Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

META TΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Λειτουργεί επιτέλους το φράγμα Βαλσαμιώτη

Ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια κυβικά νερού 

06Ξεπέρασε τα 2 εκ. κυβικά το νερό που αποθήκευσε το φράγμα του Βαλσαμιώτη χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχει κανένα θέμα διαρροών! H εισροή νερού στο φράγμα λόγω των βροχών και του χιονιού είναι πολύ υψηλή, 3.500 κυβικά την ώρα, και εκτιμάται πως μέχρι τον Μάρτιο ο Βαλσαμιώτης θα έχει γεμίσει με 6 εκ. κυβικά. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) πιστεύει πως όταν η στάθμη του φράγματος -που είναι σήμερα στα 35 μέτρα- φτάσει στα 39 μέτρα όπου εκεί διαπιστώνονταν τα περισσότερα προβλήματα, θα φανεί οριστικά αν ο Βαλσαμιώτης θα μπορεί φέτος το καλοκαίρι να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς δίνοντας και τα 6 εκ. κυβικά νερού της χωρητικότητας του. «Αυτή τη στιγμή έχει γεμίσει το 1/3 του φράγματος. Αν συνεχίσει έτσι η εισροή νερού από τις πηγές των Μεσκλών και την απορροή της λεκάνης του ποταμού Βαλσαμιώτη, που θα συνεχίσει, καθώς θα αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια, αναμένουμε ότι τον Φεβρουάριο – Μάρτιο θα έχει γεμίσει το φράγμα. Πέρυσι το φράγμα «δούλεψε» με 900.000 κυβικά νερού, μια πολύ δύσκολη χρονιά, ένα πολύ ξηρό καλοκαίρι.
Φέτος με τα 6 εκ. κυβικά θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους ΤΟΕΒ και τους παραγωγούς» δήλωσε στα «Χ.Ν.» o διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Φώτης Καζάσης.
ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
Αναφορικά με τις διαρροές που υπήρξαν στο φράγμα από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του το 2014 ο κ. Καζάσης απαντά πως «έγιναν μια σειρά εργασιών με διευθύνουσα υπηρεσία την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης. Έχουμε τη διαβεβαίωση των υπηρεσιών ότι είμαστε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με το πως συμπεριφέρονταν το φράγμα στην αντίστοιχη στάθμη πέρυσι. Επομένως μέχρι το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα στα 35 μέτρα στάθμης είμαστε αισιόδοξοι. Όμως την τελική εικόνα θα την έχουμε όταν ανέβει η στάθμη του φράγματος και φτάσει τα 39 μέτρα σε 7-10 μέρες περίπου». Στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας προς την τοπική κοινότητα των Μεσκλών από τις πηγές της οποίας τροφοδοτείται το φράγμα ο Οργανισμός θα προχωρήσει από κοινού με το Δήμο Πλατανιά σε εργασίες ανάπλασης της περιοχής.


«Πέρυσι έφτασαν σε ένα σημείο οι άνθρωποι των Μεσκών να μην μπορούν να ποτίσουν . Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το καλοκαίρι θα έχουν το νερό που έχουν ανάγκη. Είναι δίκαιο και το προβλέπει η νομοθεσία. Για αυτό και αν χρειαστούν νερό θα πάρουν από το φράγμα. Παράλληλα θα γίνει και μια σειρά από έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα για την αναμόρφωση των πηγών στις θέσεις «Παναγιά» και «Νικολιανά», τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και άλλα έργα για την περιοχή», λέει ο κ. Καζάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου