Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΜΟΝΗ


ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ Ι.Μ. ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ
Αναζήτηση συναίνεσης
Δημοσιεύθηκε στις: 13-10-2011

Συναινετικό και στην κατεύθυνση να «πέσουν» οι τόνοι στη διαμάχη μεταξύ Μονής Χρυσοπηγής και ιδιοκτητών -κατοίκων της περιοχής, εμφανίσθηκε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, αποφασίζοντας να συστήσει μια διαπαραταξιακή επιτροπή σήμερα κιόλας, με απόφαση δημάρχου, για το θέμα.
Παράλληλα, όμως, τονίσθηκε πολλές φορές πως μολονότι δεν αμφισβητείται το έργο της Μονής, έχουν διαπιστωθεί δεκάδες παραβάσεις και αυθαιρεσίες από μέρους της που αφορούν και τον αρχαιολογικό χώρο αλλά και το περιβάλλον της περιοχής. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από αίτημα κατοίκων της περιοχής, που διαμαρτύρονται για δέσμευση των περιουσιών τους από τη Μονή στο πλαίσιο Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτη που εκπονεί αλλά και για αυθαιρεσίες στους αρχαιολογικούς χώρους. Η ανακοίνωση του δικηγόρου της Μονής κ. Σ. Λιονάκη που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση ότι η έκταση της Μελέτης δεν θα αφορά 2500 στρ. αλλά περίπου 1100 στρ. (τα 700 στρ. είναι ήδη αρχαιολογικός χώρος), έδωσε έναυσμα σε αρκετούς συμβούλους να ζητήσουν συναίνεση, αφού η Μονή φαίνεται να υποχωρεί. Πάντως, η μείωση των στρεμμάτων δεν άφησε απόλυτα ικανοποιημένους τους ιδιοκτήτες της περιοχής.
«Δεν αμφισβητείται η λειτουργία της Μονής αλλά όπως όλοι οι θεσμικοί φορείς έτσι και η Εκκλησία πρέπει να την τηρεί τη νομοθεσία», ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Ξυνίδης, που εισηγήθηκε το θέμα. Ο κ. Ξυνίδης αντιτάχθηκε στα αρχικά 2500 στρ. λέγοντας πως είναι υπερβολικά και σημείωσε πως ο Δήμος θα κάνει τις ενστάσεις του μόλις η Μελέτη έλθει για δημοσιοποίηση στο Δ.Σ. Παράλληλα επισήμανε πως για το κτίσιμο του μοναστηριακού συγκροτήματος απαιτείται άδεια από την Πολεοδομία και όχι τη Ναοδομία, όπως υποστηρίζει η Μονή. «Το θέμα τώρα άνοιξε», είπε ο δήμαρχος κ. Μ. Σκουλάκης, συμφωνώντας με τη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δ.Σ. που θα εξετάσει το θέμα. Εκ μέρους των κατοίκων ο κ. Μυλωνάκης έκανε λόγο για «ανάρμοστη συμπεριφορά» από μεριά της Μονής και ότι ασκεί τρομοκρατία σε βάρος κατοίκων, ιδιοκτητών γης και βοσκών της περιοχής. Και ο κ. Τσακιράκης ιδιοκτήτης γης μίλησε για «όψιμη περιβαλλοντική ευαισθησία» της Μονής, που ονομάζει μοναστικό χώρο ένα βοσκότοπο.
Για «τεράστιο πνευματικό, πολιτιστικό περιβαλλοντικό έργο της Μονής που κατασυκοφαντείται», έκανε λόγο ο δικηγόρος της κ. Λιονάκης, συμπληρώνοντας πως οι μοναχές αγόρασαν την έκταση που βρισκόταν σε ερημώδη κατάσταση και την μετέτρεψαν σε χώρο θρησκευτικής λατρείας και περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Αναφέρθηκε στις 3 Αποφάσεις του ΚΑΣ υπέρ της Μονής και ότι οι μοναχές δεν έχουν κάνει καμία μηνυτήρια αναφορά σε βάρος ιδιοκτήτη ή κατοίκου.
«Φαίνεται να είναι διατεθειμένη η Μονή να κουβεντιάσει και πριν φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις καλό είναι να προχωρήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο», ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αρχοντάκης. Την ανάγκη συνεργασίας με τη Μονή υπογράμμισε ο κ. Τσαπάκης ζητώντας να αποσυρθεί η περιβαλλοντική μελέτη από τη στιγμή που ο Δήμος θα προχωρήσει σε Γενικό Πολεοδομικό.
Για αδυναμία του Δ.Σ. να πάρει θέση -καθώς έχουν μπει πολλά θέματα ιδιοκτησιακά που θα λύσουν τα αστικά δικαστήρια- έκανε λόγο ο κ. Παπαδογιάννης προτείνοντας τη διαπαραταξιακή επιτροπή.
«Η Μονή πρέπει να συνέλθει», ανέφερε ο κ. Μ. Κεμεσίδης, λέγοντας πως η διαπαραταξιακή επιτροπή είναι ό,τι το καλύτερο, ενώ ο κ. Ξανθουδάκης επεσήμανε πως με τον θόρυβο που έγινε η Μονή συνετίστηκε.
«Η περιοχή πρέπει να προστατευτεί. Αν η Μονή έχει παρανομίες δεν τις επικροτούμε αλλά η νομοθεσία έχει μια ιδιαίτερη ελαστικότητα όταν έχει να κάνει με εκκλησιαστικά θέματα», είπε ο κ. Βάμβουκας ζητώντας να υπάρξει συνενόηση με τους ανθρώπους της Μονής και τους ιδιοκτήτες.
«Μου ζητάτε να συναινέσω στο κουκούλωμα και να νομιμοποιήσω όλες αυτές τις παραβάσεις», είπε ο κ. Παπαντωνάκης υπογραμμίζοντας πως το θρησκευτικό συναίσθημα είναι καθ’ όλα σεβαστό αλλά ότι υπάρχουν -όπως κατήγγειλαν οι Υπηρεσίες- συγκεκριμένες παρανομίες που θα πρέπει να εξετασθούν. «Η Μονή βλέποντας ότι η υπόθεση πάει να γυρίσει μπούμεραγκ κάνει αναδίπλωση. Δεν πρέπει να έχουμε την ευθύνη της συγκάλυψης», κατέληξε.
Για την Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι το μοναστικό συγκρότημα κτίσθηκε σε έκταση πολλαπλάσια από αυτή που είχε αδειοδοτηθεί, ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι προσβάσιμοι στην Υπηρεσία και ότι προχώρησε σε εργασίες σε σπήλαιο προϊστορικής χρήσης και αξίας χωρίς καμία άδεια από την Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Ανδριανάκη που δεν αμφισβήτησε το έργο της Μονής, μίλησε -όμως- για πολλές παρανομίες (χθεσινό φύλλο «Χ.Ν.»)

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΤΕΩΣ Δ. ΣΟΥΔΑΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα εξέδωσε ψήφισμα για όσους διώκονται ποινικά από την εταιρεία που επιθυμεί να κατασκευάσει αποθήκες καυσίμων στο Πέρα Πλατάνι, ειδικότερα: Α) Εκφράζει τη συμπαράστασή του στον τέως Δήμαρχο Σούδας κ. Γ. Περράκη, στα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, στα μέλη του τέως Δημοτικού Συμβουλίου Σούδας και στα μέλη του Δ.Σ. των Συλλογικών Φορέων των τέως Δήμων Σούδας και Αρμένων, δηλώνοντας την έντονη αντίθεσή του στην ποινική δίωξή τους. Β) Δηλώνει ότι οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων δεν πρέπει να ποινικοποιούνται. Γ) Θεωρεί ότι η δίωξη εκπροσώπων των συλλογικών οργάνων και φορέων της ευρύτερης περιοχής της Σούδας, που είναι αντίθετά με τη δημιουργία αποθηκών υγρών καυσίμων στον κλειστό κόλπο της Σούδας, μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα μια πολιτική διαμαρτυρία - διεκδίκηση, που έγινε με γνώμονα την υπεράσπιση των τοπικών συμφερόντων, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την πρόκληση βλάβης προς οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Με την έναρξη της συνεδρίασης παρουσιάσθηκαν φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που ζήτησαν την έκδοση ψηφίσματος του Δ.Σ. που να εκφράζει τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις του για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και εναντίον της ιδιωτικοποίησής του, ενώ -παράλληλα- να αντιταχθεί στη συγχώνευση του Πολυτεχνείου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το κλείσιμο Ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα. Η πρόεδρος του Δ.Σ. κα Φραγκογιάννη ζήτησε να κατατεθεί το αίτημα και Επιτροπή του Δήμου θα το εξετάσει, οι φοιτητές επέμειναν το θέμα να συζητηθεί στο Δ.Σ. κάτι που δεν δέχθηκε η πρόεδρος, που το παρέπεμψε στην Επιτροπή.

Αποχώρηση Μαυρεδάκη
Την έντονη δυσφορία του, κάνοντας λόγο «για μεροληπτική και σε βάρος του αντιμετώπιση», εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μαυρεδάκης διαμαρτυρόμενος για τη μη συμμετοχή του στο νέο Δ.Σ. της Πινακοθήκης. Ο κ. Μαυρεδάκης δεν προτάθηκε για συμμετοχή στο Δ.Σ. της Πινακοθήκης, στο οποίο συμμετείχε μέχρι σήμερα. Νέος πρόεδρος ψηφίσθηκε ο κ. Γιώργος Αρχοντάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου