Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Στον Δικηγορικό Σύλλογο το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων πέρασε το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου με σχετική νομοθετική ρύθμιση! Έτσι δίνεται λύση στην υποβάθμιση του Ινστιτούτου που με έδρα τα Χανιά είχε συμβάλλει σημαντικά στην έρευνα και στη μελέτη ιστορικών στοιχείων που σχετίζονται με την εποχή της Κρητικής Πολιτείας και τη Νομική Επιστήμη.


Το Ινστιτούτο που στεγάζεται στην οδό Νεάρχου είχε μείνει από το 2013 χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο (διορίζεται από το Υπουργείου Δικαιοσύνης) με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορούσαν να γίνουν εργασίες ανακατασκευής των εγκαταστάσεων του.
«Από το 2013 το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου ήταν ανάμεσα στους φορείς, στα ιδρύματα που ήταν υπό κατάργηση. Δεν είχε τοποθετηθεί Διοικητικό Συμβούλιο και παρέμενε ανενεργό γιατί χωρίς Δ.Σ. δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Υπήρξε προσπάθεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο και άλλους φορείς ώστε να μην καταργηθεί και να λειτουργήσει όπως πρέπει», δηλώνει στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννης Δασκαλάκης.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διατήρηση του ιδρύματος, ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να περιέλθει σε αυτόν το Ινστιτούτο. «Κάναμε την σχετική πρόταση και είχα και μια συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Κοντωνή. Συζητήσαμε το θέμα και πολύ σύντομα πέρασε η σχετική τροπολογία με το νόμο 4446/2016 και έτσι το Ίδρυμα περιέρχεται στο Δικηγορικό Σύλλογο που θα μπορεί να το λειτουργήσει. Εκκρεμεί η απογραφή της περιουσίας του και η μεταφορά των χρημάτων που έχει στη διάθεση του (περίπου 500.000 ευρώ) και αυτά γίνονται με απόφαση Υπουργού την οποία αναμένουμε. Είμαστε πολύ ευτυχείς για την εξέλιξη αυτή που είναι πολύ θετική» ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης.
Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Ινστιτούτου και της αξιοποίησης της πολύ μεγάλης αρχειακής του κληρονομιάς ο κ. Δασκαλάκης εκτιμά πως θα αναβαθμιστεί περισσότερο από τον Δικηγορικό Σύλλογο.
«Έχοντας ως στόχος την έρευνα και τη μελέτη, θα έχουμε ακόμα καλύτερη επιμέλεια του Ινστιτούτου, θα ενεργοποιηθούν περισσότεροι συνάδελφοι στο Δ.Σ. ή την επιτροπή που θα το διαχειρίζεται. Έχοντας την αυτονομία του Ινστιτούτο στα πλαίσια του Συλλόγου πιστεύω ότι θα προσφέρει ακόμα περισσότερα πράγματα», κατέληξε ο κ. Δασκαλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου