Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Αναγκαία η επέκταση της τουριστικής σεζόν
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 17-10-2011

«Η επέκταση της τουριστικής σεζόν είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία για τα καταστήματά μας». Αυτό δηλώνουν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στον Πλατανιά.
Για τους περισσότερους αυτές οι ημέρες είναι και οι τελευταίες της σεζόν καθώς τα περισσότερα καταστήματα θα κλείσουν, την ίδια ώρα πάντως που τα ενοίκια θα... τρέχουν.
«Οταν υπάρχει κόσμος δουλεύουμε όλοι. Αν είχαμε επέκταση της τουριστικής σεζόν, θα ήταν σίγουρα καλύτερα τα πράγματα, θα δουλεύαμε καλύτερα, γιατί τα ενοίκια τρέχουν και τον χειμώνα σε εμάς», μας δηλώνει ο κ. Αρτέμης Μαρκουλάκης, που εδώ και τέσσερα χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή με κατάστημα με είδη δώρων. Σε λίγες ημέρες τα περισσότερα καταστήματα θα κλείσουν για χειμώνα και αυτό απασχολεί τον επαγγελματία. «Φέτος αποχώρισε ο συνέταιρός μου, είμαι στο τέλος της σεζόν, μόνος μου χωρίς υπαλλήλους, αφού εγώ δουλεύω το μαγαζί και ελπίζω ότι θα αντέξω», αναφέρει.
«Οταν δουλεύεις 6 μήνες από τους 12 του χρόνου, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε ότι τα πράγματα δεν είναι και ιδανικά. Θα ήταν πολύ καλό να έχουμε μία επέκταση της σεζόν κατά 2 - 3 μήνες, αλλά πώς θα γίνει αυτό; Εμείς δεν είμαστε αυτοί που φέρνουμε τους τουρίστες», δηλώνει ο Γιώργος, ιδιοκτήτης με κατάστημα δερμάτινων ειδών και αυτός στον κεντρικό δρόμο του Πλατανιά. Η σεζόν και γι’ αυτόν δεν πήγε άσχημα, αλλά «όπως είπα στην αρχή, 6 μήνες είναι λίγοι, ειδικά για τις μέρες που ζούμε».
Εμπειρία 10 ετών στην εμπορία τουριστικών ειδών έχει ο Κωνσταντίνος. Τον ρωτάμε για τη σεζόν που τώρα τελειώνει. «Για μένα ήταν μια από τα ίδια, τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται, συν τους φόρους που θα μας βάλει το κράτος. Η τουριστική κίνηση ήταν η ίδια με πέρυσι», λέει. Τον απασχολούν έντονα τα ακριβά ενοίκια, όπως ανέφερε, αφού «όταν έχουμε τόσες επιβαρύνσεις, δεν μπορεί να παραμένουν τόσο ψηλά τα επαγγελματικά ενοίκια». Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη συμπεριφορά από όλους μας στους επισκέπτες του τόπου. «Πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας σε πολλά πράγματα. Διαπιστώνω ότι υπάρχει σεβασμός, το βλέπω στο παρκάρισμα, στην κίνηση των οχημάτων σε όλα. Αυτό βέβαια είναι θέμα παιδείας», καταλήγει.
Χρόνια στην περιοχή του Πλατανιά η κα Μαρία έχει παραχωρήσει πλέον το κατάστημά της στα παιδιά της. «Ακούω για επέκταση της σεζόν εδώ και χρόνια, αλλά δεν το βλέπω και εύκολο. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι», αναφέρει.
«Σε λίγες ημέρες, από ό,τι όλοι μου λένε, γιατί εγώ είμαι για πρώτη χρονιά εδώ, ο Πλατανιάς θα ερημώσει. Δεν θα υπάρξει ψυχή. Εμείς βέβαια θα μείνουμε ανοιχτά ως τα Χριστούγεννα, αλλά θα ήταν καλό να μείνουν και άλλα καταστήματα, ώστε να μην φαίνεται 'νεκρή' η περιοχή», λέει η Νεκταρία, υπάλληλος σε κατάστημα με παπούτσια. Αυτήν την περίοδο δηλώνει πολύ ευχαριστημένη από την κίνηση καθώς «οι άνθρωποι που έρχονται αυτήν την εποχή είναι πιο μεγάλοι και μάλλον αυτοί που έχουν χρήματα. Στη φουλ σεζόν ήταν κυρίως πιτσιρικάδες που ψώνιζαν με ό,τι είχαν στο πορτοφόλι τους. Ελπίζουμε να παραταθεί κάποια στιγμή η σεζόν και να μείνουν περισσότερα μαγαζιά ανοιχτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου