Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

“ΟΡΓΑΣΜΟΣ” ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ 

Πνοή ζωής σε ιστορικά κτήρια

Εκεί που τα ξύλινα στηρίγματα έχουν αρχίσει να υποχωρούν κάτω από το βάρος των αιώνων, εκεί που οι πέτρες και οι τοίχοι δεν μπορούν να αντέξουν πλέον την υγρασία, που οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο παρελθόν άφησαν πληγές… έρχεται σήμερα η θέληση, η επιθυμία των ιδιοκτητών τους αλλά και οι εμπνευσμένες ιδέες αρχιτεκτόνων και μηχανικών να ξαναδώσουν “ψυχή” σε παλιά κτήρια.
Hταν δεκάδες τα σπίτια στο παραλιακό μέτωπο της παλιάς πόλης αλλά και στο εσωτερικό της που για χρόνια παρέμεναν σε κατάσταση…ετοιμορροπίας. Η εικόνα στεναχωρούσε τους ντόπιους και ξένιζε τους επισκέπτες που δεν μπορούσαν να καταλάβουν τους λόγους που πολλά ιδιωτικά κτήρια ήταν εγκαταλελειμμένα. Τα τελευταία χρόνια κάτι φαίνεται να αλλάζει σοβαρά σε αυτόν τον τομέα, καθώς είναι πάρα πολλές οι επενδύσεις στην ανακατασκευή αυτών των κτηρίων και την μετατροπή τους σε μικρά, φιλόξενα ξενοδοχεία, απόλυτα «δεμένα» με την πόλη- μνημείο. Αυτές τις προσπάθειες επιχειρούμε να ανιχνεύσουμε μέσα από μια συζήτηση με τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτές.
Έχοντας ως πρώτο μέλημα την προστασία αλλά και την ανάδειξη των μνημείων όπως είναι η παλιά πόλη, η Αρχαιολογική Υπηρεσία Χανίων γνωρίζει καλά τη σημασία της σωστής και συμβατής με τον πολιτισμό και την ιστορία ανάπλασης όχι μόνο των δημόσιων αλλά και των ιδιωτικών κτηρίων.
«Διαπιστώνουμε πράγματι τα τελευταία χρόνια μια αυξανόμενη τάση για αναπαλαίωση παλιών σπιτιών και δημιουργία κυρίως μικρών ξενοδοχείων στην παλιά πόλη» δηλώνει η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου που σημειώνει πως την τελευταία 4ετία στην υπηρεσία κατατίθενται περισσότερες αιτήσεις και αιτήματα για ανακατασκευές.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
papadopoyloymonostilhΠεριγράφοντας μας τη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να αδειοδοτηθεί μια παρέμβαση σε κτήριο στην παλιά πόλη η κ. Παπαδοπούλου εξηγεί πως «υπάρχει στενή συνεργασία με την Υπηρεσία μας και οι επεμβάσεις αφορούν συνήθως ολόκληρα κτήρια που είναι τριώροφα και οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να τα αναπροσαρμόσουν ώστε να λειτουργήσουν ως μικρά θεματικά, στοχευμένα ξενοδοχεία. Σε εμάς κατατίθεται πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη και επειδή πρόκειται για μεγάλη επέμβαση μέσα στην παλιά πόλη, σε ένα χώρο που είναι αρχαιολογικός και προστατεύεται από τη νομοθεσία κάνουμε την εισήγηση μας στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης που έχει έδρα το Ηράκλειο, το οποίο θα πάρει και την τελική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζεται από την υπηρεσία μας εισήγηση από αρχιτέκτονα και αρχαιολόγο και στέλνεται στο συμβούλιο για να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης, για το αν δηλαδή είναι σύμφωνη με τους όρους που θέτουμε, με αυτά που δεχόμαστε και απορρίπτουμε.»
Ρωτάμε το κατά πόσο η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα, κάτι για το οποίο υπάρχουν κατά καιρούς παράπονα από τους επαγγελματίες.
«Το τοπικό συμβούλιο πραγματοποιείται μια φορά το μήνα στο Ηράκλειο και σίγουρα έχει αρκετές υποθέσεις να εξετάσει γιατί ασχολείται και με τους 4 νομούς. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ιδιαίτερη καθυστέρηση, δεδομένου πάντα του φόρτου εργασίας.  Συνήθως η συνεργασία μας με τους επαγγελματίες είναι καλή, υπάρχει επικοινωνία πάντα σε όλη τη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης ώστε όταν κατατεθεί στο Τοπικό Συμβούλιο να μην έχει προβλήματα. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που έχουμε αυθαιρεσίες και τότε κινούμαστε πολύ δραστικά με έγγραφα προς την πολεοδομία, με ανάκληση των εγκρίσεων που έχουμε δώσει ακόμα και με μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ σημαντική η επιχειρηματικότητα στην παλιά πόλη. Αφού αυτές οι μονάδες αναστηλώνονται με τον τρόπο που πρέπει, μπορούν να ενταχθούν πολύ καλά μέσα στο μνημειακό ιστό της παλιάς πόλης και τους ενετικού λιμένα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί- και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι επαγγελματίες- ώστε να μην καταστραφεί η μοναδικότητα της παλιάς πόλης και του ενετικού λιμανιού γιατί εν τέλει η ποιοτική επιχειρηματικότητα το απαιτεί αυτό. Να μην ισοπεδωθεί μορφολογικά η παλιά πόλη γιατί ο επισκέπτης και ο τουρίστας έρχεται για το μνημείο στα Χανιά. »
ΠΑΡΑΣΠΟΝΔΙΕΣ
Ωστόσο δεν λείπουν και οι παρασπονδίες σε ότι αφορά τις κατασκευές στην παλιά πόλη. Οι περισσότερες εξ’ αυτών αφορούν το παρελθόν, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, και οι πιο πρόσφατες έχουν να κάνουν με την περίοδο της δικτατορίας όπου οι άδειες για κατασκευές και παρεμβάσεις δίνονταν με… στρατιωτικές εντολές.
Από τους αρχαιολόγους δίνεται μεγάλη έμφαση και στην τελευταία λεπτομέρεια της κάθε ανάπλασης ώστε το ανακατασκευασμένο κτήριο να ταιριάζει απόλυτα με την ιστορία, τον πολιτισμό, την αισθητική του Μνημείου. Από τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν, τα κουφώματα, τα θυρώματα,  την εσωτερική διαρρύθμιση. «Δίνουμε κατευθύνσεις σε αρκετές περιπτώσεις για τη διατήρηση ορισμένων βασικών σημείων των κτηρίων, που είναι ενετικά τα περισσότερα με πολλές επεμβάσεις επί τουρκοκρατίας. Δεν θέλουμε να χαθεί ο αρχικός ιστός, η αρχική αρχιτεκτονική μορφή του κάθε κτηρίου» λέει η προϊσταμένος.
Όλες αυτές οι παρεμβάσεις ιδιωτών είναι συνδυασμένες με τις εργασίες της αρχαιολογίας που τα τελευταία χρόνια παρά την κρίση παραμένουν πολύ σημαντικές όπως η αναστήλωση του Φιρκά, της οχύρωσης δίπλα στο Moro και της παρέμβασης στο τμήμα του τείχους πίσω απο το Γιαλί Τζαμί.
Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ: Φως σε σκοτεινά κτήρια
«Πάντα ήθελα να ξαναδώ αυτό το κτήριο να λάμπει, να αποκτήσει το παλιό του φως. Γιατί    ήταν από τα πιο ωραία κτήρια στο λιμάνι» λέει η κ. Λίτσα Παρασκευάκη. Η κ. Παρασκευάκη αγόρασε το κτήριο -πάνω από το εστιατόριο “Ζέπος” που διατηρούσε εδώ και χρόνια η οικογένεια της -στη Δυτική πλευρά του λιμανιού και το μετέτρεψε σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο με το όνομα «Domus Renier». Ένα κτήριο που άνηκε στην Ενετική οικογένεια των Renier-για αυτό και το όνομα- ήταν έδρα του Ενετού ύπατου και στη συνέχεια Οθωμανών αρχόντων αλλά για χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.
paraskeyakh«Πριν από 6 χρόνια αγοράσαμε με μεγάλες δυσκολίες το κτήριο πάνω από το εστιατόριο μας. Οι μελέτες έγιναν το 2012 και οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από 3 χρόνια. Ήταν ένα παλιό κτήριο σε πολύ άσχημη κατάσταση, που έβαζε νερό από την οροφή του! Απευθύνθηκα στους κορυφαίους αρχιτέκτονες των Χανίων, τους αδελφούς Βαρουδάκη, που μπαίνοντας πρώτη φορά στο χώρο μου έδωσαν να καταλάβω ότι ήξεραν τι θέλουν να κάνουν. Καταρχήν αποκαλύφθηκαν από την απομάκρυνση των σοβάδων τα μεγάλα ενετικά παράθυρα που είχαν περιορίσει πολύ μετέπειτα οι τούρκοι. Eτσι με τη βοήθεια και της αρχαιολογίας αναδείξαμε το Βενετσιάνικο χαρακτήρα του κτηρίου, την επιβλητικότητα και την αρχοντιά του» λέει η συνομιλήτρια μας.
H πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου και η μορφοποίηση του για τις ανάγκες ενός ξενοδοχείου ήταν μια πολύ επίπονη και δύσκολη διαδικασία. Μια ιδέα της προσπάθειας αυτής μας δίνει η κ. Παρασκευάκη. «Πέρα από τις αδειοδοτήσεις που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία ήταν πολύ δύσκολες και οι εργασίες. Χρειάσθηκε να φέρουμε τηλεσκοπικό γερανό για να ανεβάσουμε στην οροφή τα τριγωνικά σίδερα που συγκρατούν τα κεραμίδια! Οι εργασίες δεν  μπορούσαν να γίνουν το καλοκαίρι γιατί είναι τουριστική περίοδος, και δεν μπορεί να γίνεται φασαρία. Ήταν μέρες που δουλεύαμε μόνο από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. »
Το ξενοδοχείο ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2016 με τα σχόλια όπως λέει η κ. Παρασκευάκη να είναι πολύ κολακευτικά. Ανάμεσα σε αυτούς που είδαν το κτήριο στη νέα του μορφή και απόγονοι της οικογένειας των Renier «που πραγματικά συγκινήθηκαν». Όσο για την γενικότερη ανακατασκευή παλαιών κτηρίων η ιδιοκτήτρια του «Domus Renier» επισημαίνει πως «σε σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό είναι λιγοστά τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, και αυτά προσπαθούν να τα αναπλάσουν.  Είναι κρίμα στα Χανιά να έχουμε τόσες πολλές ιστορικές και παλιές οικίες σε κακή κατάσταση».


ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
«Με την κρίση ο χώρος των κατασκευών που δραστηριοποιούμασταν αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα. Έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τις ανακατασκευές παλαιών κτηρίων και την μετατροπή τους σε ξενοδοχεία. Μέχρι στιγμής λειτουργούμε 8 τέτοια μικρά ξενοδοχεια» μας είπε ο κ. Γιώργος Καντηλιεράκης από τη Χανιώτικη Εταιρεία «Κρητοδομή» που τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει μια σειρά πολύ σημαντικών επενδύσεων στην παλιά πόλη. Όπως σημειώνει ο κ.Καντηλιεράκης όταν είσαι καλά προετοιμασμένος και φτιάχνεις καλές μελέτες δεν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου