Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Αδύνατη η συνολική καταγραφή των ζημιών λογώ ελλείψεων στον ΕΛΓΑ

Αναγκαία η πρόσληψη επιπλέον έκτακτου προσωπικού

Πολύ δύσκολη έως αδύνατη θεωρείται η καταγραφή του συνολικού μεγέθους της ζημιάς στις καλλιέργειες από τον πρόσφατο χιονιά καθώς ο ΕΛΓΑ δεν διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό. Μέχρι στιγμής γίνονται δηλώσεις από τη μεριά των παραγωγών των Χανίων στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ προκειμένου να αναφέρουν το μέγεθος της ζημιάς.
Ωστόσο για την επιτόπια καταγραφή των ζημιών στα αγροτεμάχια απαιτείται επιπλέον προσωπικό, γεωπόνοι και κτηνοτρόφοι, που σε αυτές τις περιπτώσεις προσλαμβάνονται πάντα με έκτακτες συμβάσεις. Αρκεί αυτές οι προσλήψεις όπως ανέφεραν στα «Χ.Ν.» πηγές από τον ΕΛΓΑ, να μην καθυστερήσουν περαιτέρω καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή αλλά και στα νεκρά ζώα.
Αυτή τη στιγμή στα τοπικά παραρτήματα του ΕΛΓΑ το προσωπικό μετά βίας καλύπτει τις διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίες. Για έκτακτες και μεγάλες ανάγκες όπως αυτές από την πρόσφατη χιονιά απαιτείται επιπλέον προσωπικό σε γεωπόνους και κτηνιάτρους. Η κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ είναι ενημερωμένη σχετικά με το πρόβλημα από τα κατά τόπους γραφεία της, ενώ σχετικό έγγραφο κατέθεσαν και οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας την άμεση καταγραφή ζημιών και την πρόσληψη του αναγκαίου έκτακτου προσωπικού για τους επιτόπιους ελέγχους.
Πρόταση Μαλανδράκη
Σε νέα παρέμβαση – πρόταση για την καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες προχώρησε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, με επιστολή που απέστειλε χθες προς τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ.Κόκκαλη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Αθανάσιο Ζαννιά, τον Προιστάμενο ΕΛΓΑ Ηρακλείου Νικ. Δασκαλάκη και τους βουλευτές του Νομού. Ο κ. Μαλανδράκης επισήμανε για άλλη μια φορά τη δεινή κατάσταση που έχουν επέλθει οι αγρότες, τόσο από την οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος φορολογίας όσο και από τις αλλεπάλληλες καταστροφές που υπέστησαν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το Νομό Χανίων κατά τις προηγούμενες περιόδους, αλλά και το τελευταίο διάστημα. Ο Δήμαρχος προτείνει «η ευρύτερη περιοχή στην οποία θα καταμετράτε η ζημιά να είναι σε επίπεδο Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας, όπως άλλωστε ο ισχύων κανονισμός (Φ.Ε.Κ. 628/Β΄/9-04-2008, αρθρ.4 παρ.2), καθορίζει την έννοια της ευρύτερης περιοχής π.χ. ζώνη. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει πραγματική καταγραφή ζημιών σε Τοπικές Κοινότητες, ειδικά τις ορεινές, οι οποίες λόγω και της μορφολογίας του εδάφους τους, δεν μπορούν να εξομοιωθούν με άλλες». Καταλήγοντας ο Δήμαρχος τόνισε ότι με «τον προαναφερόμενο τρόπο θα υπάρξει αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου για τους αγρότες και συγχρόνως θα υπάρχει πραγματική καταγραφή ζημιών σε Τοπικές Κοινότητες».
ΛΗΓΟΥΝ 
ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ 
Στο μεταξύ, από το Δήμο Πλατανιά ανακοινώθηκε ότι κατόπιν οδηγιών από τον ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί και καλλιεργητές που υπέστησαν ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο (κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια κ.λπ.) από την ισχυρή χιονόπτωση και τον παγετό της 8ης Ιανουαρίου μπορούν έως σήμερα Τετάρτη να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα (Γερανίου, Αλικιανού, Βουκολιών και Κολυμπαρίου).πίσης υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές, στην παραγωγή τους καθώς και στο φυτικό κεφάλαιο (σπασίματα δένδρων κ.λπ.) από την χιονόπτωση και τον παγετό, σε εσπεριδοειδή, ελιές, αβοκάντο και σε διάφορες καλλιέργειες (κηπευτικά κλπ.), ευρισκομένων εντός της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Πλατανιά, μπορούν να δηλώνουν τη ζημιά στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα του δήμου (Βουκολιών, Κολυμπαρίου, Μουσούρων & Γερανίου), έως και τις 23/1/2017, κατά τις εργάσιμες ημέρες & ώρες. Απαραίτητα δικαιολογητικά: Ενιαία δήλωση καλλιέργειας & εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2016.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ
Στο μεταξύ, αποζημιώσεις στους παραγωγούς ζητά με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για «τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες σε περιοχές της Κρήτης λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού», ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μαν. Συντυχάκης. Ο κ. Συντυχάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «σε όλους τους νομούς της Κρήτης έχουν γίνει ζημιές σε ελαιόδεντρα, λόγω θραύσης των δέντρων κάτω από το βάρος του χιονιού και μερική ζημιά στον καρπό, ειδικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Για τους ορεινούς ελαιώνες, δεν έχει αποκαλυφθεί ολόκληρη η έκταση της καταστροφής, μιας και το χιόνι παραμένει ενώ ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές στην τσουνάτη ελιά που καλλιεργείται στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης».
Καταλήγοντας ρωτά τον υπουργό «τι μέτρα θα λάβει ώστε: Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές που οφείλονται στη χιονόπτωση και τον παγετό, σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και εγκαταστάσεις, και να αποζημιωθούν χωρίς καθυστέρηση οι μικρομεσαίοι παραγωγοί. Επιπλέον, για να μπορέσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιωθούν χρειάζεται να δοθεί παράταση στη διαδικασία, η οποία αν και έχει ανακοινωθεί δεν υλοποιείται γιατί δεν έχει φτάσει ακόμη στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετική εντολή και ειδικά οι κτηνοτρόφοι να ενισχυθούν με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πρόσθετες ανάγκες ζωοτροφών που οι ακραίες καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου