Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

"Ψίχουλα" για τους Δήμους των Χανίων



Με... ψίχουλα καλούνται να λειτουργήσουν και οι Δήμοι των Χανίων καθώς τα χρήματα που επρόκειτο να λάβουν για φέτος από τις δημόσιες επενδύσεις (ΣΑΤΑ) και που ήταν έτσι και αλλιώς μειωμένα, φαίνεται να είναι ακόμα λιγότερα και να φτάνουν μόλις στο 20% των προυπολογισμένων!
Η εικόνα που μεταφέρουν οι Δήμοι του Νομού είναι κάτι παραπάνω από δραματική αφού με βάση τις χρηματοδοτήσεις αυτές αδυνατούν πλήρως να προχωρήσουν ακόμα και σε απλά και στοιχειώδη μικροέργα στην περιοχή τους. Σε καιρούς μνημονίου οι Δήμοι έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές και φαίνεται να "σπρώχνονται" όλο και περισσότερο στο να αναζητήσουν οι ίδιοι τους αναγκαίους πόρους αυτή τη φορά από τους δημότες τους!
Ειδικότερα:
- Δ. ΧΑΝΙΩΝ: Το ποσό των 3, 2 εκ. ευρώ είχε προυπολογίσει ο Δήμος Χανίων ως πόρους από την ΣΑΤΑ, μέχρι στιγμής έχει λάβει κάτι λιγότερο από 700.000 ευρώ και όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα οικονομικά κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης " έχουμε λάβει μόλις το 20% του ποσού που δικαιούμασταν και δεν πρόκειται να πάρουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Πλέον ότι κάνουμε θα προέρχεται από ιδίους πόρους του Δήμου". Σημαντικά στοιχεία αναφορικά με την οικονομική κατάσταση θα αναφερθούν στο μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
- Δ. ΚΑΝΤΑΝΟΥ- ΣΕΛΙΝΟΥ: "Πλέον για μεσαίο ή μεγάλο έργο μόνο από το ΕΣΠΑ μπορούμε να αναζητήσουμε χρηματοδότηση, γιατί από οπουδήποτε αλλού δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ" αναφέρει ο δήμαρχος κ. Γιώργος Δερμιτζάκης, επισημαίνοντας πως και ο Δήμος του έχει λάβει μόλις το 1/6 των πόρων που του αναλογούν.
- Δ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ: "Μέχρι στιγμής μας έχει καταβληθεί το ποσό των 183.000 ευρώ που όλο είναι δεσμευμένο σε συνεχιζόμενα έργα της προηγούμενη χρονιάς. Οτι πήραμε δηλαδή για φέτος πληρώσαμε έργα του 2010. Εχουμε παραλάβει μια κατάντια" τονίζει ο κ. Γιάννης Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Δήμοι αδυνατούν να πράξουν και τα πλέον απαραίτητα για τους δημότες τους.
- Δ. ΚΙΣΑΜΟΥ: "Με αυτή την κατάσταση που επικρατεί έχουμε φτάσει στα όρια μας, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα" δηλώνει εμφανώς προβληματισμένος ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης. Ο Δήμος υπολογίζε φέτος να λάβει ένα ποσό της τάξης των 600.000 από τη ΣΑΤΑ, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει λάβει μόλις 100.000 ευρώ! "Και αυτό το ποσό των 100.000 ευρώ δίνεται για την αποπληρωμή παλιών χρέων στην πλειοψηφία του. Τι έργο να προχωρήσεις με αυτές τις χρηματοδοτήσεις" αναρωτιέται ο δήμαρχος.
- Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ: "Aπό τα 600.000 που θα λαμβάναμε ως "Καποδιστριακός" Δήμος Αποκόρωνα έχουμε πάρει μόλις 120.000 ευρώ" μας λέει ο κ. Γρηγόρης Μαρκάκης, δήμαρχος του Αποκόρωνα. Προκειμένου ο Δήμος να λειτουργήσουμε όπως τονίζει ο κ. Μαρκάκης θα επιδιωχθεί να γίνουν εισπράξεις κάποιων παλιών οφειλών του νερού κυρίως και να οργανωθούν καλύτερα τα οικονομικά του ΟΤΑ.
- Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ: "Υποτίθεται ότι φέτος θα πέρναμε κάτι παραπάνω από τα 160.000 που πήρε ο Δήμος πέρυσι γύρω στα 180.000 ευρώ. Αυτό τουλάχιστον μας έλεγαν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ . Μέχρι στιγμής έχουμε πάρει μόλις 34.000" αναφέρει ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης. Με άλλα 52.000 ευρώ έλαβε από παρακρατηθέντα χρήματα των ΟΤΑ του 2007 ο Δήμος προσπαθεί να προχωρήσει κάποια έργα, ωστόσο όπως τονίζει ο κ. Πολάκης "με αυτές τις χρηματοδοτήσεις είναι σαν να μας λένε κλείστε τα όλα".

Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου