Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΧΑΝΙΑ


ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Συστάσεις κατά του καπνίσματος
02-09-2010

Ως... ανέκδοτο αντιμετωπίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους οι περισσότεροι Χανιώτες.
Χθες, πρώτη μέρα της εφαρμογής του νέου νόμου, οι Υπηρεσίες βγήκαν σε καταστήματα και χώρους εστίασης προκειμένου να κάνουν συστάσεις και να ενημερώσουν το κοινό. Η πλειοψηφία των πελατών αντιμετώπισε με χιούμορ τον νέο νόμο εκτιμώντας πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ, αντίθετα πιο προβληματισμένοι φάνηκαν οι καταστηματάρχες καθώς τα πρόστιμα που προβλέπονται γι’ αυτούς είναι πολύ τσουχτερά.
Υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας ξεκίνώντας από την πλατεία 1866 επισκέφθηκαν κάθε κατάστημα εστίασης στη Χάληδων και στο παλιό Λιμάνι. Με ευγένεια οι δημοτικοί αστυνομικοί εξηγούσαν στους επαγγελματίες ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην εφαρμογή του νόμου, τους καλούσαν να βοηθήσουν στην εφαρμογή του και ζητούσαν την απομάκρυνση των σταχτοδοχείων από τα τραπεζάκια σε εσωτερικούς χώρους.
'Yπάρχει μια δυσπιστία στον κόσμο' τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα κ. Σταύρος Μαρινάκης. Μιλώντας για τις συζητήσεις που έχει με τους πελάτες του δικού του καταστήματος τόνισε πως 'όλοι τους χαμογελούν και λένε ότι θα βγει ο νόμος και σε ένα μήνα θα έχει ατονήσει. Σιγά μην κάνουν ελέγχους τα όργανα της τάξης στα εκατοντάδες καταστήματα που υπάρχουν. Θα ατονήσει ο νόμος όπως ατονεί και ο κάθε σωστός νόμος στην Ελλάδα, έτσι νομίζω ότι θα γίνει και τώρα'.
'Το μέτρο είναι καλό και θα ’πρεπε να είχε εφαρμοστεί προ πολλού για την υγεία του κόσμου. Προσωπικά στο κατάστημα μου το εφαρμόζω ήδη, αλλά η γενικότερη εφαρμογή του εξαρτάται από τις Υπηρεσίες' επισήμανε ο κ. Παπαγγελής, ιδιοκτήτης οβελιστηρίου στην Χάληδων. Λίγο πιο κάτω, σε Καφέ οι άντρες της δημοτικής αστυνομίας ζήτησαν την απομάκρυνση τασακιών, ενώ σε άλλο κατάστημα και σε ερώτημα επαγγελματία για το αν μπορεί να καπνίζει ένας πελάτης όταν βρεθεί σε χώρο όπου έχουν κατέβει οι τέντες και έχει κλειστεί με νάυλον, απάντησαν αρνητικά. 'Τα πρόστιμα που ορίζονται είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με το παράπτωμα.Οταν καλούμαστε να πληρώσουμε ως καταστήματα 5000-6000 ευρώ αυτό είναι ένα ποσό τεράστιο. Οταν πάλι έρχεται κάποιος στο μαγαζί μου και ανάβει τσιγάρο και του κάνω παρατήρηση ότι με βάση τη νομοθεσία απαγορεύεται το κάπνισμα και αυτός δεν υπακούει, τι να κάνω εγώ; Πώς θα αντιδράσω; Αν έλθει έλεγχος θα είμαι υπόλογος. Αυτά όλα θα πρέπει να
ξεκαθαρίσουν για να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Ακόμα και στην Ιταλία που είναι επίσης απείθαρχοι τιμωρείται ο καπνιστής, πληρώνει και φεύγει, όχι το κατάστημα' ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Προβληματισμένοι ως προς την εφαρμογή του νόμου εμφανίζονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί. 'Δεν μπορώ να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος γιατί η Δημοτική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον έλεγχο μαζί με άλλες δύο Υπηρεσίες ενώ η αστυνομία έμεινε έξω από τον έλεγχο. Στη πορεία του πράγματος θα καταλάβετε τι σημαίνει αυτό. Δυστυχώς η
ΕΛΑΣ έχει εξαιρεθεί από τον έλεγχο. Δεν ξέρουμε πώς θα ανταποκριθούμε δεδομένου ότι ο Ελληνας είναι και λίγο "τσαμπουκαλής". Οταν κάποιος καπνίζει και αρνείται να δώσει τα στοιχεία του, εμείς δεν μπορούμε να τον συλλάβουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε την αστυνομία' υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Καραντωνάκης, διοικητής της Δημοτικής Αστυνομίας Χανίων.
Η Δημοτική Αστυνομία Χανίων είχε δύο συνεργεία για ελέγχους. Για τον μήνα Σεπτέμβριο θα μείνουν στις συστάσεις, από εκεί και έπειτα θα ακολουθήσουν πρόστιμα που φτάνουν στα 50 ευρώ για τον καπνιστή. Από τη μεριά του ο λιμενάρχης κ. Δασκαλάκης σημείωσε πως 'ο κόσμος φαίνεται συνειδητοποιημένος Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι'.
Γ. ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου