Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ


ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Αποκατάσταση παλιών χωματερών
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 10-10-2011

Στην πλήρη αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), που λειτουργούσαν σε Καλύβες και Αση - Γωνιά και σε αυτού στη Γαύδο, που συνεχίζει να υφίσταται, στοχεύει η Διαδημοτική Επιχείρηση Στερεών Αποβλήτων. Ειδικά για τους δύο πρώτους, η μελέτη -που εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.- υποβάλλεται μέχρι το τέλος του μηνός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για χρηματοδότηση με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο δύο χωματερές, που χρησιμοποιούνταν για χρόνια από τους τοπικούς Δήμους και Κοινότητες, καλύπτονται με χώμα και μπορούν να επαναφυτευτούν και να μετατραπούν σε πράσινες οάσεις.
«Οι σχετικές μελέτες θα υποβληθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχει βάλει το Υπ. Περιβάλλοντος και πιστεύουμε ότι θα χρηματοδοτηθούν», αναφέρει στα «Χ.Ν.» ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., κ. Ηρακλής Καραμπατσάκης.
Αναλυτικά ο σχεδιασμός προβλέπει:
- Την αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στη θέση Μοδάκια του τέως Δήμου Αρμένων, κοντά στις Καλύβες. Στον συγκεκριμένο ΧΑΔΑ υπάρχει αρκετός όγκος απορριμμάτων με οργανικό φορτίο. Θα γίνουν: Μία σειρά από ενέργειες διευθέτησης του απορριμματικού αναγλύφου και εξομάλυνσή του, μία ζώνη αποστράγγισης των ομβρίων, μία ζώνη απομόνωσης του χώρου και κάλυψής του με χώμα. Επίσης, θα αποκατασταθεί η περίφραξη του χώρου και θα γίνουν έργα για τη διαχείριση του βιοαερίου.
- Ο δεύτερος ΧΑΔΑ στην Αση - Γωνιά είναι μικρός και δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος. Εκεί θα γίνει απλώς μία μικρή αναδιαμόρφωση του απορριμματικού αναγλύφου, μία κάλυψη με χώμα και υλικό κατάλληλο για φυτεύσεις και μία περίφραξη για την απαγόρευση της πρόσβασης στον χώρο.
Οπως αναφέρει ο κ. Καραμπατσάκης «και οι δύο χώροι είναι ανενεργοί και έχει σταματήσει η λειτουργία τους. Τα απορρίμματα μεταφέρονται στον ΧΥΤΥ Ακρωτηρίου και στο Εργοστάσιο Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης Απορριμμάτων, όπου και γίνεται η διαχείριση των ανακυκλώσιμων προϊόντων».
Με την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού η πλειοψηφία σχεδόν των ΧΑΔΑ, που λειτουργούσαν στα Χανιά ως δημοτικές χωματερές, αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό περιβαλλοντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου