Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011


ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Γνωριμία με τα προϊόντα και την κουζίνα της Κρήτης
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 31-10-2011

«Η κρητική κουζίνα είναι πραγματικά ξεχωριστή, ωστόσο τα βασικά της προϊόντα δεν τα βρίσκεις εύκολα σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία», επεσήμανε χθες από τον Αλίκαμπο Αποκορώνου ο δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα διατροφής και κουζίνας των Κυριακάτικων 'Times' του Λονδίνου, κ. Λούκας Χόλβεγκ.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γεύσεις και Οίνος» που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο Σύλλογος «Κalamitsi Arts Group» στο οινοποιείο Ντουράκη, ο δημοσιογράφος τόνισε τη σημασία να γνωρίσουν οι ξένοι τουρίστες που επισκέπονται την Κρήτη τα τοπικά προϊόντα στα ξενοδοχεία που μένουν και στα εστιατόρια που επισκέπτονται.
«Οι Βρετανοί, από τα κρητικά προϊόντα γνωρίζουν περισσότερα για το ελαιόλαδο. Όμως δεν γνωρίζουν προϊόντα όπως το πετιμέζι, που είναι φανταστικό ή τη γραβιέρα που είναι ιδιαίτερη, ξεχωριστή και μοναδική. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Αγγλία ψωνίζουν από τα super markets, εκεί δεν βρίσκεις εύκολα αυτά τα προϊόντα. Αν ρωτήσεις ανθρώπους στην Αγγλία ποιο ελληνικό τυρί γνωρίζουν θα σουν πουν τη φέτα ή το κυπριακό τυρί το χαλούμι. Δεν γνωρίζουν τη γραβιέρα ούτε τη μυζήθρα, που είναι καταπληκτικά τυριά. Ισως είναι θέμα μάρκετιγκ, ίσως ακόμα περισσότερο θα πρέπει, επειδή έχετε πολλούς τουρίστες από όλη την Ευρώπη, να γνωρίσουν καλύτερα τα προϊόντα σας, να τα δοκιμάσουν στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια που θα πάνε, ώστε όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους να τα ζητήσουν από τα καταστήματα που ψωνίζουν», ανέφερε ο κ. Χόλβεγκ, που έκανε μια επίδειξη μαγειρικής και αναφέρθηκε σε γεύσεις που συνδέονται με διάφορες χώρες.
Χθες ο κ. Χρήστος Λασσαρδός, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κρητικό» στις Καλύβες, παρουσίασε τις συνταγές του για απάκι με κυδώνι και μύδια με χοχλιούς κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κόσμου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Εκ μέρους του «Κalamitsi Arts Group» ο κ. Φιλ Χάρισον αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις τονίζοντας πως: «Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε τέτοιες εκδηλώσεις, με εκθέσεις και μουσική αλλά για πρώτη φορά βάλαμε φέτος και την ενότητα 'Γεύσεις και Οίνος'. Είμαστε ικανοποιημένοι για την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Είναι όχι μόνο ξένοι κάτοικοι του Αποκόρωνα αλλά και αρκετοί ντόπιοι. Ο στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να περάσουμε καλά, αλλά με τις φετινές εκδηλώσεις πιστεύουμε ότι πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πολλά από τα κρητικά προϊόντα, τα γεύονται, τα μαθαίνουν, τα γνωρίζουν καλύτερα».
Στον χώρο του οινοποιείου για δύο μέρες εκτίθονταν τοπικά προϊόντα όπως κρασί, λάδι, τυριά, βότανα, παξιμάδια και σε άλλο χώρο λειτουργούσε έκθεση με χειροτεχνήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου