Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Εξελίξεις στην εμπορία ελαιολάδου
Δημοσιεύθηκε στις: 27-10-2011

Ολες οι σύγχρονες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο σε θέματα παραγωγής, ποιότητας, εμπορίας, πιστοποίησης ελαιολάδου θα αναλυθούν από την Κυριακή 30 Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του «4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την ελαιοκαλλιέργεια και τα προϊόντα της ελιάς», που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά.
Ουσιαστικά για πέντε ημέρες τα Χανιά θα γίνουν το παγκόσμιο κέντρο ελαιολάδου, αφού το συνέδριο είναι από τα σημαντικότερα στην κατηγορία του. Ο φορέας που έχει αναλάβει τη διοργάνωσή του είναι το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών. «Περιμένουμε 200 - 250 επιστήμονες από 30 ελαιοπαραγωγικές και καταναλώτριες χώρες από τις 4 ηπείρους.
Το συνέδριο θα αναφέρεται στα τελευταία αποτελέσματα έρευνας και τεχνολογίας σε θέματα γενετικού υλικού, καλλιεργητικών τεχνικών, βιοτεχνολογίας της ελιάς και τεχνολογίας, ποιότητας, θρεπτικής αξίας της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου», τόνισε ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, διευθυντής του Ινστιτούτου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με τον κ. Χαρτζουλάκη, είναι η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσιών, μεταξύ επιστημόνων, τεχνικών, φοιτητών, αλλά και επαγγελματιών, εξαγωγέων και παραγόντων διαμόρφωσης πολιτικής σε θέματα ελαιοκομίας, ποιότητας και προώθησης του ελαιολάδου για ένα ανανεωμένο, αειφόρο και οικονομικά βιώσιμο ελαιοκομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο συνέδριο θα μας τιμήσει με την παρουσία ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, κ. Λ. Μπαρτζόν και ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης «Αgriculture», κ. Bαν Ντερ Στράπελ.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώνεται και ημερίδα για το μέλλον της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου, που θα γίνει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στο «Creta Paradise». Εντός του χώρου του συνεδρίου θα υπάρξει και έκθεση Π.Ο.Π. Ελαιολάδων, ενώ οι σύνεδροι θα επισκεφτούν ελαιώνες και τυποποιητικές μονάδες.
Στη σημασία του συνεδρίου αναφέρθηκε και ο κ. Γιάννης Μετζιδάκης, ερευνητής του Ινστιτούτου, υπογραμμίζοντας την «ιδιαίτερη σημασία καθώς θα παρουσιαστούν ανακοινώσεις από επιστημονικές εργασίες και μελέτες της τελευταίας διετίας. Πρέπει να έχουμε και εμείς την ανάλογη ενημέρωση, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, συστήματα διαχειρίσεις που εφαρμόζονται στην ελαιοκαλλιέργεια και πως έχουν προχωρήσει σε άλλες ελαιοκομικές χώρες, εργασίες για το γενετικό υλικό που έχει διαμορφωθεί, θέματα και ανακοινώσεις για τις υπέρπυκνες φυτείες, θέματα πιστοποίησης λαδιού κ.ά.».
Τέλος, η κα Ευαγγελία Στεφανουδάκη, χημικός, ερευνήτρια του Ινστιτούτου, υπογράμμισε πως «ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση προστιθέμενης αξίας ενός προϊόντος είναι μέσω της διασφάλισης και της βελτιώση της ποιότητάς του και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την έρευνα των παραμέτρων που επηρεάζουν την ποιότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου