Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Κλιμάκωση δράσεων από πολίτες και φορείς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του “Δασκαλογιάννης”

Κλιμάκωση της δράσης τους με στόχο τη συσπείρωση των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης και τη μη παραχώρηση του αεροδρομίου Χανίων, προσανατολίζονται οι τοπικοί φορείς οι οποίοι, σε εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα του ΕΒΕ Χανίων, διακήρυξαν πως τίποτα δεν έχει χαθεί.
Παράλληλα όμως δεν έλειψαν και οι βολές απέναντι στους νυν και τους πρώην κυβερνώντες για τη στάση τους αλλά και ανάμεσα στους φορείς αναφορικά με τα όσα έχουν ή δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα.
Η εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του ΕΒΕΧ με τους διοργανωτές να επισημαίνουν πως θα ακολουθήσει νέα εκδήλωση με την παρουσία ξένων και Ελλήνων ευρωβουλευτών.
«Οι κινήσεις μας στοχεύουν στη συσπείρωση των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης για αυτό και προχώρησαν σε επαφή με όλους τους αυτοδιοικητικούς » είπε ο Αντ. Σκαμνάκης από την «Πρωτοβουλία Πολιτών» που έχει συσταθεί ενάντια στην εκποίηση του αεροδρομίου, υπογραμμίζοντας πως τίποτα δεν έχει χαθεί και ότι υπάρχουν περιθώρια ανατροπής της παραχώρησης.
Για συμφωνία που νομικά είναι «διάτρητη» μίλησε ο κ. Σ. Χιωτάκης μέλος και αυτός της Πρωτοβουλίας, που συμπλήρωσε πως «θέλουμε την αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄Βαθμού κοντά μας αλλά ο κ. Περιφερειάρχης λέει σε εκδήλωση των ξενοδόχων ότι η Fraport θα επεκτείνει την τουριστική σεζόν. Δεν είδα τον κ. Αρναουτάκη να μπει μπροστά για να σταματήσει αυτή η συμφωνία, δεν είδα δημάρχους και ειδικότερα τον μητροπολιτικό Δήμο Χανίων να μπει μπροστά να πει ότι δεν μαζεύω τα σκουπίδια από το αεροδρόμιο. Να μπουν μπροστά να ξεσηκώσουν τον κόσμο οι φορείς, δεν φτάνει μια δήλωση στα κανάλια. Πρέπει να δείξουμε ότι το περιβάλλον είναι εχθρικό στους Γερμανούς για να αποτρέψουμε την εκποίηση».
Εκπροσωπώντας τους εργαζομένους στο αεροδρόμιο, ο κ. Μ Αρμουτάκης υπογράμμισε πως το θέμα δεν έχει τελειώσει και «συνεχίζουμε να το κυνηγάμε νομικά». Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Αρναουτάκη μίλησε για «μια επιεικώς ατυχή δήλωση» συμπληρώνοντας πως την επέκταση της σεζόν θα την φέρουν οι low cost εταιρείες που δεν θα έλθουν στα Χανιά αν αυξηθούν τα τέλη όπως εκτίμησε ότι θα κάνει η Fraport.
ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Βουλγαράκης κάλυψε τον περιφερειάρχη λέγοντας πως «ο κ. Αρναουτάκης έκανε αυτή τη δήλωση γιατί θεωρεί την κατάσταση δεδομένη μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής μας. Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ομόφωνα αντίθετο στην πώληση του αεροδρομίου. Δεν μπορεί ένα θέμα των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου και Τσίπρα-Καμμένου να το μετατρέπουμε σε θέμα της Περιφέρειας.»
Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε πως δεν έχουν τελειώσει ακόμα τα ένδικα μέσα καθώς εκκρεμεί η προσφυγή της Π.Ε. Χανίων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ άφησε αιχμές σε βάρος όσων «αφού υπέγραψαν την πώληση, το μετάνιωσαν, «αμόλαραν» από το κόμμα τους και θέλουν να κάνουν τους επαναστάτες. Καλά κάνουν, αλλά ας υπάρχει σοβαρότητα στην όλη διαδικασία» υπονοώντας τα στελέχη της ΛΑΕ που πρωτοστατούν στους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας ανέφερε πως ήλθε να ακούσει τι θα συζητηθεί και εκτίμησε ότι « οι πιθανότητες να αλλάξει κάτι είναι ελάχιστες». Υπενθύμισε την πρόταση του, από τη στιγμή που θα έπρεπε να αποχωρούσε το κράτος το αεροδρόμιο να παραχωρούνταν σε ένα μεικτό σχήμα με τη συμμετοχή των δήμων της Δυτ. Κρήτης και άλλων φορέων. Αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης που προβλέπει ότι η Fraport δεν θα πληρώνει δημοτικά τέλη για απορρίμματα, ο δήμαρχος Χανίων δήλωσε ρητά πως «αν δεν πληρωθούμε δεν θα μαζεύουμε τα απορρίμματα» και συμπλήρωσε πως θα επιχειρηθεί να υπογραφεί σχετική σύμβαση με την εταιρεία.
Aπό τη μεριά του, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χ. Κουκιανάκης άφησε αιχμές σε βάρος όσων εναντιώνονταν στην παραχώρηση αλλά τελικά την υπέγραψαν και στάθηκε στην πρόθεση της Fraport να λειτουργήσει υπερκαταστήματα στο χώρο του αεροδρομίου πλήττοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Χανίων.
Για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σφακίων μίλησε ο δήμαρχος Γ. Ζερβός δηλώνοντας ότι «είμαστε κατά της εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας και του αερολιμένα που φέρει το όνομα του Σφακιανού Εθνομάρτυρα Ιωάννη Βλάχου Δασκαλογιάννη». Το παρών έδωσαν και η δήμαρχος Γαύδου κ. Γ. Καλλίνικου, οι πρόεδροι του ΕΒΕΧ και του ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρητής κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου