Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ


ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Κλείνουν περίπτερα
08-09-2010

Των ΕΛΕΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
'Ενα λεπτό περιπτερά'. Το γνωστό λαϊκό άσμα φαίνεται πως στις μέρες μας γίνεται ξανά επίκαιρο καθώς πολλοί ιδιοκτήτες περιπτέρων μετράνε τον χρόνο ελπίζοντας να αποφύγουν το κλείσιμο αλλά και τα λεπτά του ευρώ.
Η αύξηση του Φ.Π.Α. στα τσιγάρα και τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας, η απαγόρευση του καπνίσματος και η γενικότερη οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει τους περιπτεράδες σε δεινή οικονομική θέση που βλέπουν μείωση του τζίρου τους από 20 - 60%, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο.
Μια μικρή έρευνα των 'Χ.Ν.' σε περίπτερα σε διάφορα σημεία της πόλης ήταν αρκετή για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον τομέα του μικροεμπορίου.
ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ
'Ο κόσμος είναι πολύ πιο συγκρατημένος, αφού από τη στιγμή που έχει μειωθεί το εισόδημά του μειώνει γενικότερα όλα τα έξοδα. Είναι επόμενο να μειώσει και την αγορά των τσιγάρων. Το 80% των καπνιστών εκεί που αγόραζε δύο πακέτα, τώρα έχει πάει στο ένα.
Κατ’ επέκταση μειώνεται και ο δικός μας τζίρος με αποτέλεσμα το ποσοστό μείωσης να αυξηθεί δραματικά και το εισόδημα των περιπτέρων να είναι σε αθλία κατάσταση. Υπολογίζουμε ότι ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι', μας είπε ο κ. Νικολουδάκης, ο οποίος διατηρεί περίπτερο με την οικογένειά του στην οδό Κυδωνίας, έξω από το Δημαρχείο Χανίων.
Εχοντας μια εμπειρία 25 ετών ο κ. Νικολουδάκης έχει να διηγηθεί πολλά και να κάνει και τις απαραίτητες συγκρίσεις. 'Πλέον ο περισσότερος κόσμος ψωνίζει ένα πακέτο τσιγάρα, ενώ σταμάτησε να παίρνει το αναψυκτικό, το ένα μπουκάλι νερό ακόμη και την τσίχλα που συνήθως αγόραζε. Πολλοί περιπτεράδες, όταν δεν υπάρχει κίνηση στο σημείο που βρίσκονται για να στηρίξουν το εισόδημά τους, αναγκάζονται να προσανατολιστούν σε άλλους τομείς επαγγελμάτων', καταλήγει.
ΜΙΚΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ
'Η κίνηση έχει πέσει ακόμη και πάνω από το 60%. Έτσι όπως έχουν αυξηθεί οι φόροι πρέπει να πουλήσουμε τσιγάρα αξίας 400 ευρώ για να κερδίσουμε 14 ευρώ. Το ποσοστό κέρδους είναι πολύ μικρό', μας είπε ο κ. Γιάννης Παπάς, που διατηρεί περίπτερο εδώ και επτά χρόνια επί της οδού Κυδωνίας.
'Η κίνηση έχει πέσει εδώ και δύο χρόνια όμως φέτος η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη. Ο τζίρος έχει μειωθεί μέχρι και 50%. Το καλοκαίρι που περιμέναμε ότι θα υπάρχει περισσότερη δουλειά λόγω του κόσμου τελικά δουλέψαμε μόνο τον ένα μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο. Ο κόσμος έχει κόψει τον αριθμό των πακέτων στα τσιγάρα, εκεί που έπαιρναν δύο πακέτα τώρα αγοράζουν ένα, ενώ πολλοί άλλαξαν μάρκα και προτιμούν τα πιο φτηνά. Επίσης υπάρχουν πολλοί που έκοψαν το τσιγάρο. Ο κόσμος δεν αγοράζει σχεδόν τίποτα, σκέφτεται ακόμη και το ένα πακέτο τσίχλες ή καραμέλες', ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Σουλεϊμάν, που διατηρεί περίπτερο επτά χρόνια στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.
'Δουλεύω το περίπτερο εδώ και τέσσερα χρόνια αλλά φέτος η κίνηση έχει πέσει πολύ. Ο κόσμος ψωνίζει τσιγάρα και κόβει τα υπόλοιπα που έπαιρνε. Λόγω της αύξησης της φορολογίας, το ποσοστό κέρδους στα τσιγάρα και στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας πλέον είναι πολύ χαμηλό. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και έτσι όπως πάμε θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα καταστήματά μας. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν τόσα περίπτερα κλειστά', επεσήμανε ο κ. Γιάννης Μανδραμπαζάκης, ο οποίος διατηρεί περίπτερο με την οικογένειά του στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.
ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΦΤΗΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ
'Φέτος η κίνηση έχει πέσει λόγω των οικονομικών μέτρων αλλά και της αύξησης της φορολογίας στα τσιγάρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 85% της τιμής στο πακέτο τσιγάρα είναι φόροι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύς κόσμος να αγοράζει πιο φτηνά τσιγάρα ή να επιλέγει να αγοράζει καπνό που είναι πιο οικονομικός και συμφέρει περισσότερο. Όσο για τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας το κέρδος μας είναι 4% από το 10% το 2000. Τα πάγια έξοδα ενός περιπτέρου είναι δυσβάσταχτα όπως ΤΕΒΕ, ενοίκια, «αέρας» και πολλοί αναγκάζονται να τα κλείσουν. Το θέμα είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, επαγγελματικών χώρων, ακινήτων, να «ρίξουν» λίγο τις τιμές', ανέφερε ο Σπύρος Νερατζάκης, η οικογένεια του οποίου διατηρεί περίπτερο εδώ και δέκα χρόνια στα Νέα Καταστήματα.
'ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΚΟΥΤΕΣ ΤΩΡΑ...'
'Η κίνηση φέτος έχει πέσει γύρω στο 20%. Το κέρδος επίσης έχει μειωθεί συνολικά 3 -4% με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε. Ο κόσμος έχει αρχίσει να αγοράζει πιο φτηνές μάρκες τσιγάρων. Οι καταναλωτές αντί να στηρίζουν τις ελληνικές μάρκες τσιγάρων προτιμούν τα ξένα. Στη μία κούτα τσιγάρα π.χ. στα Καρέλια, το κέρδος μου είναι 90 λεπτά του ευρώ, δηλαδή εννιά λεπτά στο πακέτο. Στα Leader βγάζω 80 λεπτά στην κούτα', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Βορεινάκης, ιδιοκτήτης περιπτέρου στην οδό Χάληδων, έξω από τη Μητρόπολη.
Και πρόσθεσε: 'Πρέπει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να μπορέσουν τα περίπτερα να επιβιώσουν. Είμαι 25 χρόνια στην περιοχή και ευτυχώς μέχρι τώρα τα καταφέρνω να διατηρώ την επιχείρησή μου διαφορετικά θα βρισκόμουν στη φυλακή'.
'Τα προηγούμενα χρόνια οι αγορές στα τσιγάρα ήταν αυξημένες, αφού παίρνανε μαζεμένα τα πακέτα. Τώρα περιορίζονται ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Προτιμούν τα πιο οικονομικά τσιγάρα, ενώ έχουν κόψει τις υπόλοιπες αγορές που έκαναν παράλληλα, ένα μικρό μπουκάλι νερό παίρνουν κι αυτό με δυσκολία', σημείωσε η Λίζα, υπάλληλος σε περίπτερο έξω από τη Δημοτική Αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου