Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010
ΚΗΦΑΠ
ΤΟΠΙΚΑ
ΣΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ
Οικόπεδο για το Κέντρο Φροντίδας Αυτιστικών
Κώνστας Γιώργος | 10-09-2010
Το πρώτο βήμα για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης έγινε για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών 'Η Μεγαλόχαρη'.
Το ΚΗΦΑΠ πλέον έχει το δικό του οικόπεδο στο Ακρωτήρι, περιοχή Κουνουπιδιανών, και στόχος των γονέων και των ανθρώπων του Κέντρου είναι η δημιουργία ενός δικού του χώρου, όπου να μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά που φιλοξενεί.
'Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί ένας στόχος που είχαμε βάλει εδώ και μια δεκαετία ξεκίνησε να υλοποιείται', δηλώνει στα "Χ.Ν." ο κ. Νίκος Τρίκκας, πρόεδρος του Κέντρου. Ο κ. Τρίκκας αντιλαμβάνεται πως η κατασκευή κτηρίου θα είναι πολύπονη, ωστόσο έχει ελπίδες. "Οταν δεν έχεις τίποτα, δεν φτιάχνεις τίποτα. Οταν έχεις ένα οικόπεδο μπορεί να αξιοποιήσεις ένα πρόγραμμα του κράτους, του Δήμου, της Ε.Ε. να κάνεις κάτι. Αύριο ο Δήμος Χανίων θα είναι ένας μεγάλος Δήμος που πιστεύω ότι θα μπορεί να στηρίξει τα δύο ιδρύματα που υπάρχουν στα Χανιά (ΚΗΦΑΠ, ΚΗΦΑΑΜΕΑ), ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν, να μπορούν να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις πολλών ανθρώπων που έχουν τα παιδιά τους στα σπίτια τους και δεν τα βλέπει το φως της ημέρας και δεν μπορούν να τα πάνε σε κάποιο Κέντρο όπως το δικό μας".
Η απόκτηση του οικοπέδου δεν ήταν εύκολη, ωστόσο χάρη στην υποστήριξη ορισμένων ανθρώπων το όνειρο έγινε πραγματικότητα. "Είχα μια συζήτηση με τον πρώην επίσκοπο Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίο και μας παραχωρήθηκε ένα κομμάτι χωράφι 7 στρεμμάτων στα Κουνουπιδιανά, δωρεά της τοπικής εκκλησίας. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ο πάτερ Δημήτριος μας αγκάλιασαν και παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να μας το παραχωρήσουν Επίσης, είχαμε τη στήριξη του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Ποντικάκη, που αφιλοκερδώς δεν μας χρέωσαν τα συμβόλαια των συμβολαιογράφων, του μηχανικού, κ. Κώστα Σπαράκη που μας στήριξαν", τονίζει ο κ. Τρίκκας.
Το ΚΗΦΑΠ "Μεγαλόχαρη" εξυπηρετεί 20 παιδιά, εκ των οποίων τα 6 σε κατ’ οίκον βοήθεια. Δεκατέσσερα παιδιά εξυπηρετούνται στο Κέντρο το οποίο διαθέτει κοινωνικό λειτουργό, νοσοκόμους, οδηγό, ψυχολόγο που εργάζεται αφιλοκερδώς και μέχρι πρόσφατα και γυμναστή, που παραχωρούσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
"Η λειτουργία μας βασίζεται στους ίδιους τους γονείς, κυρίως όμως στους Χανιώτες με τις δωρέες και τις συνδρομές τους. Από το κράτος κυριολεκτικά δεν παίρνουμε τίποτα. Μόνο 6.500 ευρώ το χρόνο, όταν τα μηνιαία μας έξοδα είναι 8.500 ευρώ. Αυτά τα συγκεντρώνουμε από προσφορές του κόσμου και κάποιους τηλεμαραθωνίους. Είναι ανάγκη να στηριχθούν Κέντρα όπως το ΚΗΦΑΠ, έτσι ώστε όλα αυτά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα να έχουν μια στέγη, που να τους προσφέρονται όλα τα απαραίτητα. Ετσι ώστε να μπορεί και ο γονιός να πάει σε ένα γιατρό, να κάνει μια εξέταση, μια θεραπεία, μια εγχείριση και να ξέρει ότι το παιδί του θα έχει κάποιον διπλα του", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΚΗΦΑΠ.
Μείωση δωρεών λόγω κρίσης
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει σημαντικά τα Κέντρα όπως το ΚΗΦΑΠ, που βασίζονται στις δωρεές του κόσμου. "Δυστυχώς έχουν μειωθει πάρα πολύ οι προσφορές. Κατά μέσο όρο μπορεί να είχαμε 1.500 ευρώ μηνιαίως μέχρι πριν την κρίση. Τώρα είναι ελάχιστα τα ποσά που λαμβάνουμε. Δεν βγαίνουμε στον κόσμο να ζητήσουμε χρήματα γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να ντρεπόμαστε. Βασιζόμασταν στην αυθόρμητη προσφορά που ήταν πάρα πολύ καλή μέχρι πρότινος, τώρα όμως έχει πέσει γιατί ο κόσμος δυσκολεύεται, αντιμετωπίζει προβλήματα, είναι συγκρατημένος στα έξοδά του", τονίζει κ. Τρίκκας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου