Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ


ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΒΑΡΥΠΕΤΡΟ
Φωνές διαμαρτυρίας κατά του μοναστηριού
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 04-10-2011

Στον εισαγγελέα και σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες θα προσφύγουν ιδιοκτήτες γης και κάτοικοι, διαμαρτυρόμενοι τόσο για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της Ι.Μ. Χρυσοπηγής όσο και για μια σειρά «παρανομιών», όπως ανέφεραν, σε βάρος των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής.
Στη χθεσινή Συνέλευση, στα Ποτιστήρια Βαρυπέτρου, έγινε ενημέρωση τόσο για το θέμα της Περιβαλλοντικής Μελέτης όσο και για την «καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου του Καστέλλου» από τις μοναχές. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ στο τέλος η Συνέλευση αποφάσισε:
- Να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να μην εγκριθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θέλει να περάσει το μοναστήρι για την περιοχή και δεσμεύει μια περιοχή 2.500 στρ. -όταν η έκταση της μονής δεν υπερβαίνει τα 200 στρ.- και στην οποία υπάρχουν πάμπολλες ιδιοκτησίες, στις οποίες δεν επιτρέπεται καμία οικοδομική δραστηριότητα.
- Να απελευθερωθεί και να είναι προσβάσιμη η αρχαιολογική περιοχή του Καστέλλου, με απομάκρυνση περιφράξεων και συρμάτων που έχει τοποθετήσει το μοναστήρι.
- Να απελευθερωθεί η πηγή, που την εκμεταλλεύονται παράνομα μόνο οι μοναχές.
- Ολα τα χαρτιά που έχουν θα πάνε στον εισαγγελέα, στην Πολεοδομία και στο Δασαρχείο.
Σύμφωνα με τους κατοίκους που τοποθετήθηκαν, όλοι έχουν τίτλους και συμβόλαια για την περιοχή και δεν μπορούν να δεχτούν την υποβάθμιση των περιουσιών τους.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Στο θέμα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που θέλει να περάσει η μονή, αναφέρθηκε ο κ. Γ. Λεδάκης. Ο ίδιος υποστήριξε πως «την έκανε με έναν τρόπο 'δόλιο', παρέκαμψε όλες τις Υπηρεσίες του Νομού και έστειλε την Ε.Π.Μ. κατ’ ευθείαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λεδάκη «η μονή θεωρεί ότι η περιοχή με τα κτήματα της ανήκει και αυτή θα πρέπει να επιβάλλει τις προτάσεις χωρίς να έχει γνώμη κανείς άλλος. Ολοι ξέρουμε την κατάσταση που επικρατούσε. Πήγαινε να περιφράξει το χωράφι του ένας και του έστελναν την Αστυνομία, ένας κτηνοτρόφος που πήγε να κάνει μια αποθήκη με ελλενίτ και πλίνθους του έστειλα την Πολεοδομία, ένας που πήγε να βγάλει τις ελιές για να αλλάξει καλλιέργεια του έστειλαν την Αρχαιολογία, ενώ δεν είναι αρχαιολογική περιοχή. Και ζητούσαν από τους ιδιοκτήτες χαρτιά ότι δεν θα περιφράξουν την περιουσία τους και δεν θα κτίσουν».
Μιλώντας για την Ε.Π.Μ. ανέφερε πως για την A’ ζώνη επιτρέπει μέγιστη δόμηση 100 τ.μ. και ύψος 4 μ., ενώ για τη Β’ ζώνη, στην οποία υπάρχουν και πάρα πολλές ιδιοκτησίες, επιτρέπεται η ανέγερση, επισκευή κτισμάτων και εγκαταστάσεων γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, στερνών ποτίσματος, χωρίς να επιτρέπει την οικοδόμηση οικιών και σπιτιών».

O ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στον αρχαιολογικό χώρο του Καστέλλου και στις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει εκεί, όπως υποστήριξε, αναφέρθηκε ο τοπογράφος μηχανικός, κ. Γιάννης Μυλωνάκης. Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορική και αρχαιολογική αξία του χώρου, αναφέρθηκε στην ανέγερση του νέου μοναστηριακού συγκροτήματος δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. «Κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του νέου μοναστηριακού συγκροτήματος, η επιβλέπουσα τότε 13η Ε.Β.Α., προέβη σε διακοπή εργασιών λόγω παραβάσεων της εγκριθείσας μελέτης. Παρόλα αυτά η μονή δεν συμμορφώθηκε ούτε με την τροποποιημένη μελέτη που υπέβαλε στη συνέχεια, ώστε οι σοβαρότατες υπερβάσεις τόσο σε ύψος όσο και σε όγκο είχαν ως αποτέλεσμα να κατασκευαστεί ένα κτηριακό συγκρότημα τουλάχιστον διπλάσιο από το ήδη εγκεκριμένο, το οποίο προβάλλεται επί των τειχών, με αποτέλεσμα να αλλοιώνει την τοπογραφία της αρχαίας πόλης. Οι αυθαιρεσίες, όμως, της μονής δεν περιορίζονται μόνο στο κτηριακό συγκρότημα, αλλά και στον ευρύτερο χώρο, όπου με έργα υποδομής και διαμορφώσεων που κάνει αλλοιώνει το ανάγλυφο της περιοχής και τη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου. Σοβαρότατες επεμβάσεις παρατηρούνται επίσης και σε σπήλαια της περιοχής, όπου γίνονται αυθαίρετες εργασίες για τη διαμόρφωσή τους σε παρεκκλήσια. Στις παραπάνω ενέργειες της μονής έρχεται να προστεθεί και η περίφραξη που έχει κατασκευάσει εδώ και χρόνια τόσο μέσα στην τειχισμένη ακρόπολη (Ζώνη Α’) όσο κι έξω απ’ αυτήν, χωρίς την έγκριση και επίβλεψη των αρμοδίων Υπηρεσιών και η οποία διασπά την ενότητα του αρχαιολογικού χώρου και τον καθιστά μη επισκέψιμο στο σύνολό του. Γενικότερα παρατηρείται ότι η περιοχή αντιμετωπίζεται από τη μονή μόνο ως χώρος θρησκευτικού και φυσιολατρικού προορισμού και όχι ως αρχαιολογικός, αφού τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να καλλιεργεί τον χώρο μέσα στο Καστέλλι, δίπλα στις ανασκαφές και να χρησιμοποιεί λαξευτό κτήριο για την τοποθέτηση εκεί πλαστικής δεξαμενής νερού. Εκτός όμως απ’ αυτά η μονή τελευταία έχει οικειοποιηθεί και την πηγή που υπάρχει στα ανατολικά του Καστελλίου, δημιουργώντας τέτοιες κατασκευές που επιτρέπουν μόνο τη δική της εκμετάλλευση και αποκλείοντας την πρόσβαση των επισκεπτών σε καθαρό νερό». Ο κ. Μυλωνάκης τέλος είπε πως «επειδή, όμως, οι παραβάσεις από τη μεριά της μονής δεν περιορίζονται μόνο στις αρχαιολογικές που προαναφέραμε και οι οποίες γνωστοποιούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στο Υ.Π.Ε.Κ.Α., αλλά υπάρχουν επίσης δασικές και πολεοδομικές, οι οποίες πρέπει, αφού βεβαιωθούν να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα και στη συνέχεια να ζητηθεί η παρέμβαση του εισαγγελέα. Αλλωστε το κλίμα τρομοκρατίας που έχει δημιουργήσει η μονή στους κτηνοτρόφους και στους κληρούχους της περιοχής, με καταγγελίες στην Αστυνομία, στην Πολεοδομία και στην Αρχαιολογία, όταν κατασκευάζουν μια μικρή αποθήκη για τις ζωοτροφές τους ή όταν περιφράζουν ή διαμορφώνουν το κληροτεμάχιό τους, απαιτώντας να έχουν τις ανάλογες άδειες, επιβάλει ανάλογη αντιμετώπιση από τη μεριά μας».

Οι παρευρισκόμενοι
Η πλειοψηφία των παρευρισκομένων τάχθηκε υπέρ της άμεσης κινητοποίησής τους, ενώ υπήρξαν και προτάσεις για άμεσες συναντήσεις με αρχιεπίσκοπο και επίσκοπο Κυδωνίας για να τους τεθούν τα ζητήματα. Ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Σ. Ρίζος, μίλησε για «επιχειρηματική λειτουργία της Εκκλησίας» και για ανάγκη να τεθεί το θέμα στο Π.Σ., καλώντας τους ιδιοκτήτες να είναι παρόντες στη συνεδρίαση. Ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Ν. Παπαντωνάκης, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν μοναχές που έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια να αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Αλεξανδράκης, ζήτησε την προσφυγή στον Οργανισμό Διοίκησης Μοναστηριακής Περιουσίας, ενώ ο κ. Γ. Τσαπάκος τάχθηκε υπέρ των ιδιοκτητών και ζήτησε να γίνει επαφή με τον αρχιεπίσκοπο και το ίδιο το μοναστήρι. Υπέρ των θέσεων των ιδιοκτητών τάχθηκαν και οι κ. Ξανθουδάκης και Βογιατζόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου