Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Προτάσεις για ανακατανομή μαθητών στα Χανιά

Με στόχο τη μείωση των μεγάλων τμημάτων και των προκάτ αιθουσών

20170118_141419Σε ανακατανομή του αριθμού των μαθητών που θα εγγραφούν σε δημοτικά σχολεία από τα νηπιαγωγεία και από τις Στ ́ τάξεις του Δημοτικού στην Α ́ Γυμνασίου προσανατολίζονται οι εκπαιδευτικοί φορείς και ο Δήμος Χανίων για τη σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη του 2017. Στόχος της κίνησης αυτής που προϋποθέτει διαβούλευση και συμφωνία γονέων, εκπαιδευτικών κ.α., είναι να μειωθούν τα μεγάλα τμήματα και οι αίθουσες προκάτ σε σχολεία που έχουν τεράστιο αριθμό μαθητών και η ενίσχυση τω σχολείων στα οποία ο αριθμός των μαθητών συρρικνώνεται. Αυτά έγιναν γνωστά κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Δήμο Χανίων. Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ανακοίνωσε ότι προχωρά η διαδικασία για την ένταξη οκτώ νέων σχολικών μονάδων στις Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), ωστόσο, ανέφερε ότι «μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να αποκτήσουμε τα νέα σχολεία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπάρχουσες αίθουσες».
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν και που θα συζητηθούν προβλέπουν μεταξύ άλλων:
• 7ο Δ.Σ. ΧΑΝΙΩΝ: Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νηπίων που αναμένεται να εγγραφούν για να φοιτήσουν από τον Σεπτέμβριο στο 7ο Δ.Σ. Χανίων (βρίσκεται δίπλα στο Ωδείο) είναι πολύ μικρός καθώς όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο διευθυντής Πρωτο- βάθμιας κ. Μηλιαράκης “είναι πολύ λίγα τα παιδιά πλέον στην παλιά πόλη”. Για να ενισχυθεί το 7ο “θα πρέπει να πειστούν οι γονείς να περνάνε μπροστά από το 3ο Δ.Σ. στην Κοραή και να πηγαίνουν τα παιδιά τους λίγα μέτρα παρακάτω στο 7ο”.
• 1ο και 2ο Δ.Σ. ΓΑΛΑΤΑ: Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στα δύο Δ.Σ. στο Γαλατά είναι πολύ δύσκολη αφού υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών που ήδη στεγάζονται σε κακές συνθήκες σε προκάτ αίθουσες. Η πρόταση προβλέπει οι γονείς να κληθούν να γράψουν τα παιδιά τους στην Α ́ τάξη στα σχολεία στο Βαμβακόπουλο και στο Βαρύπετρο όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες, έτσι ώστε να μην απαιτηθούν νέα κοντέινερ για το Γαλατά. “Πρέπει να πούμε στους γονείς ευθέως προτιμάτε τα παιδιά σας να πάνε σε αίθουσες προκάτ στο Γαλατά ή σε καλύτερες συνθήκες σε κοντινά σχολεία;”, αναφέρθηκε συγκεκριμένα.
• 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ: Με βάση μια πρώτη καταγραφή που έχει γίνει στην Α ́τάξη του 1ου Γυμνασίου θα εγγραφούν από το 2ο Δ.Σ. και το Δ.Σ. Βαμβακόπουλου 35 – 40 παιδιά τη νέα χρονιά. Προκειμένου να ενισχυθεί το 1ο Γυμνάσιο οι σκέψεις είναι να εγγραφούν σε αυτό και μαθητές από το 16ο Δ.Σ. (Παχιανών) και το 1ο Δ.Σ., ενώ το 3ο και το 4ο Γυμνάσιο δεν θα έχουν πάνω από 2 τμήματα στην Α ́τάξη τους.
• ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Θα συνεχίσουν οι μαθητές από τα Δ.Σ. Στερνών και Παζινού που εγγράφονται στην Α ́τάξη του Γυμνασίου να πηγαίνουν στο 7ο Γυμνάσιο στο Κουμπελή και όχι στα Κουνουπιδιανά προκειμένου να αρχίσουν να αποσυμφορίζονται τα γυμνάσια εκεί. ”Οι προτάσεις είναι προς συζήτηση. Μπορεί να υπάρξουν αντιρρήσεις, αντιδράσεις αλλά όλοι θα δουν ότι είναι πολύ καλύτερο τα παιδιά τους να φοιτούν σε τάξεις με 20 παιδιά και κανονικές αίθουσες και όχι προκάτ” είπε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Στ. Ζερβάκης, υπογραμμίζοντας πως με βάση τον αριθμό των κανονικών αιθουσών και τον αριθμό των μαθητών, αν γίνονταν αναλογική κατανομή δεν θα υπήρχε ανάγκη για καμία αίθουσα προκάτ στο Δήμο Χανίων. Την εκτίμηση του ότι η καλύτερη κατανομή θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες στα σχολεία και βαθμιαία όλοι θα είναι ικανοποιημένοι εξέφρασε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας κ. Μ. Μηλιαράκης. Για την Ένωση Γονέων Δ. Χανίων η κ. Σ. Μαλανδράκη είπε ότι η Ένωση θα συζητήσει επί συγκεκριμένων προτάσεων καθώς εδώ και 5 χρόνια συμμετέχει μόνο σε συζητήσεις για την ανακατανομή των μαθητών. Την άποψη ότι τα προβλήματα στη σχολική στέγη έχουν προκύψει καθώς “στο παρελθόν υπήρχαν διευθυντές που έκαναν εγγραφές στα σχολεία τους και έφτιαχναν αίθουσες… ελέω θεού. Επίσης είδαμε επί Καποδιστριακών Δήμων να φτιάχνονται δημαρχεία μέγαρα σε διάφορες περιοχές και όχι σχολεία!” εξέφρασε ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ν. Βλαζάκης. Την πεποίθηση του ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με καλή συνεργασία όλων των φορέων δήλωσε ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ε. Κονταξάκης. “Θα πρέπει να προτιμάται η μετακίνηση των μαθητών από το να βρίσκονταιστοιβαγμένοι σε ακατάλληλες αίθουσες, προκάτ και συνθήκες, που δεν τιμούν την κοινωνία μας”, δήλωσε ο δήμαρχος κ. Τ. Βάμβουκας δηλώνοντας πως οι αποφάσεις που θα παρθούν από τους φορείς θα έχουν τη στήριξη του Δήμου Χα- νίων που έχει ως προτεραιότητα “τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε αξιοπρεπείς συνθήκες” . Στις Α ́τάξεις των Δ.Σ. του Δήμου Χανίων αναμένεται να εγγραφούν 1300 παιδιά για το Σεπτέμβρη του 2017, ενώ στις Α ́τάξεις του Γυμνασίου 1125 από 1149 πέρυσι.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ


Επιπλέον ποσό για την ανάγκη θέρμανσης των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα χορηγήσει ο Δήμος Χανίων όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ν. Βλαζάκης. Η επιπλέον χρηματοδότηση – ύψους 60.000 ευρώ- κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να αγοραστεί πετρέλαιο για τις σχολικές μονάδες λόγω των έκτακτων καρικών συνθηκών και της αυξημένης κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι αρχικά ο Δήμος το φθινόπωρο είχε διαθέσει περίπου 80.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου