Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Εξερευνώντας την Κρήτη σε δύο τροχούς (φωτ.)

Η εντυπωσιακή εμπειρία ενός ζευγαριού που γυρίζει τον κόσμο με μοτοσυκλέτα 

Στους δρόμους του κόσμου καβάλα σε μια μηχανή βρίσκονται εδώ και μερικά χρόνια η Eagle Gerulaityte και ο Paul Stewart, που έχουν διανύσει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στα πιο ασυνήθιστα μέρη, στις πιο μακρινές χώρες στις πιο δύσκολες διαδρομές! Ο δρόμος έφερε και στην Κρήτη το ζευγάρι των περιηγητών.
Δραστήρια δημοσιογράφος η Eagle ταξιδεύει ανά τον κόσμο και παράλληλα εργάζεται στέλνοντας ανταποκρίσεις και άρθρα σε έντυπα και ψηφιακά περιοδικά ,δεν θα μπορούσε παρά να μιλήσει στα «Χ.ν.» για την σπάνια εμπειρία της. Στα ταξίδια τους έχουν γνωρίσει κυριολεκτικά…χιλιάδες ανθρώπους κάθε φυλής και έθνους, διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών, αντιλήψεων. «Όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι μέσα στη διαφορετικότητα τους. Με το χαμόγελο, με το θερμό χαιρετισμό. Οι εμπειρίες μας είναι μόνο θετικές» εξηγεί η Eagle.
Ρωτάμε τους συνομιλητές μας για το κίνητρο που τους έβγαλε στο δρόμο πάνω σε μια μηχανή και για την απόφαση τους να γυρίσουν τον κόσμο.
«Ταξίδευα πάντα από μικρή, με μοτοσυκλέτα τα τελευταία 4 χρόνια. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι κάτι ασυνήθιστο αλλά πιστέψτε με δεν είναι και τόσο! Έχουμε γνωρίσει πάρα πολύ κόσμο αυτά τα χρόνια που γυρίζουν τον κόσμο με μηχανή, με αυτοκίνητο, με τα πόδια ακόμα ! Το βλέπω απλά σαν ένα τρόπο ζωής» λέει η δημοσιογράφος. Το ίδιο πιστεύει και ο Paul που βγήκε στο δρόμο «από το 2007. Είχα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με την όραση μου, έχασα το φως μου για λίγο και όταν ξαναβρήκα την όραση αποφάσισα να ταξιδέψω παντού! ».
Η τελευταία τους περιήγηση ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες από τη Μεγάλη Βρετανία , έπειτα πήγαν Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Βαλτικές χώρες, Δανία, ξανά Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, στη συνέχεια Ελλάδα και ακολουθούν η Ιταλία, Νότια Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία.
Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ 
ΟΙ ΒΟΣΚΟΙ
Αν κάτι έκανε θετική εντύπωση στους συνομιλητές μας από τη χώρα μας και την Κρήτη είναι δύο πράγματα. Η φιλοξενία και οι…βοσκοί.
«Είναι αξιοθαύμαστη η φιλοξενία των Ελλήνων πολιτών. Πραγματικά ξεχωρίζει. Το πρώτο άτομο που μιλήσαμε μόλις μπήκαμε στην Ελλάδα ήταν ο Τελωνειακός υπάλληλος . Μας βλέπει και μας λέει «Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα» και μετά «μπορώ να έχω το διαβατήριο σας;» Δεν είναι θαυμάσιο;» αναφέρει ο Paul συμπληρώνοντας πως «είπαμε να έλθουμε στην Ελλάδα και στην Κρήτη μέσα στην καρδιά του χειμώνα λόγω καιρού. Ξέρετε ο καιρός είναι ο πιο δύσκολος…αντίπαλος για τον μοτοσυκλετιστή. Βέβαια δεν ήμασταν τόσο τυχεροί γιατί το διάστημα που μείναμε εδώ πέσαμε πάνω στον μεγαλύτερο χιονιά των τελευταίων 15 ετών (γέλια). Όμως αυτά συμβαίνουν».
Το διάστημα των μηνών που έμειναν στην Κρήτη επισκέφθηκαν αρκετά τις ορεινές περιοχές με την Eagle να παίρνει συνεντεύξεις και να φωτογραφίζει βοσκούς του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων.
«Βρήκα πολύ ψαγμένους ανθρώπους, αληθινούς φιλόσοφους. Αυτό ήταν εντυπωσιακό. Είναι το μοναδικό επάγγελμα αυτό του κτηνοτρόφου που το συναντάς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχουν γιατί είναι οργανωμένοι σε φάρμες, μεγάλα αγροκτήματα. Εδώ στην Κρήτη βρίσκεις βοσκούς που εργάζονται όπως οι πρόγονοι τους πριν από εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια! Είναι πραγματικά καταπληκτικό. Είναι διαφορετικοί άνθρωποι που μας κίνησαν το ενδιαφέρον» τονίζει η δημοσιογράφος που μιλάει με θερμά λόγια για την καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Δάφνη Μανουσάκη με την οποία συναντήθηκαν στην Ανώπολη και έμαθαν πολλά για την Κρήτη και την Ελλάδα.
ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
Στα χρόνια αυτά των ταξιδιών τους δεν έλειψαν και οι δύσκολες στιγμές. Ρωτάμε τους δύο αν κάποια στιγμή ένιωσαν ότι κινδυνεύουν, φοβήθηκαν ή τρόμαξαν. Ο Paul έχει να λέει για την εμπειρία της απαγωγής στο Μεξικό (μια χώρα όπου συμβαίνουν συχνά ανάλογα συμβάντα) και που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος. Όσο για την Eagle έχει να θυμάται ένα συμβάν στη Βολιβία. «Στα νότια της χώρας υπάρχει μια τεράστια έρημος ελάχιστοι κάτοικοι, μπορεί να οδηγείς για 200 χιλιόμετρα χωρίς να δεις άνθρωπο! Ταξίδευα μόνη μου με μια μικρή μοτοσυκλέτα . Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι ήταν ένα φορτηγό πίσω μου που δεν με προσπερνούσε. Έκανα στην άκρη για να περάσει αλλά αυτό παρέμενε πίσω μου. Κάποια στιγμή σταμάτησα ώστε να φύγει αλλά το είδα να σταματάει λίγα μέτρα παραπέρα. Έκανα ότι φτιάχνω τις αποσκευές πάνω στη μηχανή μου. Ο οδηγός κατέβηκε από το φορτηγό και άρχισε να κινείται προς το μέρος μου! Ήταν αυτός, εγώ και η έρημος . Ήμουν νευρική και άρχισα να ανησυχώ πραγματικά! Φτάνοντας κοντά μου ο οδηγός μου είπε ότι απλά ήθελε να με ενημερώσει ότι διαπίστωσε πως οι αποσκευές μου πάνω στη μηχανή δεν ήταν καλά δεμένες, ήταν χαλαρές και ότι θα έπρεπε να τις δέσω καλύτερα! Και στη συνέχεια έφυγε! Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως νομίζεις» διηγείται.
Με λίγα λόγια
Πιο ασυνήθιστο φαγητό;
Eagle: Ινδικά χοιρίδια στο Περού.
Paul: Αμελέτητα προβάτου στην Μογγολία
Πιο ωραίες γεύσεις;
Paul: Το κρέας στην Αργεντινή είναι κάτι μοναδικό
Μοναδικά τοπία;
Eagle: Στα βουνά των Άνδεων.
Paul: Ίσως στη Νορβηγία, το Τατζικιστάν αλλά και στην Κολομβία. Για την Ελλάδα θα έλεγα τον Μπάλο στην Δυτ. Κρήτη.
Πιο φιλόξενοι άνθρωποι;
Eagle: Παντού θα έλεγα, κανένα πρόβλημα. Στην Ελλάδα πάντως η φιλοξενία είναι σπουδαία.
Όχι και τόσο φιλικοί;
Paul: Στις Σκανδιναβικές χώρες. Όχι και τόσο διάθεση για να μιλήσουν πόσο μάλλον να…χαμογελάσουν.
Κάποια περιοχή που δεν έχετε πάει ακόμα και θέλετε να πάτε;
Eagle: Στην Αφρική.
Paul: Στη Ν. Ζηλανδία. Ελπίζω κάποια στιγμή να φτάσω και εκεί.
Μια από τις χώρες που πήγατε και θέλετε να ξαναπάτε:
Eagle: Στην Κολομβία.
Paul: Στο Μεξικό σίγουρα, στο Τατζικιστάν.


Επικίνδυνοι δρόμοι:
Eagle: Στην Ελλάδα θα έλεγα στα Άγραφα. Αλλού στη Βολιβία. Αν είσαι όμως προσεκτικός δεν υπάρχουν επικίνδυνοι δρόμοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου