Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Απειλή από χιονοστιβάδες και στα Λευκά Ορη – Εκδήλωση από τον Ορειβατικό Σύλλογο

Το φαινόμενο των χιονοστιβάδων και οι κίνδυνοι τους ακόμα και στα βουνά της Κρήτης αναλύθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων το βράδυ της Δευτέρας. Οπως επισημάνθηκε οι χιονοστιβάδες αποτελούν απειλή για τους περιπατητές ακόμα και στα Λευκά Ορη.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μιχάλης Βουράκης βοηθός εκπαιδευτής ορειβασίας-αναρρίχησης.
«Το μάτι του έμπειρου περιπατητή μπορεί να βρει τον κίνδυνο για χιονοστιβάδα στο ανάγλυφο μιας πλαγιάς, στην ποιότητα του χιονιού, όταν βλέπουμε ότι συσσωρεύονται στρώσεις χιονιού κα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει φορέας πρόγνωσης χιονοστιβάδων για αυτό και πρέπει να αποφεύγουμε τις επισκέψεις στο βουνό τις πρώτες 24-48 ώρες μετά τις έντονες χιονοπτώσεις καθώς τότε είναι πολύ συχνές οι χιονοστιβάδες. Επίσης είναι καλό να αποφεύγονται οι επισκέψεις στον βουνό όταν μετά από μεγάλες χιονοπτώσεις έχουμε έντονη ηλιοφάνεια ή δυνατούς ανέμους που μπορούν να προκαλέσουν χιονοστιβάδες», είπε μεταξύ άλλων ο ομιλητής.
Τι συμβαίνει όμως όταν ο ορειβάτης παρασυρθεί από χιονοστιβάδα; «Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να χαλαρώσεις και να προσπαθείς να «κολυμπήσεις » στη χιονοστιβάδα για να διατηρηθείς ψηλά στον όγκο του χιονιού. Αν έχεις το ειδικό σακίδιο που ανοίγει υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σωθείς. Συνήθως αυτοί που χάνουν τη ζωή τους είναι θαμμένοι σε βάθος λιγότερο από ένα μέτρο! Μέσα στο χιόνι μπορεί να επιβιώσεις για 15-17 λεπτά, μετά είναι πολύ δύσκολο να μείνεις στη ζωή αν και υπάρχουν και τέτοια παραδείγματα» απάντησε ο κ. Βουράκης.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από ένα περιστατικό στα Ασκύφου όπου 3 Γάλλοι σκιέρ προκάλεσαν άθελα τους χιονοστιβάδα που στη συνέχεια τους παρέσυρε και είχε ως αποτέλεσμα ένας εξ’ αυτών να χάσει τη ζωή του.
«Τη συγκεκριμένη εκδήλωση την κάνουμε κάθε χρόνο στα γραφεία. Λόγω των μεγάλων χιονοπτώσεων πρόσφατα θεωρήσαμε σωστό να την κάνουμε σε μεγαλύτερο χώρο για την παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος» ανέφερε ο πρόεδρος του Ορειβατικού κ. Σταύρος Μπαδογιάννης συμπληρώνοντας πως σε όλα τα βουνά που παρουσιάζουν κλίση από 25 έως 40 μοίρες μπορεί να προκληθούν χιονοστιβάδες.
Για λόγους ασφαλείας μάλιστα ο Ορειβατικός έχει δημιουργήσει μια παράκαμψη της διαδρομής για το καταφύγιο Καλλέργη καθώς το ανάγλυφο του δρόμου έχει χαθεί κάτω από μεγάλους όγκους χιονιού. Η πρόσβαση στο Καταφύγιο γίνεται από τα όρια του εθνικού δρυμού και παράλληλα με το συρματόπλεγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου