Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΠΑΛΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ



ΤΟΠΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΛΟ
Προβληματισμός από μια επίσκεψη
08-09-2010

Προβληματισμούς, ανησυχίες και απογοήτευση από την εικόνα που συνάντησε επισκεπτόμενη με φίλους της μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, τον Μπάλο, καταθέτει με κείμενο της αναγνώστριά μας.
Η κα Ρουμπίνη Περράκη - Χατζηδάκη, βρέθηκε σε Μπάλο και Γραμβούσα και καταθέτει τις εντυπώσεις της. 'Ενοιωθα ιδιαίτερη χαρά που θα συνόδευα τα ξαδέλφια μου από την Αμερική στη μονοήμερη κρουαζιέρα για Γραμβούσα - Μπάλο. Θα επισκεπτόμουν για άλλη μία φορά τον παραδεισένιο τόπο.
Oμορφο ξεκίνημα από το λιμάνι της Κισάμου με ένα από τα καραβάκια που πραγματοποιούν αυτού του είδους τις εκδρομές. Ταξίδι άνετο, απολαυστικό. Τάξη και καθαριότητα, με το προσωπικό πρόθυμο και αεικίνητο στην εξυπηρέτηση των επιβατών. Ψυχική ευφορία ο πρώτος σταθμός στο νησί της Γραμβούσας με άλλους από τους πολυπληθείς επισκέπτες να
ανηφορίζουν για το Κάστρο και άλλους να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα γαλανοπράσινα νερά. (Οχι, δεν μας ζητήθηκε πρόσθετο εισιτήριο για τη δίωρη παραμονή στο νησί, αντιθέτως εντυπωσιάσθηκα, όταν παρατήρησα ότι εργαζόμενοι του πλοίου όχι του Δήμου πάντως, έσπευσαν να καθαρίσουν τους κάδους που είναι τοποθετημένοι έξω από το εκκλησάκι, αντικαθιστώντας τις γεμάτες με καθαρές σακούλες).
Τα συναισθήματα μου άλλαξαν άρδην με το που φτάσαμε στον Μπάλο. Πίσσες, παντού πίσσες. Επρεπε να προσέχεις πού πατάς. Κι ένας μεγάλος σωρός μαύρος και αποκρουστικός μαζεμένος στη μέση της αμμουδιάς. (Λέτε να είναι οι περυσινές θαμμένες πίσσες;) Και παρακεί ομπρέλες και ξαπλώστρες! Ενα αξιοθρήνητο θέαμα. Ενας καταφώρος βιασμός της φύσης. Η αποθέωση της μιζέριας και της κακομοιριάς μας. Ετσι χωρίς σχέδιο, χωρίς υπολογισμό. Ολα, μα όλα στο βωμό του κέρδους, σκέφτηκα. Ενιωσα θλίψη και απογοήτευση αλλά πρωτίστως ντροπή απέναντι σε όλους αυτούς τους ξένους επισκέπτες. Προσπάθησα να κρύψω επιμελώς τα συναισθήματα και την αγανάκτησή μου.
(Κατά τ’ άλλα ο Δήμος Κισάμου μένει ήσυχος, αφού όπως δηλώνει, έχει προσλάβει διμηνιαίο προσωπικό "για χειρωνακτικές εργασίες που καθαρίζουν την περιοχή"). Πώς καταντούμε, αλήθεια, εμείς οι ίδιοι τους παραδείσους του τόπου μας! Ντροπή μας! "Και το δυστύχημα είναι ότι αυτή η κατάντια μας δεν αφορά ποτέ τους υπεύθυνους" για να δανειστώ τα λόγια του Κώστα Μουρσελά, για μια άλλη ντροπή μας.
Ρουμπίνη Περράκη
- Χατζηδάκη Φιλόλογος.'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου