τα τασάκια. Η εικόνα αυτή προβληματίζει τους επιχειρηματίες, οι υποστηρίζουν ότι τον χειμώνα ο τζίρος τους θα μειωθεί. Οσο για τους πελάτες και αυτοί είναι διχασμένοι, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, ενώ άλλοι θεωρούν ότι έστω και δύσκολα οι Ελληνες θα προσαρμοστούν.
Υπάρχει δυσπιστία
ΩΣ... ΑΝΕΚΔΟΤΟ αντιμετωπίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους οι περισσότεροι Χανιώτες. Χθες πρώτη μέρα της εφαρμογής του νέου νόμου, οι υπηρεσίες βγήκαν σε καταστήματα και χώρους εστίασης προκειμένου να κάνουν συστάσεις και να ενημερώσουν το κοινό. Η πλειονότητα των πελατών αντιμετώπισε με χιούμορ τον νέο νόμο, εκτιμώντας πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ. Αντίθετα, πιο προβληματισμένοι φάνηκαν οι καταστηματάρχες καθώς τα πρόστιμα που προβλέπονται γι΄ αυτούς είναι πολύ τσουχτερά.
Υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας άρχισαν από την Πλατεία 1866 και επισκέφθηκαν κάθε κατάστημα εστίασης στη Χάληδων και στο παλιό Λιμάνι. Με ευγένεια οι δημοτικοί αστυνομικοί εξηγούσαν στους επαγγελματίες ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου