Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Είσπραξη… παραπόνων στα πρατήρια καυσίμων

Εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες έρχονται αντιμέτωποι με την απόγνωση των πολιτών για τις αυξημένες τιμές της βενζίνης 

Στα ύψη συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων και στα Χανιά λόγω της υπερφορολόγησης. Καθημερινά, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες πρατηρίων στην πόλη, μαζί με τα χρήματα των οδηγών, εισπράτουν και την… απόγνωσή τους, ακούγοντας παράπονα που απευθύνονται ουσιαστικά στους νομοθέτες που έχουν μετατρέψει τη βενζίνη σε “χρυσάφι”.
Λίγες ημέρες μετά την αύξηση στο φόρο κατανάλωσης η τιμή βενζίνης και πετρελαίου παραμένει υψηλή χωρίς να υπάρχουν ορατά σημάδια για κάποια μείωση. Πάντως όπως δηλώνουν στα «Χ.ν.» υπεύθυνοι και ιδιοκτήτες πρατηρίων οι σημερινές τιμές δεν είναι οι ψηλότερες καθώς πριν από 4 χρόνια με την τιμή του βαρελιού τότε να φτάνει τα 120 δολάρια η τιμή του λίτρου στα βενζινάδικα της Κρήτης είχε φτάσει το 1.80.
«Ο κόσμος διαμαρτύρεται…»
«Τι λέει ο κόσμος; Διαμαρτύρεται αλλά δεν μπορεί να κάνεις και αλλιώς! Βάζει τα καθημερινά καύσιμα του για να κάνει τη δουλειά του» μας λέει ο κ. Γιώργος Φραγκιουδάκης υπεύθυνος βάρδιας, του πρατηρίου καυσίμων των ιδιοκτητών ταξί στις Μουρνιές. Όπως εξηγεί ο κ. Φραγκιουδάκης αυτή τη στιγμή η τιμή της βενζίνης «κυμαίνεται μεταξύ 1.54 έως 1.60 το λίτρο. Σε βάθος χρόνου πιστεύω ότι θα ανέβει. Μια οι διεθνείς τιμές, μια οι φόροι η τιμή παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Σε σύγκριση με πέρυσι είναι 15-20 λεπτά πιο ακριβή».
«Απαισιοδοξία»
«Πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή του λίτρου ήταν 1.37 για την απλή αμόλυβδη, με το βαρέλι στα 27 δολάρια. Σήμερα το βαρέλι είναι περίπου 55 δολάρια και στην αύξηση αυτή πρέπει να προσθέσουμε και το φόρο» δηλώνει ο κ. Κωνσταντίνος Ψυλλάκης, από το ομώνυμο πρατήριο στην περιοχή του Κλαδισού.
Οι πρατηριούχοι διαπιστώνουν ότι οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι. «Οι πελάτες είναι απαισιόδοξοι και φοβούνται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η τιμή για αυτό και έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις στις απαραίτητες. Για τη θέρμανση η τιμή είναι περίπου 1 ευρώ το λίτρο αλλά εδώ και καιρό λίγοι είναι αυτοί που βάζουν πετρέλαιο» καταλήγει ο κ. Ψυλλάκης.
«Τιμή και χρήματα»
Με μεγάλη εμπειρία από τη λειτουργία πρατηρίου ο κ. Κυριάκος Δρακακάκης εκτιμά πως «αν ο κόσμος είχε χρήματα και 1.70 το λίτρο να πήγαινε η βενζίνη δεν θα έλεγε τίποτα. Από τη στιγμή όπως που δεν έχει χρήματα, τι να κάνει; Ελπίζει απλά οι τιμές να παραμείνουν ως έχουν και να μην αυξηθούν και άλλο» τονίζει.
Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης αυτό « έχει εγκαταλειφθεί από πολύ κόσμο εδώ και χρόνια γιατί πλέον είναι πολύ ακριβό και δεν συμφέρει.»
«Ο κόσμος δυσανασχετεί»
«Σε σύγκριση με πέρυσι οι τιμές είναι πιο ακριβές λόγω του Φόρου Κατανάλωσης που πήρε 4 λεπτά στη βενζίνη και 8 στο Πετρέλαιο κίνησης. Επίσης οι διεθνείς τιμές επίσης ανεβασμένες αν και περιμένουμε κάποια μείωση λόγω αύξηση της παραγωγής» υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης Δρακακάκης ιδιοκτήτης βενζινάδικου, που συμπληρώνει ότι πριν από 4 χρόνια η τιμής της βενζίνης είχε φτάσει το 1.80.
«Οι συμπολίτες μας δυσανασχετούν όμως τι να κάνουν; Το καύσιμο είναι αναγκαίο αγαθό και πιστεύω ότι δεν μπορεί να το στερηθεί. Θα κάνει περικοπές σε κάτι άλλο ώστε να έχει τη βενζίνη του» λέει η ο κ. Δρακακάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου