Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Η τεχνολογία ήρθε στα Δικαστήρια μετά από πολλά χρόνια

Για πρώτη φορά χθες ηχογράφηση των πρακτικών

12Σύστημα ηχογράφησης των πρακτικών απέκτησαν τα Δικαστήρια των Χανίων μετά από πολλά χρόνια λύνοντας έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα στην ταχύτητα και στην ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης. Xθες λειτούργησε για πρώτη φορά το σύστημα καταγραφής στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων ενώ το επόμενο διάστημα όταν ξεπεραστούν μια σειρά από τεχνικά προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν ανάλογα συστήματα στα Ειρηνοδικεία (Χανίων και Βάμου).
«Ως υπάλληλοι, ως σύλλογος και ως Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων ζητούσαμε εδώ και πολλά χρόνια την τοποθέτηση αυτών των συστημάτων» δηλώνει ο κ. Μανώλης Σχοινάκης πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χανίων. Αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην τοποθέτηση και λειτουργία των μηχανημάτων ηχογράφησης των πρακτικών ο κ. Σχοινάκης λέει πως «όταν λειτουργήσουν όπως πρέπει, θα βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργία των δικαστηρίων. Το να γράφεις πρακτικά στο χέρι είναι πολύ πιο δύσκολο από το να καταγράφονται ηλεκτρονικά. Θα είναι πιο πιστή και η μεταφορά των μαρτυριών. Πολλές φορές οι συνάδελφοι που κρατούν πρακτικά είναι υποχρεωμένοι να ζητούν να σταματήσει η διαδικασία και να επαναλάβει αυτά που είπε ο μάρτυρας ή ο κατηγορούμενος. Πλέον η διαδικασία θα απλοποιηθεί και θα μειωθούν οι χρόνοι. Βέβαια απαιτείται περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού στη λειτουργία των μηχανημάτων και αντιμετώπιση των τεχνικών θεμάτων που υπάρχουν». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων. «Για πρώτη φορά την Πέμπτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα καταγραφής των υποθέσεων και των καταθέσεων των μαρτύρων. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται εδώ και έτη στο Πολυμελές Πλημμελειοδικείο χωρίς φασαρία και μεμψιμοιρίες έτσι ξεκίνησε και στο Μονομελές.


Σημειώνω ότι στο Μονομελές ο όγκος των υποθέσεων είναι τεράστιος και πραγματικά ήταν απαραίτητη η ηχογράφηση τους», δηλώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιάννης Δασκαλάκης. Η πρώτη εφαρμογή του συστήματος στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο πήγε πολύ καλά και όπως εκτιμά ο κ. Δασκαλάκης, «θα πάψουν τα προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων, στις καταθέσεις των μαρτύρων και στην ορθή μεταφορά των όσων λέγονται στα πρακτικά των δικαστηρίων». Αναφορικά με την ηχογράφηση των πρακτικών στα Ειρηνοδικεία σε ότι αφορά αυτό των Χανίων διαπιστώθηκε πρόβλημα στη λειτουργιά των μηχανημάτων και του θέματος έχει επιληφθεί η εταιρεία που έχει αναλάβει την προμήθεια και την τοποθέτηση τους, ενώ ανάλογο πρόβλημα διαπιστώθηκε και στο Βάμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου