Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΦΑΚΙΩΝ
Μνήμη Ολοκαυτώματος
Δημοσιεύθηκε στις: 10-10-2011

Το Ολοκαύτωμα του Καλλικράτη τον Οκτώβριο του 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τίμησαν χθες στο ορεινό χωριό των Σφακίων κάτοικοι της περιοχής και τοπικές Αρχές.
Παρά τη δυνατή βροχή, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο χωριό προκειμένου να τιμήσει τα 29 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας -ανάμεσα τους και 9 γυναίκες- το διάστημα 6 έως 9 Οκτωβρίου του 1943 όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν και λεηλάτησαν το χωριό και έκαψαν 100 από τα 120 σπίτια που είχε εκείνη την εποχή.
«Την εποχή εκείνη οι Γερμανοί εξαπέλυσαν ένα πογκρόμ καταστροφών όλων των χωριών που υπήρχαν ψήγματα αντίστασης απέναντι στη βάρβαρη κατοχή τους σε όλη την Ελλάδα. Ενα από αυτά ήταν και ο Καλλικράτης», ανέφερε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης στον σύντομο χαιρετισμό του. Στη συνέχεια επισήμανε πως «λήστεψαν, λεηλάτησαν και σκότωσαν τον ανθό του χωριού προσπαθώντας να παραδειγματίσουν και να καταστείλουν το κίνημα της αντίστασης, που εκείνη την εποχή φούντωνε σε όλη την Ελλάδα. Όπως δεν τα κατάφεραν τότε, δεν θα τα καταφέρουν και σήμερα. Ζούμε τις συνθήκες μιας νέας κατοχής που δεν είναι με τα όπλα, αν και τίποτα δεν είναι βέβαιο ότι σε λίγο καιρό αυτή με αυτή την κρίση δεν θα ξεσπάσει και ένα θερμό επεισόδιο με τους εξ ανατολάς γείτονες μας. Γιατί ένας λαός που εξαθλιώνεται οικονομικά και ηθικά αδυνατίζει το φρόνημά του, δίνει χώρο σε κάποιους άλλους να προσπαθήσουν να κερδίσουν πράγματα που νομίζουν ότι τους ανήκουν και τα έχασαν μέσα από τους συλλογικούς αγώνες των προγόνων μας. Ο,τι λοιπόν δεν κατάφεραν τότε, δεν τα καταφερουν ούτε σήμερα».
Στη συνέχεια ο κ. Πολάκης επισήμανε πως «έρχεται η ώρα να συγκροτηθεί αυτό το λαικό μέτωπο των σημερινών καιρών που θα πει επιτέλους ένα 'όχι' σε αυτούς που θέλουν να αγοράζουν αέρα, γη και θάλασσα από την πατρίδα μας και να φέρουν μισθούς, μεροκάματα, και συνθήκες Ινδοκίνας».

ΛΕΗΛΑΣΙΑ - ΣΦΑΓΕΣ
Στο ιστορικό του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε ο λαογράφος κ. Κανάκης Γερωνυμάκης. Αφού επισήμανε πως οι παρενοχλήσεις που είχαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της κατοχής στην ευρύτερη περιοχή των Σφακίων «έβαλαν στο μάτι τους» τον Καλλικράτη, στον οποίο και εκστράτευσαν με 2000 άνδρες, ανάμεσα τους και 80 «Σουμπερίτες» Κρητικοί συνεργάτες τους. Ο κ. Γερωνυμάκης αναφέρθηκε στις λεηλασίες σε λάδια, μέλια, ζωντανά, στο κάψιμο 100 σπιτιών αλλά και στη δολοφονία 29 κατοίκων. Αναφέροντας μερικά περιστατικά ενδεικτικά τις βαρβαρότητας των Ναζί σημείωσε: «Πήραν από την Επισκοπή Ρεθύμνου δύο ανθρώπους για να τους δείξουν τον δρόμο για το χωριό. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν σχέση με τον Καλλικράτη και μόλις τους έφεραν εδώ τους εκτέλεσαν. Μια γυναίκα επειδή δεν έδινε τα χρυσαφικά που είχε στην κατοχή τη σκοτώσαν επιτόπου και τον σκύλο που πήγε να γλείψει το αίμα από κάτω και αυτόν τον σκότωσαν. Συνολικά σκότωσαν 9 γυναίκες και ηλικιωμένους ανθρώπους πάνω στο κρεβάτι τους».

ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπία από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης που έχει αδελφοποιηθεί με την κοινότητα Ασή Γωνιάς. Φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές ορισμένοι εξ αυτών απέδωσαν τιμές πυροβολώντας στον αέρα με παλιά όπλα.
«Ερχόμαστε πάντα σε αυτές τις εκδηλώσεις όπως και οι αδελφοί μας από την περιοχή εδώ των Χανίων έρχονται στη Μάνη για τις δικές μας καθώς εδώ και μια 10ετία έχουμε αναπτύξει σχέσεις με την περιοχή των Σφακίων και ιδιαίτερα με την τέως κοινότητα Ασή Γωνιάς, με την οποία και αδελφοποιηθήκαμε», ανέφερε ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Αδρεάκος.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρώην βουλευτής κ. Μ. Βολουδάκης, ο αντιδήμαρχος Αποκόρωνα κ. Μ. Νικολούδης, ο περ. σύμβουλος κ. Κ. Γύπαρης, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά. Στη συνέχεια προσφέρθηκε παραδοσιακό κέρασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου