Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΩΝ


ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
Ταξίδι στα... αστέρια
Δημοσιεύθηκε στις: 08-10-2011

Κάλεσμα για να «κοιτάξουμε ψηλά στα αστέρια» απευθύνουν οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες στο «7o Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας», που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στο Μ. Αρσενάλι.
Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα και αύριο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Χθες το πρωί έγινε η εναρκτήρια συνεδρία με παρουσίαση των Συλλόγων που μετέχουν αλλά και ομιλία του Thierry Courvoisier με θέμα «Το σύμπαν σε μια ατελείωτα επιταχυνόμενη διαστολή».
Ανάμεσα στους σημερινούς ομιλητές και ο κ. Γεώργιος Γραμματικάκης καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Γραμματικάκης σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζεται μια αύξηση του ενδιαφέροντος για την Αστρονομία, που βέβαια είναι πολύ ωραίο πράγμα γιατί είναι μια αρχαία συνήθεια και πολύ χρήσιμη ενασχόληση. Είναι μεγάλη χαρά για μας τους Κρητικούς που αυτό το συνέδριο των ερασιτεχνών αστρονόμων -που πολλοί από αυτούς δεν είναι ερασιτέχνες αλλά είναι προχωρημένο επαγγελματικό επίπεδο- γίνεται στα Χανιά και μάλιστα σε αυτόν τον υπέροχο χώρο, το Αρσενάλι». O κ. Γραμματικάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «πολλά παιδιά και οι εμπειρότεροι αστρονόμοι αυτές τις δύο ημέρες θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους, θα ανταλλάξουν απόψεις και όπως λέμε σε μια δύσκολη εποχή θα μας πάνε προς τα αστέρια. Χρειάζεται να κοιτάξουμε ψηλά!».
Ερωτηθείς για το τι θα έλεγε για να παροτρύνει έναν νέο να αφιερώσει χρόνο στην Αστρονομία ο επιφανής καθηγητής τόνισε πως «η Αστρονομία είναι γνώση και η γνώση είναι απαραίτητη, πολύτιμη και πολλές φορές ψυχαγωγική. Ιδιαίτερα όμως -και αυτό θέλω να το τονίσω- ότι ο ουρανός της Ελλάδας είναι απο τους καλύτερους αν όχι ο καλύτερος στον κόσμο. Επομένως η Αστρονομία είναι μια ασχολία που μας ταιριάζει και πρέπει να την αγαπήσουμε όπως αγαπάμε την κρητική μουσική, είναι μέσα μας, έχει πολύ μεγάλη παράδοση 2 - 3000 ετών και είναι καιρός οι νέοι άνθρωποι να βάλουν τη σφραγίδα τους σε αυτήν την επιστήμη».
Ο κ. Γραμματικάκης θα βρεθεί σήμερα στο βήμα του συνεδρίου και θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Η γένεση του Σύμπαντος και το αρχέγονο φως». Πρόκειται για ομιλία που απευθύνεται στο πολύ ευρύ κοινό και όχι μόνο στους ανθρώπους που έχουν σχέση με την Αστρονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου