Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΘΙΑΓΕ


ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΙΑΓΕ
Ημίμετρα για το Ινστιτούτο Ελιάς


Mε ημίμετρα θα προσπαθήσει να ενισχύσει με προσωπικό το Ινστιτούτο Ελιάς το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, καθώς όπως φάνηκε από την χθεσινή επίσκεψη στα Χανιά του προέδρου του Κωνσταντίνου Τσιμπούκη δεν φαίνεται στον κοντινό ορίζοντα καμία πιθανότητα ενίσχυσης του με ερευνητικό προσωπικό. Από το 2000 το Ινστιτούτο έχει χάσει λόγω συνταξιοδότησης 12 ερευνητές και έχει προσληφθεί μόλις ένας! Την ίδια στιγμή από τους 5 ερευνητές που διαθέτει οι 4 θα συνταξιοδοτηθούν πριν το 2013. Στα θετικά πάντως η δέσμευση του κ. Τσιμπούκη ότι "δεν θα μπει λουκέτο" στο Ινστιτούτο.
"Βλέπουμε τα προβλήματα συζητάμε με τους ανθρώπους με στόχος αφενός με να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα και αφετέρουμε να διαμορφώσουμε άποψη με την προοπτική της αναδιάρθρωσης που σκοπεύουμε να κάνουμε τον διοικητικό μηχανισμό του ΕΘΙΑΓΕ" είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ερωηθείς για τον κίνδυνο να κλείσει το Ινστιτούτο καθώς εδώ και χρόνια καμία κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα ενίσχυσης του ο πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ είπε ότι "τέτοιο πράγματα δεν υπάρχει. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα ινστιτούτα να είναι πιο αποτελεσματικά και βέβαια να έχουμε διοικητικό κόστος χαμηλότερο. Δεν υπάρχει περίπτωση ερευνητικά ινστιτούτα να κλείσουν. Παρά τη δεδομένη οικονομική συγκυρία προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τα βοηθήσουμε, να τα αναπτύξουμε έστω και σε αυτές τις συνθήκες. "
Σε ερώτηση των "Χ.Ν." για το πως θα γίνουν προσλήψεις από τη στιγμή που η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ την έχει δεσμεύσει να προσλαμάνει ένα δημόσιο υπάλληλο για κάθε πέντε που αποχωρούν ο κ. Τσιμπούκης απάντησε πως "υπάρχουν δύο τρόποι για να πάρουμε προσωπικό. Αφενός μεν να προσπαθήσουμε να έχουμε προκηρύξεις νέων ερευνητών αλλά ταυτόχρονα μπορούμε με μετατάξεις γεωπώνων και γενικώς γεωτεχνικών που έχουν διδακτορικό να έλθουν στα Ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ να προσφέρουν ερευνητικά και να τακτοποιηθούν με προκηρύξεις. Είναι μια όχι πάρα πολύ καλή λύση αλλά έστω και αυτή για να μπορέσουμε να κρατήσουμε με τα δόντια ζωντανό το Ινστιτούτο. "
Σε ότι αφορά το υπόλοιπο προσωπικό σημείωσε πως "θα πρέπει να γίνει μια αριστοποίηση της κατανομής του προσωπικού. Σε κάποια ινστιτούτα υπάρχει πολύς κόσμος σε κάποια όχι ,όπως εδώ". Ο κ. Τσιμπούκης ξεναγήθηκε στις εγκαστάσεις του Ινστιτούτου, συναντήθηκε με εργαζόμενους και ενημερώθηκε για την δουλειά που γίνεται.
Ο Κ. ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗΣ
Υπόμνημα με την κατάσταση του Ινστιτούτου και την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του με προσωπικό κατέθεσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κώστας Χαρτζουλάκης. Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη άμεσης πρόσληψης τουλάχιστον επτά ερευνητών για τα εργαστήρια Ελαιοκομίας, Υποτροπικών και Εσπεριδοειδών, Τεχνολογίας ελαιολάδου, Εντομολογίας, Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Φυτοπαθολογίας και Υδροπονικών & Αρωματικών Καλλιεργειών. Τονίζει μάλιστα πως σχετικές αποφάσεις είχαν παρθεί σε παλιότερα Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ το 2007 και το 2003 χωρίς όμως ποτέ να υλοποιηθούν. Συνολικά στο ΕΘΙΑΓΕ οι οργανικές θέσεις ερευνητών είναι 600, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΘΙΑΓΕ εντάχθηκαν 380 ερευνητές και σήμερα (2010) υπηρετούν μόνο 154.
Σε 11 ερωτήσεις-επερωτήσεις στην Βουλή που έγιναν από το 2001 μέχρι και το 2010 , η απάντηση ήταν ή ίδια και αναφέρει ότι ‘η στελέχωση του Ινστιτούτου θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ΕΘΙΑΓΕ’ (που είναι σε εξέλιξη από το 1999 μέχρι σήμερα!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου