Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Λογιστικά μπερδέματα για παραγωγούς ελαιολάδου

Υποχρεώνονται σε άνοιγμα λογιστικών βιβλίων λόγω υψηλής επιδότησης



09Για πρώτη φορά παραγωγοί ελαιολάδου, οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, υποχρεώνονται να ανοίξουν λογιστικά βιβλία εφόσον έχουν λάβει επιδότηση ύψους πάνω από 5.000 ευρώ ακόμα και αν το ετήσιο ποσό που δικαιούνται είναι κάτω από αυτό το όριο.
Οι υποθέσεις αυτές αφορούν παραγωγούς οι οποίοι έλαβαν φέτος επιδότηση πάνω από 5.000 ευρώ επειδή στα χρήματα που κατατέθηκαν στο λογαριασμό τους προσμετρήθηκαν και οφειλές προς τους ίδιους από επιδοτήσεις προηγούμενων ετών.
Ηδη, ενημέρωση από τους λογιστές τους ότι θα πρέπει να ανοίξουν λογιστικά βιβλία καταγραφής εσόδων-εξόδων έχουν πάρει πολλοί παραγωγοί ελαιολάδου και στα Χανιά που εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ!
Σύμφωνα με τους λογιστές, το ζήτημα αφορά ένα μεγάλο αριθμό παραγωγών που όμως δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά λαμβάνουν υψηλή επιδότηση καθώς διαθέτουν σημαντική περιουσία και άνοιξε μετά από σχετική εγκύκλιο που, όπως αναφέρουν, θα πρέπει να την ξαναδεί το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
«Έως πρότινος για να ανοίγει κάποιος λογιστικά βιβλία  έπρεπε να αναλογούν σε αυτόν πάνω από 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις για την προηγούμενη φορολογική περίοδο. Από 1-1-2017 μετά από σχετική εγκύκλιο ορίζεται πως θα πρέπει να κρατάς βιβλία αν έχεις εισπράξει πάνω από 5.000 ευρώ συνολικά μαζί με την προηγούμενη φορολογική περίοδο» λέει ο λογιστής κ. Κώστας Σταυρουλάκης.
Δίνοντας ένα σχετικό παράδειγμα σημειώνει πως πχ. αν ένας παραγωγός  έχει εισπράξει το 2016 4.500 ευρώ επιδότηση και πήρε  και 1000 ευρώ από  μια επιδότηση που ήταν σε εκκρεμότητα από προηγούμενο χρόνο τότε θα πρέπει να ανοίξει βιβλία λογιστικά εσόδων-εξόδων. Σύμφωνα με τους λογιστές αυτό το μέτρο αφορά ένα σημαντικό αριθμό παραγωγών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Οι λογιστές των Χανίων ετοιμάζουν σχετικό έγγραφο προς   το υπουργείο Οικονομικών αλλά και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που θα εξηγούν στους αρμόδιους τις ακριβώς συμβαίνει και πως «δεν είναι δίκαιο να καλείται να ανοίξει βιβλία ένας παραγωγός που δεν είναι επαγγελματίας αγρότης και που η επιδότηση του δεν ξεπερνάει τα 5000 ευρώ ετησίως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου