Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ



ΤΟΠΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΠΛΑΝΤΖΙΑΣ
Υπερμαραθώνιος αλληλεγγύης
Κώνστας Γιώργος | 13-09-2010

'Είναι ένας στόχος για τον οποίο προετοιμάζομαι εδώ και δύο χρόνια. Θα ξεκινήσω από τα Χανιά στις 4 τα ξημερώματα και μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια θα φτάσω στην κορυφή των Λευκών Ορέων στα 2.453 μ. και από εκεί θα κατέβω, πάντα τρέχοντας ως στο Λυβικό Πέλαγος, στο Λουτρό Σφακίων. Ολα αυτά σε 12 ώρες'. Ο 45χρονος Θανάσης Βογιατζάκης, θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που τρέχοντας θα διατρέξει κάθετα τον Νομό Χανίων, περνώντας μέσα από τα Λευκά Ορη από μονοπάτια, που μόνο ο κρητικός αίγαγρος χρησιμοποιεί πια, σε έναν 'Υπερμαραθώνιο Αλληλεγγύης'.
Μια παράτολμη προσπάθεια που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την ενίσχυση των 'Συσσιτίων Σπλάντζιας', της αλληλέγγυας δραστηριότητας χάρη στην οποία προσφέρεται δωρεάν τροφή σε πάνω από 100 οικογένειες, ενώ παράλληλα λειτουργούν εθελοντικά οδοντιατρείο, παιδική βιβλιοθήκη και αίθουσα υπολογιστών.
'Καθημερινά την τελευταία διετία έτρεχα σε ανηφόρα για 1 - 2 ώρες και τις Κυριακές 4 - 5. Αυτές τις ημέρες αύξησα το ρυθμό προπόνησης και έτρεχα και 6 ώρες. Συνολικά υπολογίζω ότι θα διανύσω 63 χλμ. και ελπίζω ότι θα το πετύχω σε 12 ώρες', λέει ο Θανάσης, τον οποίο ακολουθούμε στην πρωινή προπόνησή του στη Θερισιανή Μαδάρα μαζί με τον φίλο του, Αντώνη Πολάκη. Καλά εξοπλισμένος με τα απαραίτητα, έχει κάνει καλή χαρτογράφηση της περιοχής και του δρόμου που θα ακολουθήσει και θα έχει τη συμπαράσταση φίλων αλλά και του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων.
ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΜΗΜΑ
Αφού διανύσει τα πρώτα 18 χλμ. που είναι άσφαλτος θα μπει σε χωματόδρομο μετά το Θέρισο. Τότε θα ξεκινήσει και το πιο δύσκολο τμήμα της διαδρομής. 'Μετά από μια ώρα μπαίνεις σε ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι, πολύ κακοκατράχαλο, για μιάμιση ώρα. Εκεί πάνε μόνο κατσίκια, είναι πολύ άσχημο μονοπάτι μέχρι να φτάσεις σε ένα λιβάδι. Το δύσκολο του εγχειρήματος είναι τα πολλά διαφορετικά πεδία. Ξεκινάμε με άσφαλτο, χωματόδρομο, πολύ κακό μονοπάτι, καλό μονοπάτι, πάλι χωματόδρομο όλα αυτά σε κουράζουν πολύ. Σε αυτήν τη διαδρομή θα κάνω 3 στάσεις', τονίζει ο Θανάσης. Ενα άλλο ζήτημα που τον απασχολεί είναι το υψόμετρο. Απο το '0' θα φτάσει στην κορυφή των Λευκών Ορέων, στα 2.453 μέτρα και θα συνεχίσει με κάθοδο ως το Λουτρό όπου και πάλι θα βρεθεί στο υψόμετρο '0'. 'Εχω προπονηθεί σκληρά και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. Πιθανόν να με ακολουθήσουν και κάποια παιδιά και θα με περιμένουν και κάποιοι στο καταφύγιο 'Χουλιόπουλος' για να πάρω νερό', δηλώνει ο Θανάσης.
'ΘΑ ΤΡΕΞΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ'
Παλιότερα ο Θανάσης έχει συμμετάσχει 3 φορές στην ανάβαση του Ολύμπου, μήκους 45 χλμ και σε άλλες μαραθώνιες διαδρομές. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στα Λευκά Ορη και μέσα από μονοπάτια που χρησιμοποιούν μόνο ορειβάτες και κτηνοτρόφοι. 'Ο,τι κάνω το κάνω για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα των Συσσιτίων της Σπλάντζιας. Και κυρίως για τη συνειδητοποίηση των νέων που δεν γνωρίζουν τι είναι πείνα. Είχα υποσχεθεί ότι θα το πραγματοποιήσω στη μνήμη του Κωστή Νικηφοράκη, του, γιατρού που πρόσφερε τόσα πολλά στον άνθρωπο', λέει ο δρομέας εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα προχωρήσει στο παράτολμο αυτό εγχείρημα.
Ηδη αρκετοί άνθρωποι στηρίζουν τον 'Υπερμαραθώνιο' και την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. διοργανώνουν δείπνο έξω από τον χώρο των μαγειρείων στη Σπλάντζια, στο οποίο θα μπορεί ο καθένας να έρθει και να δειπνήσει προσφέροντας οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου