Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΕΝΩ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Κίνδυνος ακύρωσης για τον Σ.Μ.Α. στο Σέλινο

04
«Σέρνεται» και κινδυνεύει να ακυρωθεί το πρόγραμμα λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στο Σέλινο! Παρά τις προσπάθειες των φορέων, να πειστούν όσοι αντιδρούν στη χωροθέτηση του Σ.Μ.Α. στο Κακοδίκι, αυτό δεν έχει επιτευχθεί, ενώ εκκρεμούν προσφυγές κατοίκων σε διάφορες υπηρεσίες.
Την ίδια στιγμή συνεχίζει να λειτουργεί ο παράνομος ΧΑΔΑ στη Κουντούρα με τα απορρίμματα του Σελίνου να καίγονται και να πετιούνται ανεξέλεγκτα σε ένα χώρο που είναι ανοικτός, χωρίς καμία προστασία και στον οποίο βόσκουν συχνά κατσίκια!
«Το πρόγραμμα για λειτουργία Σ.Μ.Α. θα πρεπε να είχε ολοκληρωθεί και να είχε παραδοθεί από τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα και ανησυχούμε ιδιαίτερα. Στα Σφακιά αντίθετα από την αρχή του καλοκαιριού ο Σ.Μ.Α. λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κ. Γιάννης Κουτράκης εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία του έργου.
Πιο αισιόδοξος δηλώνει ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης.  «Οι Σ.Μ.Α. λειτουργούν στο σύνολο σχεδόν των Δήμων και εξασφαλίζουν την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Είμαστε πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα του στο Σέλινο. Ο Σ.Μ.Α. δεν είναι σκουπιδότοπος -όπως κακώς πάνε να περάσουν ορισμένοι- αλλά χώρος που μεταφορτώνονται τα απορρίμματα για να πάνε με πιο οικονομικά μέσα στους χώρους διαχείρισης τους. Σ.Μ.Α. λειτουργούν παντού και μπορεί ο κάθε πολίτης να τους επισκεφθεί και να δει πως θα λειτουργήσει και στο Σέλινο» αναφέρει ο Δήμαρχος.
«ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΡΓΟ»
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν μια σειρά από ενστάσεις στις υπηρεσίες από την Επιτροπή Αγώνα που έχουν συστήσει κάτοικοι του Κακοδικίου αντιδρώντας στην λειτουργία Σ.Μ.Α. στην περιοχή τους. «Περιμένουμε να τελειώσουν οι γνωμοδοτήσεις και οι αποφάσεις των υπηρεσιών. Oι προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση απορρίφθηκαν όλες, γιατί έκρινε για τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου και όλων των οργάνων μας ότι έγιναν νομικά σωστά. Επίσης έχουν προσφύγει στο Δασαρχείο που έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και εκκρεμούν οι προσφυγές στην Πολεοδομία, στον εισαγγελέα και αλλού. Ελπίζω ότι τελικά δεν θα χαθεί το έργο του Σ.Μ.Α. για την περιοχή μας. Ο Δήμος μας βρίσκεται πολύ μακριά από το Ακρωτήρι και η μεταφορά των απορριμμάτων καθημερινά αυξάνει πολύ το κόστος σε καύσιμα, ενώ επειδή τα απορριμματοφόρα μας είναι πεπαλαιωμένα παρουσιάζουν πάρα πολλές βλάβες», λέει ο δήμαρχος.
Αναφορικά με την αναζήτηση άλλων κατάλληλων περιοχών για τη λειτουργία Σ.Μ.Α. ώστε να προχωρήσει το έργο αυτές δεν προχώρησαν. «Υπήρξαν δύο τοποθεσίες που διερευνήθηκαν. Στην πρώτη ο ιδιοκτήτης της γης έκανε πίσω γιατί υπήρχαν αντιδράσεις από τους γύρω, στη δεύτερη απαιτούνταν πάρα πολλά χρήματα για τη διαμόρφωση του χώρου και έτσι αποκλείστηκε λόγω κόστους», καταλήγει ο δήμαρχος.


Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Για να συμβάλλει στη δημιουργία του Σ.Μ.Α. η Περιφέρεια έχει εγκρίνει ένα ποσό 140.000 ευρώ για τη διαμόρφωση, περίφραξη και ασφάλεια του χώρου όπου θα λειτουργεί ο Σ.Μ.Α.
Μιλώντας στα «Χ.ν.» ο αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος κ. Νίκος Καλογερής τόνισε πως «ήδη έχουμε έγκρίνει ένα ποσό για την πραγματοποίηση εργασιών διαμόρφωσης του χώρου όπου θα λειτουργήσει ο Σ.Μ.Α.. Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά περιμένουμε και εμείς να μας πουν για το που θα χωροθετηθεί ακριβώς ο Σ.Μ.Α.. Ελπίζω το έργο να μην χαθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου