Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ο 100χρονος πολεμιστής της Μάχης της Κρήτης



2AΤα “χρόνια πολλά” από την Κρήτη και μάλιστα εγγράφως έλαβε ο 100χρονος Haddon Donald, ο Nεοζηλανδός πρώην αξιωματικός που ως απλός ανθυπολοχαγός είχε πολεμήσει στη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941.
Γιορτάζοντας τα 100 του χρόνια ο Νεοζηλανδός έλαβε με επίσημο έγγραφο από την Π.Ε. Χανίων τις καλύτερες ευχές μαζί και τις θερμότερες ευχαριστίες για τη συμβολή του ίδιου και των συντρόφων του στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό.
Ο Η. Donald ήταν μέλος του 22ου τάγματος και τραυματίστηκε το βράδυ της 20ης Μαΐου στο Μάλεμε πολεμώντας απέναντι στους εισβολείς. Στη συνέχεια έφυγε από τα Σφακιά για τη Μέση Ανατολή.
Στα αξιοπερίεργα της θητείας του ήταν ότι τρία χρόνια μετά ο Donald ήταν αξιωματικός και πάλι του 22ου τάγματος όταν μαζί με την 3η Ελληνική Μεραρχία πολέμησαν τους ναζί στο Ρίμινι τον Σεπτέμβρη του 1944, ενώ απέναντι τους ήταν η 1η Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών των Γερμανών που είχε πολεμήσει επίσης στη Μάχη της Κρήτης!
Τα 100 χρόνια του παλιού πολεμιστή τιμήθηκαν και από τους συμπατριώτες του, ενώ εκτεταμένα ήταν τα δημοσίευματα και στις εφημερίδες της Νέας Ζηλανδίας (http://times-age.co.nz/old-soldier-turns-100/) καθώς ο γεννηθείς το Μάρτιο του 1917 Donald χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη μακρινή χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου