Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΦΙΛΟΞΕΝΗ ΠΟΛΗ


ΤΟΠΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ
Αφιλόξενα τα Χανιά
23-09-2010

Αφιλόξενη πόλη για τους ποδηλάτες παραμένουν τα Χανιά, καθώς παρά την αύξηση του αριθμού των ποδηλατών τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα το ουσιαστικό προκειμένου να ενισχυθεί η χρήση του εναλλακτικού αυτού μέσου μεταφοράς.
Ενα μέσο το οποίο έχει αγκαλιάσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αν υπολογιστεί ο τεράστιος αριθμός των ποδηλατών που συμμετείχαν στη χθεσινή ποδηλατοπορεία στο κέντρο της πόλης. Εκατοντάδες ποδηλάτες όλων των ηλικιών καβάλησαν ποδήλατα κάθε τύπου και περιηγήθηκαν στην πόλη καταλήγοντας στον Δημοτικό Κήπο. Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που πραγματικά σχεδόν κάθε σημείο της Πλατείας Δημοτικής Αγοράς ήταν κατειλημμένο από κάποιο δίτροχο με πετάλι. 'Η πόλη μας δεν είνα καθόλου φιλική στο ποδήλατο και πολλές φορές είναι και επικίνδυνη. Είναι όμως σημαντικό ότι αυξάνεται ο αριθμός τους και οι έμποροι ποδηλάτων ίσως είναι ο μοναδικός τομέας που δεν έχει ζημιά λόγω της κρίσης', τόνισε η κ. Δέσποινα Αννιτσάκη μέλος της ομάδας 'Ποδηλάτρεις' που διοργάνωσε τη χθεσινή ποδηλατοπορεία και έχει αναπτύξει σημαντική δράση στην κατεύθυνση της δημιουργίας ποδηλατόδρομων και της ευρύτερης χρησιμοποίησης του μέσου αυτού.
ΤΑ "ΜΠΛΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ"
Στην Πλατεία Αγοράς τοποθετήθηκαν και τα μπλε ποδήλατα, από όπου ο καθένας θα μπορεί να τα δανειστεί και να τα επιστρέψει στο ίδιο σημείο. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που ευχή όλων είναι να έχει ανταπόκριση. 'Τα μπλε ποδήλατα θα είναι κοινόχρηστα για όλους, χωρίς λουκέτα, χωρίς αντίτιμο και ευχόμαστε οι Χανιώτες να τα αγκαλιάσουν, να τα δανείζονται, να τα χρησιμοποιούν με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να κινούνται πολύ περισσότερο μέσα στην πόλη με αυτά. Ευχόμαστε να μην χαθούν, να μην κλαπούν και καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή', υπογράμμισε η κ. Αννιτσάκη. Αναφορικά με τους κινδύνους ορισμένοι να μην αντιληφθούν τη σημασία της προσπάθειας και να κλέψουν ή να καταστρέψουν κάποιο από τα ποδήλατα το μέλος της ομάδας "Ποδηλάτρεις" υπογράμμισε πως 'στην ουσία τα μπλε ποδήλατα ανήκουν σε όλους, δεν έχει λόγο κάποιος να το πάρει δικό του. Οποτε έλθει στο κέντρο να το δανειστεί, να το επιστρέψει. Αν υπάρχει πρόβλημα συντήρησης έχουμε συμφωνήσει με τα ποδηλατάδικα να είναι δωρεάν τα εργατικά της συντήρησης και θα υπάρχουν σε διάφορα σημεία κουτιά ενίσχυσης για τα αναλώσιμα'.
Κάτι ανάλογο, χωρίς αντίτιμο ή ενοικίαση, δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλη πόλη και η κ. Αννιτσάκη ευχήθηκε να πετύχει η προσπάθεια στα Χανιά.
ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΠΕΛΗ
Με βόλτες με ποδήλατα στην περιοχή του Κουμπελή γιόρτασε την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο ο Δήμος Χανίων. Συμμετείχαν παιδιά από τα: 9o, 10o και 11ο Δ.Σ. τα οποία συνοδεία τροχονόμων και δημοτικών αστυνομικών περιηγήθηκαν στην περιοχή. 'Στόχος και σκοπός είναι η συμμετοχή και όχι ποιος θα βγει πρώτος', επισήμανε ο αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Σαματάς. Μετά το τέλος της βόλτας τα παιδιά πήραν δώρο ένα μπλουζάκι και ήπιαν μια πορτοκαλάδα, ενώ κληρώθηκε και ένα ποδήλατο. Τα παιδιά κινήθηκαν με τα ποδήλατά τους για τη μεταφορά των οποίων είχε μεριμνήσει ο Δήμος. Στο πλαίσιο της Ημέρας μαθητές από το 2ο και 4ο Δ.Σ. ξεναγήθηκαν με mini bus στην παλιά πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου